ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/10/2021 20:26

Παύλος Φύσσας - Ζακ Κωστόπουλος: Ερευνητές έδωσαν τα ονόματά τους σε νέα είδη βακτηρίων

Τα ονόματά των Παύλου Φύσσα και Ζακ Κωστόπουλου (Zackie Oh) θα μνημονεύονται και στον χώρο της επιστήμης - Επιστήμονες από το ΑΠΘ έδωσαν τα ονόματα των δύο δολοφονημένων σε νέα είδη κυανοβακτηρίων

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Παύλος Φύσσας - Ζακ Κωστόπουλος: Ερευνητές έδωσαν τα ονόματά τους σε νέα είδη βακτηρίων
Παύλος Φύσσας - Ζακ Κωστόπουλος: Ερευνητές έδωσαν τα ονόματά τους σε νέα είδη βακτηρίων
Ανάγνωση:

Δύο Έλληνες επιστήμονες, ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Μάνθος Πάνου, αποφάσισαν να δώσουν τα ονόματα του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου σε δύο νέα είδη κυανοβακτηρίων που ανακάλυψαν.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μελέτη στην οποία περιγράφονται 5 νέα γένη και 9 νέα είδη κυανοβακτηρίων από διάφορα περιβάλλοντα, από όλη την Ευρώπη, από λίμνες της Εσθονίας και χερσαία σπήλαια της Ελλάδας, μέχρι αγχίαλα σπήλαια των Καναρίων Νήσων και βραχώδεις παραλίες της Ρόδου.

Οι δύο επιστήμονες θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου έδωσαν τα ονόματά τους στο είδος Speos fyssasii και στο είδος Iphianassa zackieohae σε δύο από αυτά τα είδη. Σε ένα τρίτο δόθηκε το όνομα του πρώην αντιπρύτανη του ΑΠΘ και γγ του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή (1957-2017), Έλληνα Βιολόγου πανεπιστημιακόυ καθηγητή Οικολογίας, του οποίου η πρωτοπόρος εργασία συνέβαλε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και διαχείριση οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων περιοχών, στην Ελλάδα. Το είδος ονομάστηκε Stenomitos pantisii.

Η ανάρτηση του επίκουρου καθηγητή Σπύρου Γκέλη στο Facebook, είναι επεξηγηματική για την επιλογή να δοθούν οι ονομασίες: «Eίναι η πρώτη (και πιθανότατα η τελευταία) φορά που θα σας μιλήσω για μια εργασία μας χωρίς να μιλήσω (σχεδόν) καθόλου για επιστήμη. Στην εργασία αυτή περιγράψαμε νέα γένη και είδη για την επιστήμη.Αποφασίσαμε δύο από αυτά να πάρουν τα ονόματα του Παύλου Φύσσα, δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή αυγή και του Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh. Aπό σήμερα τα είδη Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae θα κουβαλάνε τα όνοματά του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη. Γιατί αυτοί ζουν στη μνήμη μας. Οι δολοφόνοι ας πεθάνουν στη λήθη*. *Με την υπενθύμιση ότι ακόμα ζητάμε δικαιοσύνη για τον Ζακ. Justice For Zak/Zackie» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Μάνθος Πάνου αναφέρθηκε και εκείνος στην ιδιαίτερη ονοματοδοσία που έγινε στα βακτήρια γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της εργασίας, αν όχι το πιο σημαντικό, είναι ότι αποφασίσαμε να ονοματίσουμε δύο νέα για την επιστήμη είδη προς τιμήν του Παύλου Φύσσα, δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή αυγή και του Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh, δύο από τα θύματα μιας παρακμάζουσας κοινωνίας με εμφανής έλλειψη αξιών. Aπό σήμερα τα είδη Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae θα κουβαλάνε τα όνοματά του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη. #ΣιγαΜηΦοβηθω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΘ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ