ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/10/2021 18:11

Σεισμός στη Νάξο: Λάθος η εκτίμηση - False alarm του αυτοματοποιημένου συστήματος

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έκανε λάθος εκτίμηση δίνοντας σεισμό μεγέθους 5 ρίχτερ στη Νάξο, χωρίς ωστόσο τελικά να έχει συμβεί σεισμική δόνηση, λόγω false alarm του αυτοματοποιημένου συστήματος. 

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σεισμός στη Νάξο: Λάθος η εκτίμηση - False alarm του αυτοματοποιημένου συστήματος
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Σπάνιο αλλά πραγματικό. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έκανε λάθος εκτίμηση δίνοντας σεισμό μεγέθους 5 ρίχτερ στη Νάξο, χωρίς ωστόσο τελικά να έχει συμβεί σεισμική δόνηση, λόγω false alarm του αυτοματοποιημένου συστήματος. Συγκεκριμένα όπως αρχικά ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ( όπως μπορείτε να δείτε και από την παρακάτω φωτογραφία) η σεισμική δόνηση σύμφωνα με το σημειώθηκε 18.02 το απόγευμα της Πέμπτης, 14 Οκτωβρίου, με μέγεθος 5 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και το επίκεντρο ήταν 25 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά του νησιού. Στη συνέχεια όμως αφαιρέθηκε από τη ροή των μετρήσεων.

Όπως αναφέρει το γεωδυναμικό Ινστιτούτο για τις ανακοινώσεις του: «Σεισμοί με την ένδειξη [A] είναι ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Πρόκειται για αρχικές λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου, που ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων, από τους σταθμούς που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο από το ΝΟΑ, περιλαμβανομένων των δικτύων: NOA(HL), AUTH(HT), UPSL(HP), NKUA(HA), ITSAK (HI), HMU (HC), GSD(CQ), GEOFON(GE), MEDNET(MN), INGV(IV), RESIF(CL), KOERI (KO) καθώς και άλλων διαθέσιμων διεθνών σεισμολογικών σταθμών.

Σεισμοί με την ένδεικη [A] δεν έχουν αναθεωρηθεί από σεισμολόγο και μπορέι να περιέχουν λάθος πληροφορίες. Ενημερώνονται συνεχώς καθώς νέα δεδομένα λαμβάνονται.

To Ε.Α.Α. δεν εγγυάται την πληροφορία αυτή και το ρίσκο που προκύπτει από τη λάθος χρήση της βαραίνει τον χρήστη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΝΑΞΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ