ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/10/2021 14:01

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 180.000 εμβολιασμοί με 3 δόση - Αμφίβολο το τείχος ανοσίας

«Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι. Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί», τόνισε χαρακτηριστικά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Θεμιστοκλέους: Πάνω από 180.000 εμβολιασμοί με 3 δόση - Αμφίβολο το τείχος ανοσίας
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Για το πρόγραμμα των εμβολιασμών, αλλά και για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, το οποίο ακόμα δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά αν έχει «χτιστεί» μίλησε ο γ.γ. πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Οσον αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι πάνω από 180.000 πολίτες έχουν ήδη σπεύσει να εμβολιαστούν και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Αυτή τη στιγμή η τρίτη δόση χορηγείται στους άνω των 50 και στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες Α και Β με υποκείμενα νοσήματα και έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης και για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες, στις οποίες άλλωστε είναι ελάχιστα τα άτομα που έχουν ήδη κλείσει τους 6 μήνες εμβολιασμού. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, ότι δεν χρειάζεται να γίνει μέτρηση αντισωμάτων πριν την επαναληπτική δόση.

Ο γ.γ. ΠΦΥ διαβεβαίωσε τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca ότι είναι ασφαλές να λάβουν mRNA εμβόλιο στην τρίτη δόση. Εξήγησε μάλιστα πως ενώ έχουν γίνει μελέτες για πρώτες δόσεις με AstraZeneca και τρίτη με εμβόλιο mRNA, δεν υπάρχει μελέτη για πρώτες δόσεις AstraZeneca και επαναληπτική επίσης με AstraZeneca.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο τείχος ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχει «χτιστεί» ή όχι στη χώρα μας ωστόσο είναι ορατός ο μεγάλος βαθμός επίδρασης του εμβολιασμού στην κοινωνία που είναι ανοιχτή.

«Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι. Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, είπε επίσης ότι ακόμα και τώρα που παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό των εμβολιασμών, κλείνονται ραντεβού πρώτης δόσης και ο πληθυσμός αν και πιο αργά, εμβολιάζεται. «Από το μέσο ευρωπαϊκό όρο είμαστε 4% με 5% πίσω. Δεν έχουμε μεγάλη διαφορά», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ASTRAZENECA
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ