Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δακτύλιος: Επιστρέφει στις 25 Οκτωβρίου – Ποια οχήματα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα

Οι κανόνες υπό τους οποίους θα λειτουργήσει ο Δακτύλιος -που επιστρέφει στις 25 Οκτωβρίου- αποφασίστηκαν σε διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου - Τα οχήματα που θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα κάθε μέρα στο κέντρο της Αθήνας - Τι θα ισχύσει με τις άδειες Δακτυλίου στην Ελληνική Αστυνομία

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Μετά από δύο σχεδόν χρόνια επιστρέφει στις 25 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας ο Δακτύλιος, με διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου να αποφασίζει για τους κανόνες με βάση τους οποίους θα λειτουργήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οχήματα που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον Δακτύλιο κάθε ημέρα είναι όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οχήματα φυσικού αερίου, τα υβριδικά, τα οχήματα με κινητήρα euro 6 (με την προϋπόθεση να εκπέμπουν κάτω από 100 – 120 γραμμάρια Co2), καθώς επίσης και όσα ΙΧ διαθέτουν από τον κατασκευαστή κινητήρα υγραερίου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι οι άδειες Δακτυλίου που χορηγούνται από την Αστυνομία θα μειωθούν κατά 50%, καθώς σήμερα υπολογίζεται ότι αυτές ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, το υπουργείο έχει ξεκινήσει μελέτη για να επαναπροσδιοριστούν τα γεωγραφικά όρια του Δακτυλίου, καθώς χρειάζεται αναπροσαρμογή ο σχεδιασμός του και ενδεχομένως να «ανοίξει» ο κύκλος του. Ο συνολικός αριθμός των ΙΧ που κυκλοφορούν στην Αττική ανέρχεται σε 2,3 εκατ., από τα οποία ηλεκτρικά, φυσικού αερίου και υβριδικά είναι μόλις τα 7.654. Παράλληλα εκτιμάται ότι με κινητήρες euro 6 (χαμηλών ρύπων) είναι κάτω από 300.000.

Το «παρών» στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη έδωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Πώς λειτουργεί ο Δακτύλιος

Σύμφωνα με όσα ορίζονταν από το προηγούμενο πλαίσιο, μεταξύ Δευτέρας και Πέμπτης (07:00-20:00) και Παρασκευής (07:00-15:00) επιτρέπεται η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης αλλά και φορτηγών μέγιστου βάρους 2,2 τόνων. Το ποια οχήματα επιτρέπεται να κυκλοφορούν, ορίζεται από το τελευταίο νούμερο που έχουν στην πινακίδα τους. Ειδικότερα, στις ζυγές ημερομηνίες μπορούν να κινούνται οχήματα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε ζυγό αριθμό: 0, 2, 4, 6 και 8. Κατά τις μονές ημέρες, κινούνται: 1, 3, 5, 7 και 9.

«Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα τα οποία εξαιρούνται από το Δακτύλιο. Αυτό θα λήξει. Ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά, για αυτό θα το ονομάσουμε 'καθαρός δακτύλιος'» είχε δηλώσει ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Πάντως, όπως προανήγγειλε, θα περιοριστούν κατά πολύ οι εξαιρέσεις και τα παραθυράκια, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εξαιρούνται μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα, όπως αρχικά ήταν γνωστό. «Θα δούμε ποιοι τύποι οχημάτων θα εξαιρεθούν. Το βέβαιο είναι ότι θα εξαιρούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν ενώ είναι αυτονόητο ότι για κάποια πράγματα θα υπάρξει και μία μεταβατική περίοδος.

Όρια εφαρμογής του μικρού Δακτυλίου είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί:

Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων - Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

  • Τα όρια του μικρού Δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο.
  • Το μέτρο του Δακτυλίου συνήθως αρχίζει να ισχύει κάθε έτος κατά τους μήνες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και διακόπτεται κατά το μήνα Ιούλιο του επόμενου έτους.
  • Το μέτρο δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Δακτύλιος #Αθήνα #Μέγαρο Μαξίμου

Best of Internet