ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/10/2021 17:27

Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν μας ανησυχούν οι σεισμοί τώρα, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί κάποιο ρήγμα»

Ο Ευθύμιος Λέκκας παραδέχεται πως βιώνουμε μία σεισμική δραστηριότητα σε σχετική έξαρση, αλλά τονίζει πως τα φαινόμενα προκαλούν μεν ένα προβληματισμό, αλλά όχι και ανησυχία στην παρούσα φάση - Δεν αποκλείεται όμως η ενεργοποίηση ρηγμάτων

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν μας ανησυχούν οι σεισμοί τώρα, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί κάποιο ρήγμα»
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Προβληματισμό, αλλά όχι και... συναγερμό, έχει προκαλέσει η αυξανόμενη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο και στον ελλαδικό χώρο. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθώς και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε επιφυλακή και ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, εξήγησε τα φαινόμενα που δεν πρέπει να μας ανησυχούν:

«Διαφαίνεται ότι υπάρχει μία γενικότερη έξαρση στην ανατολική Μεσόγειο από μεγάλους σεισμούς. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν μας ανησυχεί, αλλά μας προβληματίζει και μας επιβάλλει να παρατηρήσουμε ακόμα πιο στενά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε όλο το ελληνικό τόξο. Υπάρχουν γενικές ανακατατάξεις στο ελληνικό τόξο και στην Ανατολική Μεσόγειο που σημαίνει ότι βιώνουμε ουσιαστικά μία σεισμική δραστηριότητα με μία σχετική έξαρση σε όλο αυτόν τον χώρο».

Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη ποιο ρήγμα θα ενεργοποιηθεί

Ερωτηθείς αν μπορεί το φαινόμενο αυτό να δημιουργήσει κάποια ρήγματα, ο καθηγητής Γεωλογίας απάντησε πως αυτό καθαυτό δεν μπορεί. Ωστόσο, όπως εξήγησε το γενικότερο αίτιο φαίνεται ότι υπάρχει: «Είναι μία γενική κινητικότητα σε όλη τη νότιο και ανατολική Ευρώπη και ουσιαστικά στην προμετωπίδα του ελληνικού τόξου. Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει ως ένα βαθμό και άλλα ρήγματα στον ελληνικό χώρο ή στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το ποιο ρήγμα θα ενεργοποιηθεί».

Ο κ. Λέκκας ρωτήθηκε και για το εάν ο σεισμός που έγινε το πρωί της Τρίτης (19/10) στην Κάρπαθο συνδέεται άμεσα με προηγούμενες σεισμικές δονήσεις που έγιναν στην Κρήτη: «Αυτός της Καρπάθου ανήκει σε ένα τελείως διαφορετικό τεκτονικό περιβάλλον. Δεν θα μπορούσα να τον συνδέσω με τους σεισμούς στην Κρήτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ