Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρία χρόνια και ένα μήνα μετά, ξεκινά σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου που είχε γίνει το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν συνολικά έξι άτομα, ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, που κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης, σε βάρος του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Όλοι τους έχουν αρνηθεί τη σε βάρος τους κατηγορία.

Συγγενείς και φίλoι της Zackie Oh ζητούν τη δικαίωση του ανθρώπου τους που χάθηκε τόσο άδοξα, ενώ η δικηγόρος της οικογένεια, Άννυ Παπαρρούσου, τόνισε πως «έχω την αίσθηση πως υπάρχει μια απροθυμία στον δικαστικό μηχανισμό να ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την υπόθεση.

Για τις 9 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση φοιτητικών νεολαιών και οργανώσεων στην οδό Δέγλερη.

Απόδοση δικαιοσύνης ζητά η Διεθνής Αμνηστία

«Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018 έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη», αναφέρει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία, τον Ιανουάριο του 2020, συγκέντρωσε περισσότερες από 101.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο, ανθρώπων που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης. Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης έχει επίσης αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημος παρατηρητής της δίκης, πρακτική, που όπως σημειώνει, είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Όπως σημειώνει, η δίκη αυτή είναι σημαντική, «καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA