Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η «εκτόξευση» των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες, σε συνδυασμό με την αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα αλλά και το ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει σχεδόν καθηλωθεί, δείχνουν πως ο Νοέμβρης που έρχεται μπορεί να είναι από εξαιρετικά δύσκολος έως και εφιαλτικός! Τα άσχημα μηνύματα που λάμβαναν οι ειδικοί το τελευταίο διάστημα έρχονται σιγά – σιγά να επιβεβαιωθούν. Η αρχή έγινε χθες που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.739 νέες μολύνσεις!

Από το συνολικό αριθμό των σημερινών νέων κρουσμάτων, τα 701 είναι στην Αττική ενώ τα 574 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από αυτές τις δύο περιοχές όμως, σήμερα, τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων έχουν και οι εξής περιφέρειες:

  1. Λάρισα 270
  2. Ημαθία 172
  3. Μαγνησία 141
  4. Πιερία 128
  5. Πέλλα 119
  6. Ξάνθη 109
  7. Αχαΐα 106
  8. Τρίκαλα 101

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347, με το 64% εξ αυτών να είναι άνδρες. Από το σύνολο των διασωληνωμένων, το 81,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους πέντε διασωληνωμένους δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας ούτε ήταν πολύ μεγάλης ηλικίας. Ενα ακόμα στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι ότι από το σύνολο των 347 διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, οι 307, δηλαδή το 88,47% (σχεδόν 9 στους 10) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι (οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ΜΕΘ είναι 40, δηλαδή 11,53% του συνόλου). Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει επίσης μια ημερήσια αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 10,42%, με τον μέσο όρο του επταημέρου να είναι 204 ασθενείς.

Λύματα: Στο «κόκκινο» Βόλος, Αλεξανδρούπολη και Λάρισα

Την ίδια ώρα, αποθαρρυντικά είναι τα νέα και από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, το οποίο εντόπισε αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (+30%), στην Αλεξανδρούπολη (+50%) και στο Βόλο (+176%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στη Θεσσαλονίκη (+15%), στα Χανιά (+18%), στην Ξάνθη (+24%) και στα Ιωάννινα (+28%).

Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: 5.000 κρούσματα τη μέρα μέσα στον Νοέμβριο

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά πως αν δεν υπάρξουν αφενός νέα μέτρα, αφετέρου αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί είναι ορατό τα πράγματα να πάρουν δυσάρεστη τροπή. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ τόνισε πως πρέπει και οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα καλώντας τους γονείς να πάνε τα παιδιά τους και να κάνουν το εμβόλιο. Όπως άλλωστε παρατήρησε μέσα σε 4 ημέρες τέσσερις νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι, έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. «Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα. «Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Εκτίμησε, ωστόσο, πως τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα. Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε». Ο καθηγητής είπε πως από τις 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία. Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA