Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσιόδρας: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού - Πίνακες

Από τα στοιχεία μεγάλης έρευνας που έγινε στην Ελλάδα και στα νοσοκομεία της χώρας προκύπτει αρχικά ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κατά 91% μειωμένο κίνδυνο για θάνατο από κορονοϊό - Αναλυτικοί πίνακες με τα στοιχεία

Πηγή: APimages, Pixabay
Πηγή: APimages, Pixabay

Συντριπτικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προστατεύουν από τον ιό ανακοίνωσε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας. Συνοπτικά από τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας που έγινε στην Ελλάδα και στα νοσοκομεία της χώρας προκύπτει αρχικά ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κατά 91% μειωμένο κίνδυνο για θάνατο από κορονοϊό. Η προστασία είναι σημαντική και για όσους κάνουν την πρώτη δόση (74%).

Image
Εμβολιαστικό πρόγραμμα

Ο εμβολιασμός εμπόδισε 8.413 θανάτους και 5.561 εισαγωγές σε ΜΕΘ. Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα εμβολιασμού ανά ηλικιακά γκρουπ που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού. Έγιναν συγκρίσεις μεταξύ των πολιτών ηλικίας 25-45 που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί και αντίστοιχα των πολιτών 60 ετών και άνω.

Image

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου που παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%.

Image

Τόνισε πως διατηρείται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91% έως 98%.

Image

Image

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Από τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα της έρευνας είναι αυτό που εστιάζει στην αποδοτικότητα κάθε εμβολίου ξεχωριστά. Σε ό,τι αφορά όλες τις ηλικίες προκύπτουν τα εξής ποσοστά προστασίας απέναντι στον θάνατο:

Image

  • Πλήρως εμβολιασμένος με Moderna: 97%
  • Πλήρως εμβολιασμένος με Astrazeneca 95%
  • Πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer: 90%
  • Πλήρως εμβολιασμένος με Johnson & Johnson: 72%
  • Ατελώς εμβολιασμένος (δεν αφορά το Johnson): 74%

Τα εμβόλια, ωστόσο, προστατεύουν τους πολίτες στην Ελλάδα όχι μόνο από τον θάνατο αλλά και από την εισαγωγή σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κατά 95% μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, ακόμη κι αν εμφανίσουν κολλήσουν και εμφανίσουν συμπτώματα του κορονοϊού.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #Κορονοϊός #Σωτήρης Τσιόδρας #Pfizer #Moderna #AstraZeneca

Best of Internet