Μενού
  • Α-
  • Α+

Για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα με τη Βόρεια Ελλάδα να είναι στην πιο δύσκολη θέση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μιλούν οι ειδικοί. Μόνο την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.279 κρούσματα, 38 θανάτους και 351 διασωληνωμένους ασθενείς. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο κύμα του κορονοϊού και ζητούν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 να το πράξουν, καθώς αυτό είναι το μόνο «όπλο». Δεν είναι καθόλου τυχαίο της ανησυχίας που επικρατεί η επανεμφάνιση που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων ήταν σαφής στην παρουσία του: «Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσιόδρας επιχείρησε - με στοιχεία που παρουσίασε - να πείσει όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός εμπόδισε 8.413 θανάτους και 5.561 εισαγωγές σε ΜΕΘ και έκανε νέα έκκληση σε όλους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Πέθανε 45χρονος αρνητής πατέρας 3 παιδιών - Είχε ζητήσει να μην διασωληνωθεί

Εφιαλτική πρόβλεψη για έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα

Εκτός από τον Σωτήρη Τσιόδρα, πυκνώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα από την υπόλοιπη χώρα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Θα έχουμε μία συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και θα ξεκινήσουμε να την βλέπουμε πιθανότατα από τις 25 του μήνα και μετά (σ.σ. Οκτωβρίου), και εάν δεν κάνουμε τίποτα, κατά τις 17 Νοεμβρίου θα έχουμε 5.000 κρούσματα».

Ανησυχία και λόγω της γρίπης

Ένα ακόμα στοιχείο που εντείνει τις ανησυχίες είναι και ο παράγοντας της γρίπης. «Η μετάλλαξη Δέλτα αλλά και η Δέλτα+ φαίνεται ακόμα πιο επιθετική και μαζί με τη γρίπη τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση», τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA. Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, σημείωσε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.

Γκάγκα: «Έχουμε ήδη μπει στον δύσκολο χειμώνα»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε δηλώσεις της τόνισε: «Nομίζω ότι θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα και στη Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουμε μπει». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δεν θα πάμε σε lockdown» και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι να προστατέψουμε τον άλλο κάνοντας το εμβόλιο και τηρώντας τα μέτρα κατά του κορονοϊού. «Υπάρχει μια πόλωση γύρω από το εμβόλιο και είναι λυπηρό γιατί πραγματικά μπορούμε να σώσουμε ζωές», σημείωσε η κυρία Γκάγκα

«Σχεδόν αυτοκτονικό να γίνουν παρελάσεις με κόσμο»

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος. Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε: «Ό, τι αποτελεί συγχρωτισμό πρέπει να αποφευχθεί. Να γιορτάσουμε και τις θρησκευτικές και τις εθνικές γιορτές χωρίς συγχρωτισμό. Μεγάλες παρελάσεις με κόσμο, είναι σχεδόν αυτοκτονικό, ειδικότερα στη βόρεια Ελλάδα».

«Είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε και ότι η πανδημία δεν τελείωσε, το μήνυμα είναι αυτό. Και είναι λυπηρό που το τελευταίο διάστημα έχουν δοθεί κάποια μηνύματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, παραδείγματος χάρη, όλα χωρίς όρια στην διασκέδαση, στην εστίαση και δεν είναι σωστό το μήνυμα αυτό. Η πανδημία δεν αστειεύεται και τώρα που έρχεται ο χειμώνας, όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνονται, αναμένεται λοιπόν σε συνδυασμό και με την γρίπη να δυσκολέψουν τα πράγματα περισσότερο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA