Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: Ολοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι

Το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σημείωσε η Δρ. Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ανά περιφερειακή ενότητα. Το ποσοστό θετικότητας έχει επίσης αυξηθεί στο 1,35%, παρότι ο συνολικός αριθμός των τεστ έχει παραμείνει σταθερός. Ο ημερήσιος μέσος όρος είναι 2.782 κρούσματα (κυλιόμενος 7 ημερών). 

Για την Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι η πορεία που διαγράφει η πανδημία του κορονοϊού είναι διαφορετική και η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, με περισσότερα από 3.200 ενεργά κρούσματα. Στην Αττική, η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή αλλά το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο στη Δυτική Αττική ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε αυτή την βδομάδα στον βόρειο τομέα Αθηνών με διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 38 έτη

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 30%, με τον κυλιόμενο μέσο όρο να ξεπερνά τις 200 εισαγωγές κάθε ημέρα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σχετικά σταθερός στην επικράτεια, με σημαντικές διαφορές ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα σε ΜΕΘ κορονοϊού ξεπερνά σταθερά το 90% παρόλο που τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η διαθεσιμότητα κλινών. Η πορεία της πανδημίας στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη «είναι δυστυχώς η αναμενόμενη». Παραδείγματος χάριν στην Ξάνθη και στην Δράμα παρά την σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρείται σημαντική αύξηση νοσηλειών και θανάτων. Παράλληλα καταγράφεται μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η Δρ. Παπαευαγγέλου παρέπεμψε στα χθεσινά δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με σαφή στοιχεία από την Ελλάδα, που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ακόμα και μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Στην Ελλάδα, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους από κορωνοϊό και τα εμβόλια προσφέρουν προστασία και στους νεότερους. «Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν την ζωή τους λόγω κορωνοϊού ήταν ανεμβολίαστοι». Κλείνοντας, τόνισε πως ο εμβολιασμός των νεότερων προστατεύει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA