Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αναστολή εργασίας, όπως δηλαδή προβλέπει ο νόμος, θέτει τελικά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ο δήμος Πατρέων παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις του δημάρχου της πόλης Κώστα Πελετίδη. Τα υψηλά πρόστιμα, που προβλέπονται στην περίπτωση μη εφαρμογής της σχετικής διάταξης και η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων από την πλευρά του δήμου ώστε να πειστούν οι αρνητές υπάλληλοι των κοινωνικών υπηρεσιών να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού οδήγησαν στη λήψη απόφασης αναστολής των καθηκόντων τους. 

Με δημόσια παρέμβαση του τον περασμένο μήνα ο δήμαρχος Πατρέων είχε υποστηρίξει ότι δε θα προχωρούσε σε αναστολές εργαζομένων δημιουργώντας αίσθηση και προβληματισμό. «Η δημοτική αρχή δε θα εκβιάσει και δε θα διαιρέσει τους εργαζόμενους με αναστολές. Είμαστε ΥΠΕΡ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατηγορηματικά αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα. Θα πάρει όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, για την προστασία από τον κορονοϊό. Θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού», είχε αναφέρει ο Κώστας Πελετίδης

Σύμφωνα όμως με το νόμο 4820/2021, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όλο το προσωπικό των δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία θα έπρεπε έως τις 16 Αυγούστου να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Εκτός του διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων άνευ αποδοχών για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, οι δήμοι, που απασχολούν ανεμβολίαστο προσωπικό βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα 10.000 έως 50.0000 ευρώ για κάθε παράβαση ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 200.000 ευρώ για κάθε παράβαση.  

Βάσει των παραπάνω, το διοικητικό συμβούλιο του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) έχει λάβει ήδη αποφάσεις αναστολής καθηκόντων ανεμβολίαστων εργαζομένων με την εισήγηση του προέδρου του οργανισμού Θόδωρου Τουλγαρίδη να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Επιμένουμε μέχρι τέλους να μη μείνει ούτε ένας ανεμβολίαστος, ούτε ένας απροστάτευτος. Εκφράζουμε, για μια ακόμη φορά, την κάθετη διαφωνία και αντίθεση μας στο μέτρο της αναστολής εργασίας σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΟΔΗΠ, προσθέτοντας:  

«Ομως, με βάση το νόμο, μας επιβάλλουν και μας υποχρεώνουν να εφαρμόσουμε το μέτρο της αναστολής εργασίας. Η μη εφαρμογή του νόμου θα προκαλέσει, λόγω των μεγάλων προστίμων και των συνεπειών, πρόβλημα και θα θέσει εμπόδια στη βοήθεια που παρέχουμε στους συμπολίτες μας. Όσον αφορά στον εργαζόμενο του ΚΟΔΗΠ, που είναι ανεμβολίαστος, διερευνήσαμε όλες τις δυνατές λύσεις και εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα αυτός να μετακινηθεί προσωρινά σε άλλο πόστο, αλλά κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη σύμβασή του, πράγμα που και ο ίδιος γνώριζε από την υπογραφή της σύμβασής του. Υποχρεωνόμαστε έτσι σήμερα να αποφασίσουμε την αναστολή για τον εν λόγω εργαζόμενο, όπως ζητά, με σημείωμά της, η Υπηρεσία μας, πρώτα και κύρια για την προστασία των παιδιών που φιλοξενούμε στα κέντρα ΑΜΕΑ».

Είναι χαρακτηριστικό πώς ο δήμος Πατρέων προσπάθησε μέχρι τέλους να πείσει τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της άρνησής τους, ακόμα και να συναντηθούν με τους τρεις γιατρούς του διοικητικού συμβουλίου του κοινωνικού οργανισμού. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA