Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σοφία Μπεκατώρου για δήλωση Πετρούνια: Ήταν κακώς κείμενο – Στηρίζω όλα τα θύματα κακοποίησης

Θέση στη δήλωση του Λευτέρη Πετρούνια που ξεσήκωσε αντιδράσεις για το #MeToo στον χώρο του αθλητισμού πήρε η Σοφία Μπεκατώρου, η Ολυμπονίκης από την οποία ουσιαστικά άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το τόσο ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής και όχι μόνο κακοποίησης. «Από τη στιγμή που ανασκεύασε τη δήλωσή του ο Λευτέρης, θεωρώ ότι έχει κατανοήσει το λάθος που έγινε στις πρώτες του δηλώσεις. Για μένα είναι πολύ ξεκάθαρα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα  δεν έχουν να κάνουν ούτε με το φύλο, ούτε με την καταγωγή, ούτε με την προέλευση κάποιου ανθρώπου, ούτε από την οικονομική του κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μπεκατώρου.

Η Σοφία Μπεκατώρου υπογράμμισε πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον Λευτέρη Πετρούνια και πιστεύει πως οι δηλώσεις του ήταν κακώς κείμενο. «Μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κακοποίηση είναι ένα κακούργημα. Από εκεί και πέρα, χωρίς να εστιάσω στον Λευτέρη συγκεκριμένα, τα λόγια αυτά θεωρώ ότι κάλλιστα μπορούν να εκπροσωπούν κάποιο μερίδιο ανθρώπων μέσα στην κοινωνία μας και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να εστιάσουμε στην Παιδεία, έτσι ώστε να φροντίσουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι σημαίνει κακοποίηση, τι σημαίνει να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας  και πώς πρέπει να λειτουργούμε», είπε η Σοφία Μπεκατώρου.

Και κατέληξε: «Να μη λειτουργούμε με βάση τα στερεότυπα μίας πατριαρχικής κοινωνίας, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που ζούμε ως κοινωνικό σύνολο και να είμαστε αντίθετοι στην έμφυλη βία. Δεν μπορώ να ξέρω την πρόθεση του Λευτέρη. Το μόνο που ξέρω είναι ότι εγώ προσωπικά στηρίζω όλα τα θύματα κακοποίησης, ανεξαρτήτως προελεύσεως. Ξέρω πολύ καλά ότι κάποιος ή κάποια, για να βγουν να μιλήσουν δημόσια, έχουν περάσει από ένα κυκεώνα και καταβάλλουν μία τεράστια προσπάθεια. Και μόνο αυτό είναι αξιέπαινο για τα θύματα».

Λευτέρης Πετρούνιας: Ζητώ ένα τεράστιο συγγνώμη από όλους τους Ελληνες

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τις δηλώσεις του σχετικά με το ελληνικό #MeToo, αλλά και τις διευκρινίσεις που έδωσε στη συνέχεια μέσω των social media, ο Λευτέρης Πετρούνιας ζήτησε συγγνώμη από όλους τους Ελληνες. Συγκεκριμένα, ο Ελληνας ολυμπιονίκης μίλησε στον ΑΝΤ1 για όλες τις αντιδράσεις που υπήρξαν στις δηλώσεις του. Ο Λευτέρης Πετρούνιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η διατύπωση του τρόπου σκέψης μου ήταν εντελώς λάθος. Νιώθω χρέος να ζητήσω ένα τεράστιο συγγνώμη από όλους τους Ελληνες για αυτή τη λάθος διατύπωση της σκέψης μου».

«Είμαι υπέρμαχος του κινήματος #MeToo. Στηρίζω όποιον έχει υποστεί βία. Ζητώ ξανά συγγνώμη και έχουν απόλυτο δίκιο να με κατηγορήσουν. Καταδικάζω όμως κάθε μορφή βίας», πρόσθεσε στη συνέχεια ο αθλητής. «Εγώ το ζήτησα να βγω να ζητήσω συγγνώμη γιατί όντως έκανα ένα λάθος. Ως άνθρωπος δεν είμαι τόσο ικανός όσο στους κρίκους για να εκφράσω σωστά τη σκέψη μου», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Nωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης (21/10) ο Ελληνας ολυμπιονίκης είχε προχωρήσει σε δήλωση που συζητήθηκε ως «προσβλητική» για τις αθλήτριες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Οι κάμερες συνάντησαν τον παγκόσμιο πρωταθλητή των κρίκων σε κοσμικό event, ο οποίος ρωτήθηκε για τη συμμετοχή της Βασιλικής Μιλλούση στο Dancing with the stars αλλά και για το κίνημα του #MeToo στον χώρο του αθλητισμού. Όσον αφορά στo ελληνικό #MeToo και τις καταγγελίες στο χώρο του αθλητισμού, ο Λευτέρης Πετρούνιας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο πρωταθλητισμός είναι ένας πολύ σκληρός κλάδος. Από κει και πέρα, εάν υπήρξαν, εάν, εάν υπήρξαν γιατί δεν είμαι σίγουρος... Δεν έχω δει κάτι... Μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Όμως δεν έχω δει κάποιον αθλητή που βρίσκεται στην επιφάνεια και έχει «τα φώτα πάνω του» ή έχει μάλλον καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους του να έχει κάποιο τέτοιου είδους παράπονο. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό».

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA