Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο ημέρες μετά την αιματηρή καταδίωξη τριών Ρομά από αστυνομικούς στο Πέραμα, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας 20χρονος, τραυματίστηκε ένας 16χρονος κι αγνοείται ένας ακόμη ανήλικος, υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα για την δράση των αστυνομικών, καθώς και οι επτά που συμμετείχαν στην επιχείρηση φέρεται να πυροβόλησαν τουλάχιστον 30 φορές, ενώ οι δράστες - που προηγουμένως είχαν κλέψει ένα ΙΧ και δεν σταμάτησαν στον αστυνομικό έλεγχο - ήταν άοπλοι. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκέφτηκε τους αστυνομικούς που κρατούνται στην ΓΑΔΑ κι επικοινώνησε με τον πατέρα του 20χρονου, που ζητά δικαιοσύνη, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια. 

Οι διάλογοι των αστυνομικών με το Κέντρο Επιχειρήσεων μετά τον καταιγισμό πυροβολισμών, που είχε σαν συνέπεια να χάσει τη ζωή του ο 20χρονος οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου, καταγράφηκαν σε ερασιτεχνικά βίντεο. Μάλιστα σύμφωνα με το Mega πληροφορίες αναφέρουν ότι από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ υπήρχε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά, ενώ εξετάζεται σοβαρά το αν υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και δεν μεταβιβάστηκε η εντολή ή αν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τις εντολές του κέντρου και με δικιά τους πρωτοβουλία συνέχισαν την καταδίωξη. Την υπεράσπισή τους έχει αναλάβει ο δικηγόρος, Αλέξης Κούγιας. 

Στους διαλόγους φαίνεται η προσπάθεια των αστυνομικών να εξηγήσουν στο Κέντρο τι ακριβώς είχε συμβεί μετά το θανατηφόρο τραυματισμό του 20χρονου, πώς κινήθηκαν και γιατί ενέργησαν τους πυροβολισμούς φέρνουν στο φως οι διάλογοι.

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.

Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων.

Οι εντολές από τον ασύρματο

Σύμφωνα με τo Mega από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ υπήρχε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά. Εξετάζεται σοβαρά το αν υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και δεν μεταβιβάστηκε η εντολή ή αν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τις εντολές του κέντρου και με δική τους πρωτοβουλία συνέχισαν την καταδίωξη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, γνωστοποίησε μέσω Facebook, πως επισκέφτηκε τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται στη ΓΑΔΑ για την αιματηρή καταδίωξη της Παρασκευής στο Πέραμα. Ο Θεοδωρικάκος ανέφερε πως «η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Από εκεί και πέρα, η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι».Παράλληλα, γνωστοποίησε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του 20χρονου Ρομά που έχασε τη ζωή του από τους πυροβολισμούς.

Αξιολόγηση σε 5 ημέρες

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

«Οι αστυνομικοί ήταν σε άμυνα» λέει εκπρόσωπός τους

Σύμφωνα με τον Σπήλιο Κρικέτο, συνδικαλιστή αστυνομικό «δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι εμβολίστηκαν πέντε μηχανές. Αυτοί οι αστυνομικοί βρίσκονται σε άμυνα και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους. Όλα θα ερευνηθούν, όπως διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και να γίνει και επιχειρησιακός έλεγχος για να δούμε τι ακριβώς συνέβη».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι: «Η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη ημέρα, χάθηκε ακόμη ένας άνθρωπος και θέλω να εκφράσω και εγώ την θλίψη μου. Όπως καταγράφηκαν τα γεγονότα στην επίσημη έκθεση της ΓΑΔΑ: κρίθηκε ύποπτο ένα όχημα το οποίο ήταν κλεμμένο, έγινε σήμα στον οδηγό για να σταματήσει για έλεγχο σε ασφαλές σημείο, ο οδηγός διέφυγε, το αυτοκίνητο χάθηκε από τους αστυνομικούς και εντοπίστηκε αργότερα, κάποια στιγμή που εγκλωβίστηκε από ένα λεωφορείο το αυτοκίνητο, ο οδηγός έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε μηχανές των αστυνομικών».

Ακόμη, προσέθεσε ότι «από όσο μαθαίνω, σε έναν από τους συλληφθέντες, ο εισαγγελέας αποδίδει κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Είναι και οι αστυνομικοί άνθρωποι, έχουν οικογένειες και οφείλουν να προστατεύουν τις ζωές τους και τις ζωές των πολιτών», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του, εάν όσα ακολούθησαν την φονική καταδίωξη στο Πέραμα, οδηγήσουν τους αστυνομικούς να μην ασκούν όπως πρέπει το καθήκον τους σε ανάλογες περιπτώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το επόμενο κλεμμένο αυτοκίνητο που θα εντοπίσουμε, να το αφήσουμε να συνεχίσει; Αυτό μας ζητούν; Αυτό δεν πρέπει να γίνει».

Οργή των Ρομά για το θάνατο του 20χρονου

Πατέρας δύο παιδιών και ενός τρίτου, το οποίο κυοφορεί η χήρα του ήταν ο νεαρός Ρομά που έχασε την ζωή του από τα πυρά των αστυνομικών, στην καταδίωξη στο Πέραμα. Ο πατέρας του νεκρού δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Θέλω μια Δικαιοσύνη από το Κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνηγήσαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Θέλω μια Δικαιοσύνη από τον νόμο. Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;».

Μέλη της οικογένειας, όπως η χήρα, η μητέρα και η αδελφή του, αλλά και φίλοι του νεκρού, που ζητούν χαρακτηριστικά «να πάει στην φυλακή, εκεί να σαπίσει ο δολοφόνος», απειλούν με εκδίκηση και αυτοδικία σε βάρος των αστυνομικών.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας των ΡομάΒασίλης Πάντζος, είπε ότι «υπάρχει οδύνη και οργή. Ζητάμε δικαίωση σε ένα κράτος δικαίου. Ήταν ένα έγκλημα μίσους, από όσο είδαμε και από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο». Προσέθεσε ότι «πρέπει να γίνει έρευνα και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή. Έριξαν πάρα πολλές σφαίρες. Δεν μπορούσαν να ρίξουν στα λάστιχα του αυτοκινήτου; Φαίνεται η οργή και το μίσος των αστυνομικών, από τον αριθμό των σφαιρών που έριξαν. Είναι ρατσιστικό έγκλημα. Από θαύμα έζησαν και τα άλλα δύο παιδιά που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο».

Τέλος η μητέρα του τραυματία, που ήταν κουνιάδος του 20χρονου Ρομά που σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιό της, ενώ λέει πως, ενώ η αρχική ενημέρωση ανέφερε για τραυματισμό του από μία σφαίρα στο χέρι, νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για τραυματισμό του από τρεις σφαίρες στην κοιλιά.

Θεσσαλονίκη: Νέα επεισόδια και συμπλοκές σε πορεία για τον νεκρό στο Πέραμα

Σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία τα ξημερώματα της Κυριακής, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το thestival.gr. Πρόκειται για δύο 20χρονους και δύο 24χρονους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως εντός της ημέρας, οι προσαγωγές αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας για τον θάνατο νεαρού από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα, αργά το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όταν η πορεία βρισκόταν στην οδό Εγνατία, ομάδα ατόμων που συμμετείχαν σε αυτήν, πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Να σημειωθεί ότι προκλήθηκαν φθορές σε ένα κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών, σε ένα σούπερ μάρκετ και στην είσοδο μιας πολυκατοικίας.

Δέκα ανοικτά και αμείλικτα ερωτήματα από τους Ρομά 

Ανακοίνωση στην οποία απαριθμεί δέκα ερωτήματα που θα πρέπει να εξηγήσει η ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση του νεκρού Ρομά από αστυνομικά πυρά, εξέδωσε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – «Ελλάν Πασσέ».

1) Ποια η κοινωνική ωφελιμότητα της 35λεπτης καταδίωξης μέσα στον αστικό ιστό από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη;

2) Γνώριζαν οι αστυνομικοί την πολιτισμική ταυτότητα των τριών δραστών κατά την διάρκεια της παρατεταμένης καταδίωξης;

3) Από πού προκύπτουν οι εφτά τραυματίες αστυνομικοί, όταν στο οπτικοακουστικό υλικό ακούγεται ξεκάθαρα ο αξιωματικός να αναφέρει ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι καλά στην υγεία τους;

4) Γιατί αναφερόταν ως 20χρονος και σεσημασμένος ο οδηγός, ο οποίος ήταν 18 ετών και χωρίς βεβαρημένο ποινικό παρελθόν (είχε κατηγορηθεί για κλοπή ενός μοτοποδηλάτου); Πού είναι η αμεροληψία, η αντικειμενικότητα και η δεοντολογία των ΜΜΕ στη συγκεκριμένη υπόθεση;

5) Ποια ήταν και πως αποδεικνύεται η αυτοάμυνα των αστυνομικών, η οποία να δικαιολογεί τη χρήση όπλων και μάλιστα 38 σφαιρών μέσα στον αστικό ιστό;

6) Πως κινδύνεψαν οι ζωές των εφτά αστυνομικών από τρεις άοπλους νεαρούς;

7) Αν μέσα στο αυτοκίνητο δεν επέβαιναν νεαροί Ρομά, θα προέβαιναν σε τόσο εκτεταμένη χρήση βίας οι αστυνομικοί;

8) Γιατί δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα ώστε να ακινητοποιηθεί το όχημα, αλλά αντιθέτως έστρεψαν τις κάνες τους προς τους επιβαίνοντες του οχήματος και έριχναν εν ψυχρώ;

9) Ποιοι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ποιοι το στερούνται λόγω ιδιαίτερων πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών;

10) Ποιο αδίκημα νομιμοποιεί την εν ψυχρώ αφαίρεση δια απανωτών πυροβολισμών της ζωής ενός άοπλου 18χρονου;

Πέραμα: Tην Τετάρτη 27 Οκτωβρίου η απολογία των επτά αστυνομικών

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα. Οι έξι αστυφύλακες και ο ενας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA