Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εφαρμογή τίθεται και πάλι από σήμερα το πρωί ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Έπειτα από περίπου δύο χρόνια όταν το μέτρο είχε τεθεί σε αναστολή λόγω της πανδημίας, επιστρέφει σε μία προσπάθεια ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης και να περιοριστεί η κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν τα αυτοκίνητα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ήδη βρίσκεται στον «αέρα» το daktylios.gov.gr για έκδοση του ειδικού σήματος για την κυκλοφορία για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αγγίζει το ποσό των 100 ευρώ.

Η κυκλοφορία θα γίνεται καθημερινά για όλα τα ΙΧ με το σύστημα «μονά-ζυγά». Δηλαδή: Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα ΙΧ και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν αντιστοίχως τα ίδιου τύπου οχήματα, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Τα οχήματα που εξαιρούνται από τον δακτύλιο

Οι εξαιρέσεις που έχουν οριστεί φέτος είναι πολύ λιγότερες από τα γνωστά και από τους κανονισμούς του δακτυλίου εξαιρούνται τα εξής οχήματα:

  • Ηλεκτρικά
  • Εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • Υβριδικά
  • Κατηγορίας Euro 6, τα οποία εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.

Ο οδηγός καλείται να βεβαιώσει τα στοιχεία του μέσω Taxisnet και στη συνέχεια υποβάλλει αίτηση για την έκδοση του ειδικού σήματος, αφού δηλώσει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Να τονιστεί πως τα οχήματα αντλούνται από τα μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Τα οχήματα που αντλούνται από τα μητρώα είναι τα εξής:

  • Για τα «καθαρά» ΙΧ θα χορηγείται Ειδικό Σήμα Κυκλοφορίας Οχήματος στο Δακτύλιο το οποίο θα εκδίδεται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).
  • Για τα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Αθηναίων, που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου, θα χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών είτε στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας κατόπιν ραντεβού, ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου.
  • Για τις λοιπές εξαιρέσεις θα χορηγούνται άδειες κυκλοφορίας από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Οι άδειες κυκλοφορίας στον δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούμενων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στην οποία υποβάλλονται και τυχόν αιτήματα ενδιαφερόμενων για χορήγηση ιδίων αδειών πέραν των προβλεπόμενων στην παρούσα, οι οποίες ικανοποιούνται ύστερα από σχετική έγκριση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι ώρες που ισχύει ο δακτύλιος

Ο δακτύλιος λειτουργεί από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή σε συγκεκριμένες οδούς του κέντρου. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη είναι σε ισχύ από 07.00 έως 20.00 και την Παρασκευή 07.00 - 15.00.

Η κίνηση των οχημάτων γίνεται με τη μέθοδο «μονά - ζυγά». Στις μονές μέρες του μήνα κυκλοφορούν τα οχήματα που έχουν μόνο το τελευταίο ψηφίο του αριθμούς κυκλοφορίας, και τις ζυγές, όσοι έχουν ζυγό.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 100,00 €), ως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Ποιος είναι ο δακτύλιος

Ως δακτύλιος ορίζεται η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA