Μενού
  • Α-
  • Α+

Από το πρωί της Δευτέρα ο δακτύλιος μπήκε και πάλι, μετά από σχεδόν δύο χρόνια, στην καθημερινότητα των Αθηναίων καθώς τέθηκε και πάλι σε λειτουργία το μέτρο με στόχο να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης και να περιοριστεί η κίνηση στους δρόμους. Ήδη από νωρίς το πρωί υπάρχουν μπλόκα της τροχαίας σε πολλές από τις εισόδους του δακτυλίου και γίνονται έλεγχοι στα οχήματα με ζυγό αριθμό πινακίδας καθώς σήμερα 25 Οκτωβρίου έχουν δικαίωμα εκείνα με μονό αριθμό.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι 100 ευρώ, ωστόσο σήμερα οι αστυνομικοί προχωρούν κυρίως σε ενημέρωση προς τους οδηγούς έχοντας οδηγίες να δείχνουν... ανοχή στους παραβάτες.

Βέβαια, παρά το μέτρο του δακτυλίου η κίνηση παραμένει αυξημένη στο κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί. Ακόμα περισσότερο αυξημένη είναι ωστόσο γύρω από τα όρια του με τη Λ. Αλεξάνδρας, τη Μεσογείων ή τη Χαμοστέρνας να έχουν επιβαρυμένη εικόνα.

Ποιος είναι ο δακτύλιος

Ως δακτύλιος ορίζεται η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Οι ώρες που ισχύει ο δακτύλιος

Ο δακτύλιος λειτουργεί από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή σε συγκεκριμένες οδούς του κέντρου. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη είναι σε ισχύ από 07.00 έως 20.00 και την Παρασκευή 07.00 - 15.00.

Η κίνηση των οχημάτων γίνεται με τη μέθοδο «μονά - ζυγά». Στις μονές μέρες του μήνα κυκλοφορούν τα οχήματα που έχουν μόνο το τελευταίο ψηφίο του αριθμούς κυκλοφορίας, και τις ζυγές, όσοι έχουν ζυγό.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 100,00 €), ως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Τα οχήματα που εξαιρούνται από τον δακτύλιο

Οι εξαιρέσεις που έχουν οριστεί φέτος είναι πολύ λιγότερες από τα γνωστά και από τους κανονισμούς του δακτυλίου εξαιρούνται τα εξής οχήματα:

  • Ηλεκτρικά
  • Εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • Υβριδικά
  • Κατηγορίας Euro 6, τα οποία εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.

Ο οδηγός καλείται να βεβαιώσει τα στοιχεία του μέσω Taxisnet και στη συνέχεια υποβάλλει αίτηση για την έκδοση του ειδικού σήματος, αφού δηλώσει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Να τονιστεί πως τα οχήματα αντλούνται από τα μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA