Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης και στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 είναι:

  • Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.
  • Αυξημένη (+43%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη ενώ χθες, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, η περιφέρεια Θεσσαλονίκης μετρούσε 602 νέα κρούσματα.

Στο «κόκκινο» 5 ακόμα περιοχές

Μετά τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πλέον και η Πελοπόννησος με 5 ακόμη περιοχές της χώρας να εντάσσονται σε επίπεδο «αυξημένου κινδύνου», έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που ακολούθησε την τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης. Ειδικότερα, στο «κόκκινο» εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, ενώ εκτός Πελοποννήσου «κοκκινίζουν» η Ζάκυνθος και τα Ιωάννινα. Στο ίδιο επίπεδο κινδύνου βρίσκονταν από την προηγούμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη, ο Εβρος, η Μαγνησία, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Καρδίτσα, η Ημαθία, τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη των περιοχών στο «κόκκινο» δεν επισύρει πλέον τη λήψη επιπρόσθετων έκτακτων μέτρων, ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση και οι κάτοικοι να τηρούν αυστηρά τα μέτρα αυτοπροστασίας έναντι του κορονοΐου. Η επιδημία φαίνεται ότι ανεβάζει ταχύτητα, την ώρα που οι ρυθμοί των εμβολιασμών έναντι της νόσου Covid-19 μένουν ουσιαστικά στάσιμοι, αφήνοντας χώρο στον κορονοϊό να διασπείρεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα.

Προτεραιότητα της Πολιτείας αποτελεί η ενίσχυση των εμβολιασμών, ειδικά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και θάνατο από Covid-19. Εντούτοις, σε περίπτωση που η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται και οι συνθήκες το απαιτήσουν, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης και να ληφθούν επιπλέον μέτρα στις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Σε επίπεδα Μαΐου οι θάνατοι

Καθώς «κοκκινίζει» ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του επιδημιολογικού χάρτη κι ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της σεζόν, σε αυξημένα επίπεδα βρίσκεται ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 63 θανάτους, το μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τις 18 Μαΐου (63).

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρόλο που ο αριθμός των θανάτων είναι ο ίδιος, το ποσοστό επί των κρουσμάτων είναι τώρα μικρότερο, διαφορά που αποδίδεται στο όφελος του εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, τον Μάιο οι 63 θάνατοι σημειώθηκαν με 7ήμερο μέσο όρο κρουσμάτων τα 2.212 (2,85%), ενώ χθες ο ίδιος αριθμός αντιστοιχούσε σε περίπου 3.500 διαγνώσεις (1,8%).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA