Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο έλεος της πανδημίας και του τέταρτου κύματος κορονοϊού βρίσκεται η Ελλάδα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά στο κόκκινο. Την ίδια ώρα, η Βόρεια Ελλάδα, όπου πολλές περιοχές εξακολουθούν να έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, πολιορκείται από τον φονικό ιό και πλέον αυτό αποτυπώνεται και στα επιδημιολογικά δεδομένα, φέρνοντας μνήμες του εφιαλτικού Νοεμβρίου του 2020. 

Διαβάστε ακόμη: Συναγερμός για τους διασωληνωμένους - 2.894 τα κρούσματα 24ώρου

Μετά από πολύ καιρό έτσι, η Θεσσαλονίκη εκτόπισε την Αττική από την πρώτη θέση με τα περισσότερα κρούσματα, καταγράφοντας 589 έναντι 554 του Λεκανοπεδίου. Από εκεί και πέρα, τη λίστα με τις περιοχές που αριθμούν τριψήφια κρούσματα συμπληρώνουν η Λάρισα με 213, η Μαγνησία με 133, η Ημαθία με 113 και η Αχαΐα με 102.

Αυξητική τάση στα λύματα

Σαν να μην έφθανε αυτό, η τάση μάλιστα του ιικού φορτίου, τις τελευταίες ημέρες, στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως έδειξαν οι μετρήσεις, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, παραμένει αυξητική, εντείνοντας την ανησυχία.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 είναι:

Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.Αυξημένη (+43%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Καπραβέλος για Θεσσαλονίκη: Αρχίζουμε να βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου

Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω των κρουσμάτων ο κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της β' ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, τόνισε πως ξυπνά ο εφιάλτης του περασμένου Νοεμβρίου. Όπως είπε η πόλη είναι ήδη στο κόκκινο και τα νοσοκομεία στο μαύρο με μηδενική διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ.  Τόνισε, επίσης, ότι εδώ και μία εβδομάδα διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ ενώ υπάρχουν και θάνατοι εκτός εντατικής. 

«Βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου»

«Πραγματικά αρχίζουμε και βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου. Βλέπετε ότι τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, το ιικό φορτίο επίσης αυξάνει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το κυριότερο όμως είναι ότι τα νοσοκομεία δέχονται πολύ μεγάλη πίεση. 44 εισαγωγές είναι ρεκόρ εισαγωγών του τέταρτου κύματος. Οι ΜΕΘ του νοσοκομείου και οι διαθέσιμες κλίνες είναι σε 100% πληρότητα επομένως αυτή τη στιγμή οι υγειονομικές ανάγκες που είναι μεγάλες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δυνατότητες κάτι που το είδαμε τον περσινό Νοέμβρη. Είναι ένας εφιάλτης», σημείωσε αρχικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open

«Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αρχίζουμε και διασωληνώνουμε ασθενείς στα τμήματα, τους μεταφέρουμε στα χειρουργεία προσωρινά μέχρι να βρεθεί μία κλίνη ΜΕΘ που βρίσκεται με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή τα καταφέρνουμε παρόλο που έχουμε και απώλειες ασθενών εκτός ΜΕΘ. Η πίεση αν αυξηθεί τότε πραγματικά θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα», συμπλήρωσε. 

Ανεμβολίαστη η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων στο Παπανικολάου

Απαντώντας σε ερώτημα που αποδίδεται η έξαρση των κρουσμάτων σχολίασε: «Δεν θέλει και πολύ σκέψη. Το θέμα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας δεν έχει πειστεί. Είναι ανεμβολίαστοι. Έρχονται χωρίς προστασία στα νοσοκομεία. Ένα δεύτερο είναι ότι η μετάλλαξη αυτή είναι πάρα πολύ μολυσματική, είναι πιο επικίνδυνη. Η πανδημία άλλαξε εικόνα. Και πλέον το έχουμε συνειδητοποιήσει εμείς στα νοσοκομεία. Άρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και συμμόρφωση με τα μέτρα που δεν την βλέπουμε. Τα μέτρα δεν εφαρμόζονται. Είναι σαν να έχουμε τελειώσει. Και αυτό θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά».  

Σε ερώτημα τι ποσοστό ανεμβολίαστων νοσηλεύονται στο δικό του νοσοκομείο σημείωσε: «Είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Είναι 80-85% των νοσηλευόμενων ασθενών σε απλές κλίνες και το περίεργο είναι ότι είναι και μικρής ηλικίας. Είναι μεταξύ 40 και 50. Ήδη δίνουν μάχη 3-4 ασθενείς 44, 45,46 χρονών. Δεν έχουμε πάνω από 80. Και αυτό το δυστύχημα, βλέπουμε η μόλυνση να έχει επεκταθεί σε τέτοιες ηλικίες, σε παραγωγικές ηλικίες που έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους». 

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αυτή τη στιγμή η περιοχή μας είναι στο κόκκινο. Τα νοσοκομεία είναι στο μαύρο, ουσιαστικά δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Άρα ή θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην καθημερινή μας ζωή ή θα παρθούν περιοριστικά μέτρα. Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές», εξήγησε.  «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη λύση, είναι αδιανόητο. Πόλεμο έχουμε. (...) Δίνουμε τον πόλεμο χωρίς όπλο, είναι επόμενο να θρηνήσουμε θύματα. Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να πιέσουμε τους συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο. Ο περιορισμός της ανθρώπινης δραστηριότητας χτυπά και την οικονομία, χτυπά και την ψυχολογία. Είναι αδιανόητο από τη στιγμή που έχουμε όπλο να μη μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA