ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/10/2021 12:46

Ασπρόπυργος: 3,5 χρόνια φυλακή στον 72χρονο για την κακοποίηση των αλόγων

Οι δικαστές, ομόφωνα, του επέβαλλαν ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ, υιοθετώντας και την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Απουσίαζε ο ίδιος από το δικαστήριο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ασπρόπυργος: 3,5 χρόνια φυλακή στον 72χρονο για την κακοποίηση των αλόγων
Ασπρόπυργος: 3,5 χρόνια φυλακή στον 72χρονο για την κακοποίηση των αλόγων
Ανάγνωση:

Ενοχος για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων κρίθηκε ο 72χρονος κατηγορούμενος εκτροφέας αλόγων και ιδιοκτήτης του χώρου-κολαστήριου στον Ασπρόπυργο, όπου το 2016 βρέθηκαν 16 άλογα σε άθλια κατάσταση. Οι δικαστές, ομόφωνα, του επέβαλλαν ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ, υιοθετώντας και την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Από τις καταθέσεις των δυο μαρτύρων που έδωσαν σαφήνεια και πληρότητα και με βάση τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν προκύπτει σαφώς πως δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο ευζωίας των ζώων που εντάσσεται στην διάταξη περί κακοποίησης των ζώων. Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται».

Απών ο κατηγορούμενος

Η δίκη διεξήχθη σήμερα ενώπιον του Δ Τριμελούς Πλημμελιοδικείου Αθηνών ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, με απόντα τον κατηγορούμενο που εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν πάνω από 15 φωτογραφίες των αλόγων όπως ζούσαν στον χώρο-κολαστήριο: δεμένα με κοντά σχοινιά και αλυσίδες, υποσιτισμένα, αφυδατωμένα, σκελετωμένα, άρρωστα, σχεδόν όλα σε ημιθανή κατάσταση.

Πρώτη στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η κ. Ρόζα Ρούσσου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών. Όπως είπε: «Τον Αύγουστο του 2016 πήραμε φωτογραφία από καμένο άλογο στον χώρο, μετά πήγαμε και διαπιστώσαμε 16 Άλογα μόνιμα δεμένα, πάνω σε κόπρανα και ούρα, υποσιτισμένα. Τον Δεκέμβριο 2016 και αφού συλλέξαμε υλικό κάναμε την καταγγελία στη Δικαιοσύνη.

Και μόνο ο μόνιμος υποσιτισμός είναι βασανιστήριο.

Ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί πάλι στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα. Ειναι κακοποιητής για χρόνια. Εμείς για τον συγκεκριμένο παρατηρούμε από το 2010 αντίστοιχες κακοποιήσεις ζώων. Τα άλογα μπορούν να είναι δεμένα με μακρύ σχοινί για λίγες ώρες την ημέρα, όχι για ημέρες ολόκληρες και με κοντές αλυσίδες. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12, τα 4 τα εξαφάνισε και είναι άγνωστη η τύχη τους Τα 2 από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν όρους και άμεση περίθαλψη».

Ανάλογη κατάσταση περιέγραψε και η επόμενη μάρτυρας, Σταματίνα Ψιμοπούλου, μέλος του συλλόγου, εθελόντρια στην περίθαλψη αλόγων: «Οταν μετά την καταγγελία, πήγαμε με την αστυνομία να τα πάρουμε ήταν κάτι το σοκαριστικό. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες. Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό η νερό. Ακόμη κι αν πει ο ιδιοκτήτης ότι τα τάιζε κάθε 2 ημέρες, είναι καταστροφικό καθώς τα άλογα πρέπει να τρέφονται το λιγότερο 2 φορές την ημέρα. Ζούσαν στα κόπρανα τους και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από σκελετωμένα, είχε ανοίξει και το δέρμα τους. Κάποια ήταν μόνο ο σκελετός. Για μήνες ζούσαν όρθια».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος υπεράσπισης του 72χρονου έκανε λόγο για στοιχεία υπερβολής εκ μέρους των μαρτύρων ζητώντας να αναγνωριστεί στον εντολέα του ελαφρυντικό. «Δεν υπήρξε πρόθεση κακοποίησης. Δεν αμφισβητώ το σκέλος παραβίασης των κανόνων ευζωίας που αποδείχθηκε (αρμόζουσες συνθήκες σταβλισμού). Ζητούμε το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη γιατί έχει εγκαταλείψει αυτή τη δραστηριότητα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΛΟΓΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ