Μενού
  • Α-
  • Α+

Το γεγονός πως για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Θεσσαλονίκη (661) προσπέρασε σε κρούσματα την Αττική (599), τα απογοητευτικά στατιστικά για τους διασωληνωμένους, η αύξηση των καθημερινών θανάτων, η πληρότητα των νοσοκομείων που έφτασε στο 100% και η νέα προειδοποίηση από τους επιστήμονες για εφιαλτικό χειμώνα, συνθέτουν ένα τρομακτικό «παζλ». Ενα θανατηφόρο συνδυασμό που θέτει τους ανεμβολίαστους προ των ευθυνών τους και ταυτόχρονα τους καλεί να ψάξουν για οδηγό... επιβίωσης. Η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή (29/10) έστειλε νέα δυσοίωνα μηνύματα ότι ο εφιάλτης της πανδημίας όχι μόνο δεν οδεύει προς την τελική ευθεία του, αλλά αντίθετα, μπορεί να μας θέτει μπροστά σε μια νέα αφετηρία. Η επιδημιολογική εικόνα μέρα με τη μέρα δυστυχώς δικαιώνει τις προβλέψεις των ειδικών που «προειδοποιούν», αλλά δεν εισακούγονται, ενώ το απόγευμα στην εκπομπή Live News του MEGA, ήρθε και η επιβεβαίωση: «Δεν υπάρχει άλλη ελεύθερη ΜΕΘ κορονοϊού». 

Διαβάστε ακόμη: Λιγότερο από 1% το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που μολύνονται

Καπραβέλος: Επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών

Ο διευθυντής της β' ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στον ΣΚΑΪ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα υποχρεωτικών εμβολιασμών: «Καθημερινά 44άρηδες και 48άρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και τους συγγενείς όχι μονό τους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια. Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας, δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο ένας δρόμος είναι η επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55-60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ''κλειστόν λήγω πληρότητας'' δε θα υπάρχει αντίδραση; Η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται», επισήμανε.

Τζανάκης: 1.000 θανάτοι το μήνα ως τα Χριστούγεννα

Με τον κορονοϊό να κερδίζει... πόντους με συμμάχους τους ανεμβολίαστους, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο MEGA και προειδοποίησε για εκτόξευση των θανάτων στους 1.000 το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ εστίασε στη Βόρεια Ελλάδα: «Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου και κάποιοι έσπευσαν να με λοιδορήσουν, να κριτικάρουν αυτή μας την πρόβλεψη. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έως τώρα έχουμε 961 θανάτους, επομένως η πρόβλεψη 1.000 θάνατοι ανά μήνα, δηλαδή 3.000 μέχρι τέλος του χρόνου, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι σημασία έχει το εμβόλιο ακόμα και στις περιοχές που έχουμε πολλά κρούσματα. Στις περιοχές που έχουμε πολλά κρούσματα, που έχουν υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κάτω από 50% και 55%, είναι περίπου 15-20%», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: «Μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα. Αλλά τριγύρω υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές». 

Για το εάν βλέπει να έρχεται νέο lockdown: «Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης. Το πρόβλημα είναι ότι το υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να ασχοληθεί με χρόνια νοσήματα, μένουν στάσιμα, ή παραπίσω, με συνέπεια να έχουμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα που θα εισπράξουμε το επόμενο διάστημα από άλλες αρρώστιες».

Τα δυσοίωνα στατιστικά 

Την ώρα που ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορονοϊό σε ΜΕΘ αυξάνεται (137) συνεχώς, τα εξιτήρια είναι κατά πολύ λιγότερα στο σύνολο των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης και τα ποσοστά των ανεμβολίαστων διασωλημένων κυμαίνονται στο 96%. Οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid ανέρχεται σε 773, με επίσης υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (74,3%-79,6%), ενώ 70 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 83,3-89,3%).

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (29/10), στα 14 νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ, νοσηλεύονται 416 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, εκ των οποίων 331 (79,6%) ανεμβολίαστοι, 28 σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων 25 (89,3%) ανεμβολίαστοι και 75 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 72 (96%) ανεμβολίαστοι. Στα 14 νοσοκομεία αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 357 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, εκ των οποίων 265 (74,3%) ανεμβολίαστοι, 42 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων 35 (83,3%) ανεμβολίαστοι και 62 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 59 (95,2%) ανεμβολίαστοι.

Πλεύρης: «Αν χρειαστεί θα επιτάξουμε νοσοκομεία και γιατρούς»

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν σκέφτεται τα lockdown ως μέτρο για την εκτόνωση της έξαρσης του κορονοϊού: «Η βασική μας διαφορά με πέρσι είναι πως η οικονομία λειτουργεί κανονικά επειδή ακριβώς έχουμε το εμβόλιο. Το 86-90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή από τους 380 διασωληνωμένους, οι 340 είναι ανεμβολίαστοι. Εχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ, παίρνουμε κι άλλες από τους ιδιώτες, έχουμε πάρει 200 κλίνες μόνο στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα έχουμε πάρει 30 κλίνες covid και 30 για έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και αντίστοιχο αριθμό στον Βόλο. Αν χρειαστεί θα επιτάξουμε, όμως και νοσοκομεία και γιατρούς».

Σχετικά με τη λήψη περιοριστικών μέτρων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως υπάρχει επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους για την επιδημιολογική κατάσταση: «Οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι σε συζήτηση με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια τοπικά lockdown, ούτε περιορισμοί σε χώρους με αμιγώς εμβολιασμένους. Αν υπάρξουν μέτρα θα ισχύουν για τους μεικτούς χώρους (εκεί δηλαδή που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι), όπως στα θέατρα». Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τόνισε πως η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις συνταγματικές ισορροπίες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA