ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/10/2021 02:53

Αλλαγή ώρας 2021: Ξημερώματα Κυριακής γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών 1 ώρα πίσω

Μια ώρα ύπνο θα κερδίσουμε ξημερώματα Κυριακής, γυρνώντας τα ρολόγια μας 1 ώρα πίσω, καθώς η πανδημία «πάγωσε» τις όποιες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αλλαγή ώρας 2021: Ξημερώματα Κυριακής γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών 1 ώρα πίσω
Αλλαγή ώρας (πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Μία ώρα πίσω θα γυρίσουμε και φέτος τελικά τους δείκτες του ρολογιού μας σηματοδοτώντας την έναρξη του χειμερινού ωραρίου. Η αλλαγή της ώρας θα γίνει ξημερώματα Κυριακής 31 Οκτωβρίου 2021. «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της E.E. 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.», αναφέρει σχετικά ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.

Η πανδημία ανέβαλε τα σχέδια της Ε.Ε.

Οι αλλαγές ώρας ήταν να τερματιστούν φέτος, βάσει διάταξης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 αλλά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν έχει αποκτήσει νομική ισχύ μέχρι τώρα, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η απόφαση προέβλεπε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021 για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα. Η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο, ανέβαλε τις όποιες αποφάσεις ενώ την όλη κατάσταση δυσκολεύει και το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη μέλη για το ποια ώρα θα διατηρήσουν, τη θερινή ή τη χειμερινή.

Γιατί θεσπίστηκε η αλλαγή ώρας;

Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για να εξοικονομήσει ενέργεια στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μονιμοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο. Τη δεκαετία του '70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΡΟΛΟΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ