Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα επιβαρύνεται συνεχώς με το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να είναι ιδιαίτερα σφοδρό και τους ειδικούς να εξετάζουν πλέον όλα τα σενάρια για την ανάσχεση της διασποράς. Από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται θέμα ούτε για συνολικό lockdown στη χώρα αλλά ούτε και για οριζόντια μέτρα στους νομούς που βρίσκονται στα «κόκκινα».

Διαβάστε: Τσιπρας: Η κυβέρνηση κάνει τα ίδια λάθη και αρνείται να παραδεχθεί την τραγική πορεία της χώρας - Να αναλάβουν επιστήμονες κοινής αποδοχής

Αντίθετα, στο τραπέζι των συζητήσεων είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ειδικά σε τομείς όπως η εστίαση, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Κάτι που βεβαίως αγγίζει τους μεικτούς χώρους που υπάρχουν στα συγκεκριμένα καταστήματα και κατ' επέκταση τους ανεμβολίαστους.

Μόλις χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σχολίαζε πως δεν θα υπάρξουν «περιορισμοί σε χώρους με αμιγώς εμβολιασμένους. Αν υπάρξουν μέτρα θα ισχύουν για τους μεικτούς χώρους» δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα για την επόμενη ημέρα. Ενώ σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως «έχει εκλείψει το εθνικό μας δικαίωμα να κλείνουμε τον κόσμο σπίτι του» σημειώνοντας επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως πλέον έχουμε να κάνουμε με την πανδημία των ανεμβολίαστων.

Πρόταση για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Το Σάββατο ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για απαγόρευση των μεικτών χώρων στην εστίαση τονίζοντας πως «τα μέτρα δεν τηρούνται σχεδόν πουθενά, ο κόσμος έχει αποφασίσει ότι δεν θα τα ακολουθεί». Ως λύση στην έξαρση της διασποράς του ιού ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να απαγορευτεί η χρήση μεικτών χώρων στην εστίαση, με αυτούς να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους τόσο μέσα όσο και έξω από τα μαγαζιά. Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. «Είναι αστείο σε ένα κατάστημα όλοι οι θαμώνες να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και εργαζόμενοι να μπορούν να είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει το πλάνο για νέα μέτρα θα αφορά μόνο τις «κόκκινες» περιοχές. Όπως παρουσίασε το STAR εξετάζονται τρία μέτρα που έχουν να κάνουν με τους μεικτούς χώρους εστίασης, όπου μπορούν να βρίσκονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα: 

  • Να γίνουν μεγαλύτερες οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους (από 1,5 μέτρο που ισχύει τώρα στα 2), περιορίζοντας έτσι την πληρότητα.
  • Να κάθονται λιγότερα άτομα σε κάθε τραπέζι (τα 10 άτομα να μειωθούν στα έξι).
  • Να κάνουν ένα παραπάνω rapid test οι εργαζόμενοι στην εστίαση, δηλαδή από δύο την εβδομάδα να γίνονται τρία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA