Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα με τα επιδημιολογικά στοιχεία πλέον να πλησιάζουν την εικόνα που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα. Το Σάββατο, την ημέρα που ανακοινώθηκε το «μαύρο» ρεκόρ σε κρούσματα κορονοϊού συνολικά στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 872 νέες μολύνσεις ενώ και άλλες περιοχές σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη αποδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Λάρισα τα νέα κρούσματα είναι 326, στη Μαγνησία 207, τις Σέρρες 125, στην Ημαθία 123, την Πέλλα 121 και τον Έβρο 102.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 4.696 κρούσματα, 38 θάνατοι και 404 διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή οι τιμές του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας είναι οι υψηλότερες τιμές που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Απρίλιο, στο τρίτο κύμα της πανδημίας στην πόλη. Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 27/10 και της Πέμπτης 28/10 είναι:

  • Αυξημένη (+34%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10.
  • Αυξημένη (+50%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 20/09 και Πέμπτης 21/09.

Πρύτανης ΑΠΘ: Κύμα πανδημίας των ανεμβολίαστων

«Είμαστε πλέον πάνω από το όριο του συναγερμού, πολύ κοντά στις μέγιστες τιμές που καταγράψαμε τον περασμένο Απρίλιο. Για αρκετές εβδομάδες υπήρξε μία σχετικά ήπια αυξητική τάση γύρω από υψηλές τιμές ιικού φορτίου, όμως παρατηρούμε στις πιο πρόσφατες μετρήσεις ότι ο ρυθμός αυτός επιταχύνεται, που σημαίνει ότι ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία

Το μεγάλο πρόβλημα «επιβεβαιώνουν» και τα στοιχεία που παρουσιάζουν η 3η και η 4η ΥΠΕ στις οποίες υπάγεται η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ής Οκτωβρίου, στα 14 νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ υπάρχουν 73 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ με το 96% να είναι ανεμβολίαστοι και ακόμη 444 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες και 25 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου.

Αντίστοιχα στα 14 νοσοκομεία της 4ηες ΥΠΕ στη ΜΕΘ βρίσκονται 58 ασθενείς με τους 54 από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι και συνολικά 389 σε απλές κλίνες με τους 292 να είναι ανεμβολίαστοι.

Καπραβέλος: «Κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες...»

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. «Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν» υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7% ενώ στην Αθήνα το  75%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA