Μενού
  • Α-
  • Α+

Για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πέρασε την πόρτα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μανχάταν (Mount Sinai) για να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ανάγκη για αγγειοπλαστική επέμβαση (σ.σ. μπαλονάκι και τοποθέτηση stent). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Παναγιώτατος υποβλήθηκε την Τρίτη σε ιατρική εξέταση στο ίδιο νοσοκομείο, τα αποτελέσματα της οποίας κρίθηκαν ικανοποιητικά.

Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος μετά τη χθεσινή του εξέταση παρουσιάστηκε ευδιάθετος σε δείπνο που παρατέθηκε στον απόχηχο της τελετής των θυρανοιξίων του νέου ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν. Ωστόσο, λίγο η ηλικία, λίγο το βαρύ πρόγραμμά του, αλλά και το πολύωρο ταξίδι του, ήταν αποτρεπτικοί παράγοντες για να ταξιδέψει άμεσα από τις ΗΠΑ (η επιστροφή του ήταν προγραμματισμένη για σήμερα), χωρίς να προηγηθεί ο συγκεκριμένος έλεγχος για την υγεία του. 

Η τελετή των θυρανοιξίων του νέου ιερού ναού του Αγίου Νικολάου

Εξάλλου, χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μήνυμά του στην τελετή των θυρανοιξίων του νέου ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα για την εκκλησία αλλά και την ομογένεια των ΗΠΑ. Όπως σημείωσε, «...ζούμε σήμερα μια ιστορική μέρα ως εκκλησία και ως ομογένεια των ΗΠΑ, τελώντας τα θυρανοίξια του ιερού ναού και του εθνικού προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλους εκείνους, οι οποίοι συνέβαλαν και κοπίασαν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Για να μετατραπούν τα έργα του σκότους και του φανατισμού σε έργα φωτός, αγάπης, ελπίδος, προοπτικής. Πιστεύουμε στον Κύριο, ο οποίος ποιεί τα πάντα κενά, καινούργια, ελπιδοφόρα. Επικαλούμαι τη χάρη και την ευλογία του σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε εορταστικά και επί τους μελλοντικούς προσκυνητές. Δόξα τω θεώ».

Η λαμπρή τελετή ξεκίνησε με την ανύψωση του σταυρού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τον σταυρό, ο οποίος ανυψώθηκε και τοποθετήθηκε στον εμβληματικό μαρμάρινο τρούλου της εκκλησίας. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στη δυτική πλευρά του Πάρκου Ελευθερίας, την θέση δηλαδή όπου βρισκόταν η παλιά εκκλησία. Εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τα ιερά κειμήλια που είχαν ανακτηθεί από τα ερείπια στο σημείο της τραγωδίας. Στη συνέχεια, άναψε το καντήλι και νεαρά κορίτσια ντυμένες μυροφόρες μετέφεραν το ιερό φως μαζί με τα διασωθέντα κειμήλια στον νέο ναό, συμβολίζοντας έτσι την έναρξη της τελετής. Η πατριαρχική αποστολή μετέφερε τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το Άγιο Όρος, το οποίο τοποθετήθηκε από τον Πατριάρχη στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας εντός του ναού κατά τη διάρκεια της τελετής των θυρανοιξίων. Επιπλέον, ο Πατριάρχης έβγαλε τα άμφια που φορούσε για να τα υπογράψει και να τα δωρίσει στον ναό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA