Μενού
  • Α-
  • Α+

Για σκηνές νοσοκομείων εμπόλεμης ζώνης κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε), αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία της 3ης Υ.Πε. νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 92 ασθενείς (82 ανεμβολίαστοι), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στα νοσοκομεία της 4ης Υ.Πε. ανέρχεται σε 67 (61 ανεμβολίαστοι).

Διαβάστε ακόμη: Νοσοκομεία: Αναμονή ωρών για κρεβάτι σε «Non Covid» κλινικές

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μιλά για ασφυκτικά γεμάτες Μονάδες και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Ειδικότερα, η κατάσταση των ΜΕΘ έτσι όπως την περιγράφει ο κ. Γιαννάκος έχει ως εξής:

  • Το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, κατά τη χθεσινή εφημερία του, θύμιζε νοσοκομείο εμπόλεμης ζώνης. Εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορονοιό.  Στις τρεις τελευταίες  εφημερίες παρατηρείται αύξηση 20% των εισαγωγών  κορονοιού, ανά εφημερία.
  • Η ΜΕΘ 15 κλινών γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι βρίσκονταιπροσωρινά στα χειρουργεία, σε λίστα αναμονής.
  • Η ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ 15 κλινών είναι γεμάτη και  6 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους. 
  • Η ΜΕΘ 23 κλινών του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι  ασθενείς βρίσκονται σε προσωρινή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ),  σε λίστα αναμονής.
  • Η ΜΕΘ 30 κλινών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ είναι γεμάτη και οι ανάγκες πολλαπλάσιες, καθώς τα κρεβάτια γεμίζουν αμέσως μόλις αδειάζουν. 
  • Στον ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ δόθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορονοιό και γέμισαν αμέσως.
  • Στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ οι 7 κλίνες  ΜΕΘ είναι γεμάτες.
  • Στα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας επικρατεί η ίδια κατάσταση. Γεμάτες είναι οι ΜΕΘ στη ΚΑΤΕΡΙΝΗ 4 κλινών, στα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 8 κλινών  στις ΣΕΡΡΕΣ 7 κλινών, στη ΒΕΡΟΙΑ 6  κλινών και στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 5 κλινών. Μάλιστα, στη Χαλκιδική διασωληνωμένος ασθενής βρίσκεται επί ημέρες εκτός ΜΕΘ.

«Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας  που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, καθώς διασωληνώνονται ασθενείς και δεν έχουν που να τους πάνε. Για παράδειγμα στο ΚΙΛΚΙΣ ένας 76 χρόνος  διασωληνωμένος πέθανε  και ένας 54χρονος μεταφέρθηκε μετά από ημέρες στον ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ που άνοιξε και γέμισε αμέσως», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Στη Δυτική Μακεδονία οι 8 κλίνες  ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία ΚΟΖΑΝΗΣ και ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ είναι γεμάτες.

Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Στη Θεσσαλία οι 44 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία   ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΒΟΛΟΥ και τα δύο της ΛΑΡΙΣΑΣ είναι γεμάτες, πλην των ΤΡΙΚΑΛΩΝ  που διαθέτει 3 κενές.

Στη Στερεά Ελλάδα  οι 18 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ είναι γεμάτες.

«Λειτουργούν συνολικά 530 κλίνες ΜΕΘ κορονοιού   στα νοσοκομεία της χώρας και γεμάτες χθες βράδυ  3/11 ήταν οι 432. Κενές 98. Στην αρχή του χρόνου λειτουργούσαν 973 ΜΕΘ για κορονοιό κανονικές, προσωρινές και αυτοσχέδιες.  Λόγω ελλείψεων προσωπικού δεν μπορούμε πια να αναπτύξουμε  τόσες.  7.000   συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας που δεν αναπληρώθηκαν. Οι συνάδελφοι που εργάζονται  έχουν γίνει λάστιχο. Από τμήμα σε τμήμα, χωρίς ρεπό και άδειες», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA