Μενού
  • Α-
  • Α+

Πέντε εντατικολόγοι από νοσοκομεία των Αθηνών μετακινούνται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχύσουν την φροντίδα των περιστατικών κορονοϊού, μετά από απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και σε συνεννόηση με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. Το σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά νοσηλειών και οι πέντε εντατικολόγοι θα βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που δίνουν τη μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ολα αυτά την ώρα που το προχθεσινό ρεκόρ των 6.700 κρουσμάτων που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ, καταρρίφθηκε, καθώς ανακοινώθηκαν 6.808 κρούσματα. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας. Στις 2 Νοεμβρίου, καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 343 εισαγωγές, ενώ η κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid-19 είναι στο 83,72% και η κάλυψη κλινών covid-19 στο 48,15%.

Στο κόκκινο άλλες 4 περιοχές

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλάζει εκ νέου ο επιδημιολογικός χάρτης της Πολιτικής Προστασίας και στο «κόκκινο» αναμένεται να μπουν δυτική Αττική, Φθιώτιδα, Κοζάνη και Ροδόπη, ενώ 17 περιοχές από τις επιβαρυμένες βρίσκονται ουσιαστικά σε «βαθύ κόκκινο». Δεν είναι τυχαίο πως περιοχές με χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά προστίθενται κάθε εβδομάδα στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου για νόσηση, νοσηλείες και θάνατο από τον κορονοϊό. Προβληματίζει ιδιαίτερα η δυτική Αττική, όπου το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού μετά βίας φτάνει το 43% στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Αναλυτικά, οι περιοχές που «κοκκίνισαν» αυτήν την εβδομάδα και παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες:

  • Ροδόπη: 52,1%
  • Κοζάνη: 53,7%
  • Φθιώτιδα: 50,4%
  • Δυτική Αττική: 43,46%

Εκτόξευση και στα λύματα

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούουν, όμως, και τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων. Μέσα σε έναν μήνα το ιικό φορτίο έχει διπλασιαστεί στην Αττική, έχει τετραπλασιαστεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Θεσσαλία έχει αυξηθεί κατά 8-11 φορές.

Όσον αφορά στους θανάτους από επιπλοκές της νόσου Covid-19, τα στοιχεία σοκάρουν, καθώς αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο, περίπου 1.000 άνθρωποι το μήνα χάνουν τη ζωή τους, με μια δυναμική να συνεχίσει το ίδιο μοτίβο για το επόμενο τρίμηνο.

Όπως προκύπτει από τα μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, κατά τους επόμενους τρεις μήνες θα μολυνθούν από τον ιό περίπου 1 εκατ. ανεμβολίαστοι πολίτες, εκ των οποίων οι 3.000-3.500 θα καταλήξουν.

Οι κινούμενοι 7ήμεροι μέσοι όροι των επιδημιολογικών δεικτών είναι ενδεικτικοί της επικίνδυνης τροπής που έχει πάρει η επιδημία στη χώρα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κρούσματα: 4.621 (+1.187)
  • PCR: 12.516 (+291), Rapid: 190.951 (+4.338). Σύνολο 203.467 (+4.628)
  • Θετικότητα: 2,27% (+0,54%)
  • Εισαγωγές Ασθενών: 300 (+58)
  • Διασωληνωμένοι: 415 (+53)
  • Θάνατοι: 47 (+6)

Ήδη ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 431, εκ των οποίων οι 363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 68 (15.78%) πλήρως εμβολιασμένοι. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των διασωληνωμένων που χάνουν τελικά τη ζωή τους κυμαίνεται από 40 έως 70%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA