Μενού
  • Α-
  • Α+

Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού με την οποία είναι αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα η χώρα μας, προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία τονίζουν πως το μόνο όπλο απέναντι στον κορονοϊό είναι το εμβόλιο. Από σήμερα, λοιπόν, ανοίγει η διαδικασία για να κάνουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών την τρίτη αναμνηστική (ή ενισχυτική) δόση του εμβολίου προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι στην Covid-19.

Η πλατφόρμα θα επιτρέπει τα ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για όλους τους ενήλικες στους οποίους είχε χορηγηθεί το σκεύασμα της Pfizer, της Moderna ή της AstraZeneca, υπό την προϋπόθεση πως έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη 2η δόση.

Επιπλέον, η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει και για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, εφόσον έχει περάσει χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους. Η αναμνηστική δόση για αυτή την ομάδα μπορεί να γίνει είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson είτε με το εμβόλιο της Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι η αναμνηστική δόση γίνεται με εμβόλιο mRNA– προς το παρόν με αυτό της Pfizer, ωστόσο σύντομα θα ενταχθεί στη διαδικασία και το αντίστοιχο της Moderna. Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το Johnson & Johnson θα έχουν την επιλογή να λάβουν ξανά το ίδιο εμβόλιο.

Πώς να κλείσετε ραντεβού

Εφόσον οι πολίτες που ενδιαφέρονται να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση, στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα: Αρχικά πρέπει να βεβαιωθούν πως έχει περάσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση (ή το δίμηνο αν έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson). Αξίζει να σημειωθεί πως αν οι πολίτες δεν έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο διάστημα από την τελευταία δόση, η πλατφόρμα δεν θα επιτρέπει την είσοδο και τον προγραμματισμό ραντεβού.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα. Εκεί θα προγραμματίσουν το ραντεβού τους κάνοντας τα εξής:

  • Οι πολίτες συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.
  • Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά.
  • Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/ διορθώσεις.
  • Στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (επιλέγουν το εμβολιαστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού).
  • Τέλος, αποθηκεύουν/εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code.

Πιθανή η «ημερομηνία λήξης» των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει και «φουντώνει» η κουβέντα σχετικά με το αν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να έχουν «ημερομηνία λήξης». Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», συμπλήρωσε.

Απο την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα σημείωσε πως ο λόγος για να κάνει κάποιος τρίτη δόση είναι για να προστατευθεί, και όχι για το πιστοποιητικό. Το θέμα είναι επιστημονικό, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA