Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια ημέρα σαν τη σημερινή, πίσω το μακρινό 1978, το όνομα ενός χωριού έμελλε να γίνει συνώνυμο της φρίκης. Από τότε κάθε φορά που κάποιος βρισκόταν κλειδωμένος, εγκλωβισμένος σε έναν χώρο που δεν θέλει, όλοι θα χρησιμοποιούσαν ακριβώς αυτό το όνομα: Κωσταλέξι! Η Ελένη Καρυώτη ήταν το θύμα της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο και ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεχαστεί. Μια υπόθεση που έχει τα στοιχεία ενός κοινωνικού κανιβαλισμού. Μα πάνω απ' όλα ήταν μια υπόθεση που προκάλεσε φρίκη. Η νεαρή κοπέλα έμεινε φυλακισμένη, γυμνή, στο υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας της! Επί 29 ολόκληρα χρόνια όλοι ήξεραν αλλά κανείς δεν μιλούσε. Μέχρι που το απόστημα έσπασε και αποκαλύφθηκε η φρίκη.

Η ανώνυμη καταγγελία που αποκάλυψε το μαρτύριο

Όπως ήδη αναφέρθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ένα ολόκληρο χωριό, το Κωσταλέξι Λαμίας φαίνεται να γνώριζε το τι ακριβώς συνέβαινε στο υπόγειο του φτωχικού σπιτιού της οικογένειας Καρυώτη. Κανείς, όμως, δεν μιλούσε. Μέχρι που κάποια στιγμή η «ομερτά» αυτή... έσπασε. Μια ανώνυμη καταγγελία έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία. Οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούσαν μόνοι τους να ερευνήσουν αυτήν την καταγγελία και έτσι ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές. Οι αστυνομικοί μαζί με τους δημοσιογράφους πήγαν στο συγκεκριμένο χωριού, έφτασαν στο σπίτι της οικογένειας και ζήτησαν, παρουσία εισαγγελέα, να ερευνήσουν το υπόγειο.

Όταν η πόρτα άνοιξε βρέθηκαν μπροστά σε ένα θέαμα αποτρόπαιο. Μια νεαρή γυναίκα, βρώμικη, γυμνή σε συνθήκες που ούτε ζώα δε θα μπορούσαν να ζήσουν. Οι άνθρωποι που μπήκαν μέσα στο υπόγειο προσπάθησαν να την κάνουν να μιλήσει αλλά εκείνη ήταν σαν αγρίμι. Δεν άφηνε κανέναν να την πλησιάζει. Όταν μετά από αρκετή ώρα οι αστυνομικοί κατάφεραν να την πλησιάσουν, την έντυσαν και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο της Λαμίας και από εκεί, μετά από μερικές ημέρες, σε ψυχιατρικό ίδρυμα όπου η νεαρή κοπέλα μετατρέπεται σε αξιοθέατο αφού στο δωμάτιο της δεν υπήρχε φύλαξη και όποιος ήθελε έμπαινε, έβγαινε, την τραβούσε φωτογραφίες κλπ κλπ

Τι πραγματικά έγινε και η εξαφάνιση – μυστήριο της Ελένης

Στις εφημερίδες της εποχής γράφτηκαν σημεία και τέρατα. Η υπόθεση «πουλούσε» και οι δημοσιογράφοι έγραφαν το ένα ακραίο σενάριο μετά το άλλο. Το κορυφαίο από αυτά ήταν πως η Ελένη είχε ερωτευτεί τον δάσκαλό της ο οποίος στον εμφύλιο ήταν με τους Αριστερούς, αντάρτης του Ε.Λ.Α.Σ. έλεγαν, και επειδή η Δεξιά οικογένειά της αυτά δεν τα σήκωνε τη φυλάκισε για τον ξεχάσει. Αυτό, ωστόσο, απέχει από την πραγματικότητα και η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος που «κατηγορήθηκε» ως ο αριστερός δάσκαλος εκείνη την εποχή ήταν ένας νεαρός που είχε την ίδια ηλικία με την Ελένη.

Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι πως η Ελένη αν και γεννήθηκε υγιέστατη, στην πορεία της ζωής της εμφάνισε ψυχολογικά προβλήματα. Οι γονείς της, τη μετέφεραν σε ψυχιατρείο στην Αθήνα. Λίγο καιρό μετά, ωστόσο, επειδή οι συνθήκες ήταν άθλιες ο πατέρας αποφάσισε να τη γυρίσει στο σπίτι και να την κρατήσει εκεί. Επειδή, όμως, σε ένα μικρό χωριό αυτό ήταν στίγμα, έδωσε εντολή να κρατηθεί στο υπόγειο φυλακισμένη. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, μάλιστα, έδωσε «ευχή και κατάρα» στα άλλα τρία παιδιά του να μην παντρευτούν ποτέ και να μείνουν στο πλάι της αδερφής τους. Στο δικαστήριο που ακολούθησε για την υπόθεση της Ελένης αθωώθηκαν όλοι. Εκείνη μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στο σπίτι της.

Δυο δεκαετίες μετά η Ελένη εξαφανίζεται χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν. Κανείς δεν την είδε ποτέ ξανά. Κάποιοι είπαν πως κλείστηκε σε μοναστήρι. Κάποιοι άλλοι πως έπεσε θύμα απαγωγής. Μέχρι και σήμερα η εξαφάνισή της παραμένει ένα από άλυτα αστυνομικά μυστήρια στη χώρα μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA