Μενού
  • Α-
  • Α+

«Πυρετός» επικρατεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στη ΓΑΔΑ και στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, καθώς από σήμερα (6/11) τέθηκε σε εφαρμογή το νέο, αυστηρότερο, πλαίσιο ελέγχου της τήρησης των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί ποδός βρίσκονται περί τους 8.000 αστυνομικούς, οι οποίοι συνεπικουρούνται από 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για να πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Σοκάρουν τα νούμερα από τη χειρότερη εβδομάδα της πανδημίας στην Ελλάδα – «Πληγή» οι εργασιακοί χώροι

Δύο είναι οι βασικοί άξονες που καθορίζουν τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για τους ελέγχους: πρώτον τα επιδημιολογικά δεδομένα στην περιοχή και δεύτερον ο αριθμός των παραβάσεων που θα διαπιστώνεται. Σύμφωνα με πηγές της Κατεχάκη, «ο σχεδιασμός και η στόχευση των μέτρων είναι κάτι δυναμικό, κάτι που θα αλλάζει ανάλογα με τα δεδομένα που θα παίρνουμε καθημερινά στα χέρια μας». Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Reader, ανέφεραν πως «σκοπός δεν είναι η επιβολή των προστίμων αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας».

Καμία ανοχή από το πρώτο 24ωρο

Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια. Η εντολή που έχει δοθεί προς τους αστυνομικούς που θα επανδρώσουν τα κλιμάκια ελέγχου είναι να μην υπάρξει καμία ανοχή ήδη από το πρώτο 24ωρο, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα πιστοποιητικά να συνοδεύονται από ταυτότητα.

Τέλος, μεγάλο βάρος πέφτει στο κομμάτι των ελέγχων στην περιφέρεια, όπου τα κλιμάκια (σ.σ. είτε αμιγώς με αστυνομικούς είτε και με άλλους κρατικούς λειτουργούς) θα πραγματοποιούν... επισκέψεις και σε γειτονικούς νομούς. Αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα γίνεται κανονικά, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι στις μικρότερες πόλεις και χώρια υπάρχουν προσωπικές σχέσεις που «μεταφράζονται» αυτόματα σε πίεση προς τους αστυνομικούς να... κάνουν τα στραβά μάτια σε τυχόν παρατυπίες.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Σάββατο, 6 Νοεμβρίου

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA