ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/11/2021 08:02

Κοζάνη: Πέθανε ο εθνικός ευεργέτης και δωρητής Λεωνίδας Παπαγεωργίου

Εφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Παπαγεωργίου που μαζί με τον αδερφό του Νίκο είχαν κάνει δωρεές για το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κοζάνη: Πέθανε ο εθνικός ευεργέτης και δωρητής Λεωνίδας Παπαγεωργίου
(Πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 89 ετών ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου, επιχειρηματίας στον χώρο της γουνοποιίας και εθνικός ευεργέτης. Μαζί με τον αδερφό του Νίκο είχαν συστήσει το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και το 1993 με δωρεές που ξεπέρασαν τα 30 εκατ. δολάρια προχώρησαν στην κατασκευή του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη που φέρε το όνομά τους.

Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1932 στη Σιάτιστα και αναγκάστηκε να εργαστεί από μικρή ηλικία μαζί με τα δύο του αδέλφια, Νικόλαο και Απόστολο όταν οι Γερμανοί το 1943 εκτέλεσαν τον πατέρα τους.

Μετά τον πόλεμο ξενιτεύτηκε στις ΗΠΑ, όπου διέμεινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, στην συνέχεια μετανάστευσε στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας αναπτύσσοντας τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της οικογένειας. Η ενασχόλησή του με την κατασκευή και εμπορία γούνας, σε συνεργασία με τα αδέλφια του, τους ανέδειξε σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους παγκοσμίως στο χώρο της γούνας.

Παρότι ζούσε μόνιμα στην Φραγκφούρτη βοηθούσε με κάθε τρόπο την γενέτειρά του, Σιάτιστα. Έκανε δωρεές για την κατασκευή και συντήρηση του Γυμνασίου και Λυκείου και για την ανακατασκευή των εκκλησιών «Άγιος Δημήτριος» και «Προφήτης Ηλίας» στην ιστορική πόλης της Σιάτιστας. Χορηγούσε υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές του Δήμου Βοΐου, για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των πανεπιστημιακών τους σπουδών.

Στην Φρανκφούρτη ανήγειρε με αποκλειστικά δικές του δαπάνες τον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Για το πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του αναγορεύθηκε σε μεγάλο εθνικό ευεργέτη από το ελληνικό κράτος, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον δήμο Βοΐου, τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και από πλήθος άλλους φορείς και συλλόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΟΖΑΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ