Μενού
  • Α-
  • Α+

Τόπος προσκυνήματος έχει γίνει το δωμάτιο στο οποίο νοσηλεύτηκε πριν κοιμηθεί ο Αγιος Νεκτάριος στο Αρεταίειο, το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, επί της βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Στην είσοδο του δωματίου, στον θάλαμο νούμερο 2 (ήταν θάλαμος γ’ θέσης), υπάρχει το προσκυνητάρι με τα τάματα των πιστών. Οταν κανείς εισέρχεσαι στο εσωτερικό του αισθάνεται δέος και συγκίνηση από την ιερότητα που αναβλύζει στον χώρο.

Στο δωμάτιο δεσπόζει το κρεβάτι που νοσηλεύτηκε για περίπου δύο μήνες ο Αγιος Νεκτάριος. Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς, άφησε την τελευταία του πνοή στο δωμάτιο 2 του «Αρεταίειου» σε ηλικία 74 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο του προστάτη. Ηταν 8 Νοεμβρίου του 1920. Εκεί βρίσκονται εικόνες αγίων, λουλούδια και, φυσικά, η κλίνη στην οποία εκοιμήθη ο θαυματουργός Αγιος, τάματα γύρω και πέριξ αυτής κι ένα καντήλι στην εικόνα του, που καίει διαρκώς.

Πλήθος πιστών, ασθενών, των συγγενών τους αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου καθημερινά σπεύδει, ελπίζει και προσεύχεται -κυρίως για θεραπεία- στο κρεβάτι του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου. «Προτού χειρουργήσω ασθενή, ανάβω ένα κεράκι και ζητάω πάντα τη βοήθεια του Αγίου», δηλώνει  χειρουργός του νοσοκομείου.

«Το δωμάτιο του Αγίου διαφυλάχθηκε σαν τόπος ιερός... Εδώ έρχομαι να προσευχηθώ με το που θα φτάσω στο νοσοκομείο και ο Αγιος είναι πάντα δίπλα μου, όπως και στους ασθενείς... Δεν μ’ έχει εγκαταλείψει ποτέ!», λέει φανερά συγκινημένη η Μ.Κ., νοσηλεύτρια του Αρεταίειου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Κιβωτός της Ορθοδοξίας.

Στην πτέρυγα αυτή, γνωστή ως Τζιβανοπούλειο, νοσηλεύονται κυρίως χειρουργημένοι ασθενείς, πάσχοντες από καρκίνο. «Στον θαυματουργό Αγιο Νεκτάριο, που στον θάλαμο τούτο μου ξανάδωσε τη ζωή (χειρουργικά) το 1963. Με ανείπωτη ευλάβεια και αιώνια ευγνωμοσύνη», έγραφε ο λογοτέχνης Ιωάννης Σηφάκης, σε μια εικόνα που βρίσκεται πάνω από την κλίνη του Αγίου.

Μάλιστα, και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, κατά τη δίμηνη νοσηλεία του στο Αρεταίειο, το 2007, σχεδόν καθημερινά έμπαινε μόνος του στο δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου για να προσευχηθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA