Μενού
  • Α-
  • Α+

Από ένα δύσκολο Οκτώβρη φτάσαμε σε έναν «μαύρο» Νοέμβρη και ο φόβος πλέον για τον Δεκέμβρη είναι διάχυτος. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρή πίεση και η κυβέρνηση «κόβει» κάθε κουβέντα που ξεκινάει για την επιβολή ενός ακόμα lockdown. Όσο άσχημα κι αν ακούγονται όλα τα παραπάνω, αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Χθες, για πρώτη φορά στη χώρα μας ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 8.500 και αυτό το νούμερο προκαλεί ανατριχίλα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 8.613 νέα κρούσματα κορονοϊού χθες, Τρίτη, 9 Νοεμβρίου. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 486 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 46 θάνατοι. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 408 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Όχι» σε κλείσιμο σχολείων και lockdown, «ναι» στις επιτάξεις

Την ώρα που η χώρα καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων κάτι που ενδεχομένως θα γίνει και σήμερα, η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να ληφθούν σκληρά μέτρα τύπου lockdown για να αναχαιτιστεί η πανδημία του κορονοϊού. Το επανέλαβε και σήμερα και μάλιστα δια στόματος πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει την ΚΟ της ΝΔ ότι το Μαξίμου δεν διατίθεται να βάλει ξανά στον πάγο την οικονομία και την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά στην έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με το κλείσιμο σχολείων η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι το συγκεκριμένο σενάριο και δεν συζητείται καν. «Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός απαντώντας σε φήμες που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για απόφαση ώστε να κλείσουν τα σχολεία μέσα στον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, προ των πυλών φαίνεται πως είναι η επίταξη γιατρών σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και, εν γενεί, υγειονομικών περιφερειών που είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες, σύμφωνα με το Plan B που εκπονεί το υπουργείο Υγείας, προκειμένου το ΕΣΥ να αντέξει και να μην καταρρεύσει υπό το βάρος των χιλιάδων κρουσμάτων. Το επιβεβαίωσε μιλώντας σχετικά στην ΚΟ της ΝΔ κι ο Μητσοτάκης λέγοντας πως στόχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι «... η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά στις περιφέρειες. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο σύστημα υγείας της χώρας. Εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός Υγείας έχει την εξουσιοδότηση από μένα για να καλυφθούν τα κενά».

Το χάος στις ΜΕΘ οδηγεί τους γιατρούς στη «διαλογή» νοσηλείας

Την ώρα που η διασπορά του κορονοϊού σε ολόκληρη την επικράτεια γίνεται καθημερινά όλο και πιο τρομακτική, ο εφιάλτης στις ΜΕΘ για τη «διαλογή» ασθενών φαίνεται να ξυπνάει για τα καλά και στη χώρα μας. Ο σοκαριστικός αριθμός κρουσμάτων δημιουργεί σκηνικά χάους στα νοσοκομεία, κλείνει το οξυγόνο αργά και βασανιστικά στο ΕΣΥ και μεταφέρει την πίεση στον ανθρώπινο παράγοντα: Τους γιατρούς! Και δυστυχώς, η πρόβλεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που είπε ότι «...εάν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα φτάσουμε να διαλέγουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», ήρθε να επιβεβαιωθεί!

Η απόφαση για το ποιος και με ποια κριτήρια θα διασωληνωθεί λαμβάνεται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου: «Μόλις ελευθερωθεί ένα κρεβάτι θα πάρουν τον πρώτο διαθέσιμο ασθενή. Τα κριτήρια; Ποιος διασωληνώθηκε πρώτος, ποιος είναι πιο νέος, ποιος ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία, ο γιατρός θα αποφασίσει», είπε με χρήση της «ψυχρής λογικής», ο Κωνσταντίνος Στόκκοςδιευθυντής ΜΕΘ Μαμάτσειου Κοζάνης. Μπορεί όμως, ένας γιατρός να αποφασίσει αν θα σώσει έναν άνθρωπο, αφήνοντας την ίδια ώρα κάποιον άλλο να πεθάνει; «Προσωπικά δεν το βρίσκω καθόλου εύκολο, γιατί εγώ έχω μάθει να βλέπω τους ασθενείς μου σαν συγγενείς μου. Δεν είναι εύκολο να πεις στον πατέρα σου, στη μάνα σου ότι θα τον αφήσεις εκτός εντατικής για να βάλεις κάποιον άλλον», συμπληρώνει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA