Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα κρούσματα επέστρεψαν στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει ο... Νοέμβριος και το Εθνικό Σύστημα Υγείας εκπέμπει σήμα SOS καθώς ο κλοιός της πανδημίας του κορονοϊού έχει πλέον σφίξει πολύ στα νοσοκομεία της χώρας. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για σήμερα, Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, 6.950 κρούσματα, δείχνοντας πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και δεν αστειεύεται.Την ίδια ώρα η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι ασφυκτική, με τους υγειονομικούς να περιγράφουν ως δραματική την κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και μικρά νοσοκομεία αναγκάζονται να νοσηλεύσουν μεγάλο αριθμό ασθενών με COVID-19, έχοντας το ίδιο κουρασμένο προσωπικό μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας. Μάλιστα στο νοσοκομείο Βόλου, δυναμικότητας 390 κλινών και με πληρότητα, η οποία πριν από την πανδημία ήταν λίγο πάνω από το 70%, την περασμένη Πέμπτη νοσηλεύονταν 110 ασθενείς με COVID-19. Και αυτό, παρά τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που έως την Παρασκευή είχε διαθέσει 370 κλίνες νοσηλείας στη Θεσσαλία και 300 κλίνες νοσηλείας στη Θεσσαλονίκη για COVID και non COVID ασθενείς. Στο πλαίσιο αυτό, όλο και πιο κοντά είναι το ενδεχόμενο επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ. 

Ετσι, μετά τον Θάνο Πλεύρη και ο Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωσε ότι την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επίταξη ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε όσα του καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το ΕΣΥ ήρθε σε επίπεδα που έχουν ισχυρότερα της Ελλάδας κράτη. Τόνισε ακόμα ότι βρέθηκαν οι πόροι για να στηριχθούν οι πολίτες και η κοινωνία και από την στιγμή που ήταν διαθέσιμος ο εμβολιασμός η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει την λειτουργία της κοινωνίας. «Η χώρα δεν μπορούσε να μείνει κλειστή εσαεί» είπε χαρακτηριστικά.

Για την επιδημιολογική κατάσταση είπε ότι είναι επιβαρυμένη και το ΕΣΥ δέχεται μεγάλη πίεση. Επικαλέστηκε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και το όπλο μας είναι το εμβόλιο, τόνισε ο κ. Οικονόμου. Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί η μέριμνα μέσω ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί. Επανέλαβε ότι έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ ενώ υπάρχει συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Όπως προαναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, ουσιαστικά αποκάλυψε ότι είναι θέμα ωρών να φύγουν τα πρώτα φύλλα επίταξης. Συγκεκριμένα όπως είπε μιλώντας στο Open, σήμερα ή αύριο (16/11) ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.

Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Πλεύρης. «Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους. Μας έρχονται ορισμένα ονόματα εθελοντικά αλλά μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει επιστράτευση αρχικά από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε λόγο για πλήρη συμπόρευση του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές. «Ήδη περισσότερες από 700 κλίνες για κορονοϊό αλλά και non Covid περιστατικά έχουν παραχωρηθεί σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη από ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «υπάρχει και πλήρης σχεδιασμός και στην Αθήνα».

Θεοδωρίδου: Πιθανό να πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο για τον κορονοϊό

Την ώρα λοιπόν που τα η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο να «ανακουφίσει» το πολύπαθο ΕΣΥ, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ότι ο κορονοϊός θα γίνει «ενδημικός», όπως η γρίπη, και θα παραμείνει στη ζωή μας για καιρό. Παράλληλα, η ίδια είπε πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνουμε εμβόλιο για τον κορονοϊό κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει και με αυτό της γρίπης. Ακολούθως μίλησε για την τρίτη δόση του εμβολίου, υπενθυμίζοντας πάντως πως το πιο σημαντικό βήμα είναι φυσικά η πρώτη δόση.

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε πως πλέον, 11 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία, με τα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή. Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Στη συνέχεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι στους 5,5 μήνες θα ανοίγει πλέον η σχετική πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όλοι οι πολίτες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα από την ερχόμενη Παρασκευή, έτσι ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ακριβώς με τη συμπλήρωση των έξι μηνών, όπως έχουν συστήσει οι ειδικοί. «Απαιτείται κάποια σχετική προσαρμογή στην πλατφόρμα και αναμένεται να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Παρασκευή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως την τρίτη δόση (αναμνηστική) πρέπει να κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Η αναμνηστική δόση σε αυτές τις κατηγορίες θα γίνεται με τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna, με τους πολίτες να έχουν το δικαίωμα επιλογής.

Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους. Σε αυτή την κατηγορία πολιτών η αναμνηστική δόση θα γίνεται με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna ή Johnson & Johnson.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA