Μενού
  • Α-
  • Α+

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2022. Η διαδικασία της πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας, όπως και η ψηφιακή ακινησία του οχήματος, θα γίνει φέτος μέσω της πλατφόρμας myCAR. Φέτος, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας θα περιλαμβάνουν QR Code, με σκοπό να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. για την πληρωμή τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σκανάροντας τον κωδικό QR, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν άμεσα τα τέλη κυκλοφορίας μέσω web banking και από το κινητό τους τηλέφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελικά ποσά των τελών κυκλοφορίας δεν θα έχουν διαφορές με την περυσινή χρονιά. Για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας απαιτείται σύνδεση με κωδικούς Taxisnet.

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Οδηγίες για το myCAR

Με την είσοδο στην πλατφόρμα myCAR ο χρήστης βλέπει τις δυο βασικές εφαρμογές. Η πρώτη έχει τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» και η δεύτερη αφορά τη «Ψηφιακή Ακινησία».

Για τα τέλη κυκλοφορίας επιλέγετε την πρώτη ενότητα («Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων») απ’ όπου οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να:

  1. λάβουν πληροφορίες για τα οχήματά τους,
  2. ενημερωθούν για τους κωδικούς πληρωμής ετήσιων τελών κυκλοφορίας για αυτά,
  3. τους κωδικούς πληρωμής αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, εφόσον προβλέπεται από ισχύουσες διατάξεις.
  4. τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων
  5. να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος.

Παράλληλα, όσοι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, θα μπορούν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας στις τράπεζες. Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία

Τέλη κυκλοφορίας: Η προθεσμία πληρωμής

Η προθεσμία για να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τα τέλη κυκλοφορίας είναι η 31η Δεκεμβρίου. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Οικονομικών δίνει παράταση στην ημερομηνία πληρωμής τους, κάτι, όμως, που ανακοινώνεται τον Δεκέμβριο. Χρειάζεται προσοχή, όμως, γιατί η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

  • ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
  • ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
  • Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA