Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τελευταίο διάστημα έχει ανακύψει ένα μείζον ζήτημα για τους κατοίκους της Παροικιάς στην Πάρο. Αυτό δεν είναι άλλο από την παρασκευή πίσσας μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας του κοσμοπολίτικου νησιού των Κυκλάδων.Εκ μέρους των κατοίκων, οι Ηλίας Τσαντάνης και Μαρία Χανιώτη και Νίκος Βαλιόπουλος, μιλούν στο Reader για το θέμα, το οποίο όπως τονίζουν είναι βλαβερό για την υγεία τόσο των παιδιών που πηγαίνουν στα ακριβώς διπλανά σχολεία όσο και των κατοίκων της περιοχής γενικότερα. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος είπε στο Reader ότι ήταν κάτι που διήρκεσε λίγες μέρες, ενώ η Ασημίνα Κούτλα ( διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πάρου) ξεκαθάρισε πως το εν λόγω βυτίο είναι πλέον άδειο, εκτός λειτουργίας και πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει ξανά στο συγκεκριμένο σημείο.

Του Παναγιώτη Δαλαταριώφ

Ηλίας Τσαντάνης: «Εδώ και 2-3 χρόνια μου λένε "κάνε υπομονή, θα φύγει"».

«Εγώ εδώ και 2-3 χρόνια παίρνω τηλέφωνο το Δήμο και ρωτάω το τί γίνεται σχετικά με τις αναθυμιάσεις που έρχονται από την πίσσα που υπάρχει κοντά στο μεγάλο νεκροταφείο, στο Δημοτικό Πάρκινγκ της Παροικιάς. Αυτό που μου λένε είναι "θα φύγει, κάνε υπομονή". Δεν τα βγάζουν ποτέ και ουσιαστικά μας κοροϊδεύουν. Πριν από τρεις εβδομάδες μίλησα πάλι με μία υπεύθυνη που είναι εκεί και μου είπε πάλι "θα φύγουν, κάνε υπομονή. Θα έχει βρεθεί ένας άλλος χώρος έξω από την Παροικιά, γιατί έχετε δίκιο όσοι παραπονιέστε. Οι αναθυμιάσεις δεν πρέπει να βγαίνουν μέσα στην Παροικιά".

Είπα «ωραία, τα καζάνια δεν θα μείνουν εκεί». Ο πατέρας μου ωστόσο συνάντησε το Δήμαρχο, ο οποίος σε σχετική ερώτηση του πατέρα μου για το πότε θα φύγουν τα καζάνια, απάντησε ότι δεν θα φύγουν.Φυσικά, ο πατέρας μου έγινε έξαλλος και του είπε: «δεν ντρέπεσαι; Δηλητηριάζεις όλη την Παροικιά, τα σχολεία που είναι δίπλα».Σ' αυτό η απάντηση του Δημάρχου ήταν: "Πώς κάνεις έτσι, πετρέλαιο είναι". Να σας τονίσω ότι το σχολείο είναι ακριβώς δίπλα από το πάρκινγκ. Οι αναθυμιάσεις - ειδικά όταν έχει βοριά - δεν μπορείς να κάτσεις στον κήπο. Πρέπει να έχεις κλείσει όλα τα παράθυρα. Μυρίζει πίσσα παντού και όπως ξέρετε η πίσσα είναι καρκίνος. Αυτό έχω να πω.

Μαρία Χανιώτη: «Ο κορονοϊός κι η πίσσα χτυπούν στα πνευμόνια μας»

Η κάτοικος της περιοχής Μαρία Χανιώτη, μέσω του Reader εξηγεί γιατί πρέπει να απομακρυνθεί από το σημείο το συγκεκριμένο βυτίο. Είμαι η Μαρία Χανιώτη κι έχω έναν γιο o oποίος φοιτεί στο γυμνάσιο της Παροικιάς. Θα ήθελα να αναφερθώ σ' ένα πάρα πολύ σοβαρό γεγονός, το οποίο αφορά στη μετακίνηση των καζανιών που βρίσκονται πάνω από το πάρκινγκ που βρίσκεται πάνω από τα σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία των παιδιών αλλά και όλων των κατοίκων της Παροικιάς φυσικά.

Ο Δήμος πρέπει να ασχοληθεί και να το λάβει σοβαρά υπόψιν. Πρέπει να μετακινηθούν άμεσα από το συγκεκριμένο σημείο, γιατί οι αναθυμιάσεις της πίσσας δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα και είναι καρκινογόνες για τους πνεύμονες. Ειδικά στον καιρό που ζούμε, όπου κι ο κορονοϊό χτυπάει στα πνευμόνια θα έπρεπε ειλικρινά να έχει ήδη γίνει κάτι και να το λάβουν οι αρμόδιοι ακόμη πιο σοβαρά υπόψιν τους.

Νίκος Βαλιόπουλος: «Ξυπνάω κάθε πρωί και τα πνευμόνια μου βράζουν»

«Είμαι κάτοικος της Παροικιάς και μένω εδώ μαζί με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Συγκεκριμένα το σπίτι μας είναι πάνω από τους Αγίους Αναργύρους, δηλαδή πάνω από το πάρκινγκ απ' όπου βγαίνουν η αναθυμιάσεις της πίσσας όταν κάνουν τα έργα. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από την έντονη οσμής της πίσσας. Κάθε πρωί ξυπνάω και τα πνευμόνια μου βράζουν. Τί κατάσταση είναι αυτή; Γιατί δεν βγάζουν τα μηχανήματα έξω από την Παροικιά; Τί δουλειά έχουν μέσα στη χώρα; Να τα βγάλουν το συντομότερο δυνατόν - δεν είναι κατάσταση αυτή. Δηλητηριάζεται όλη η Παροικιά».

Μάρκος Κωβαίος: «Το βυτίο δούλεψε εκεί για 10 μέρες»

Το Reader ζήτησε την άποψη και του Δημάρχου της Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίος, ο οποίος τόνισε: «Πρόκειται για κάτι που λειτούργησε για μια εβδομάδα στο Δημοτικό Πάρκινγκ της Παροικιάς. Το βυτίο που βρίσκεται εκεί ανακάτευε την πίσσα σ' ένα βαρέλι, σ' έναν κλειστό χώρο. Θα είναι εκεί για 10 μέρες τώρα. Φανταστείτε, δεν χρειάζεται καν αδειοδότηση, δεν πρόκειται για βιομηχανική περιοχή. Ο Δήμος δεν είχε άλλη διαθέσιμη δημοτική γη να παραχωρήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Και να σας πω επίσης, πως όταν γίνεται η διεργασία της παραγωγής της πίσσας, το υλικό αυτό δεν μυρίζει.

Ασημίνα Κούτλα: «Το βυτίο είναι εγκαταλελειμμένο και δεν θα δουλέψει ξανά στην περιοχή»

Η κυρία Ασημίνα Κούτλα, που είναι στη διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πάρου, έδωσε τη δική της εξήγηση για την κατάσταση και ξεκαθάρισε πως το βυτίο δεν θα δουλέψει ξανά στη συγκεκριμένη περιοχή. «Κατ' αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το εν λόγω πάρκινγκ είναι σ' ένα γεωτεμάχιο το οποίο το ενοικιάζουμε και επειδή δεν έχουμε σχέδιο πόλης είναι εκτός οικισμού. Το βυτίο αυτό είναι εκεί για λίγες μέρες. Εμείς είχαμε ζητήσει από τον εργολάβο να πάει εκεί ώστε να γίνουν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης. Ο εργολάβος, σ' εκείνο το σημείο έπρεπε να κάνει κάποιες εργασίες αναμιγνύοντας άσφαλτο με χαλίκι και στη συνέχεια με μικρότερα φορτηγάκια γινόταν η μεταφορά της πίσσας. Όσον αφορά στα 2-3 χρόνια που υποστηρίζουν κάποιοι, θέλω να πω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το βυτίο, είναι εκεί παρατημένο το καταλαβαίνω δεν φτιάχνει πλέον πίσσα.

Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, για να είναι ήσυχοι άπαντες πως αυτό το βυτίο είναι πλέον άδειο και εγκαταλελειμμένο. Δούλεψε τον Οκτώβριο του 2021 για 15 μέρες μάξιμουμ και άλλη μία φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 για άλλες 10-15 μέρες. Επίσης, οφείλω να πω πως δεν βγάζει έντονο καπνό, απλώς ζεσταίνει την πίσσα για να φτάσει στους 20 - 25 βαθμούς και να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί. Όμως κάνω σαφές ότι δεν πρόκειται να δουλέψει ξανά σ' αυτό το σημείο. Απλώς τώρα δεν μπορεί να μεταφερθεί επειδή έχει φύγει ο εργολάβος. Θέλω να τονίσω πάλι όμως ότι είναι άδειο. Δεν παράγει και δεν δουλεύει. Η απόσταση από το σχολείο είναι 200 μέτρα και δύο σπίτια απέχουν 80 μέτρα. Αυτά είναι τα πιο κοντινά, ενώ η γύρω γύρω έκταση είναι άδεια. Όταν δούλευε έβγαινε ελάχιστος καπνός. Παρόλα αυτά όμως τονίζουμε ότι δεν θα δουλέψει πάλι. Όταν θα έρθει ο εργολάβος θα πάρει το βυτίο σ' άλλον χώρο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA