Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα σε ένα γενικά ήρεμο κλίμα ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με την ειρηνική εικόνα στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια να αποτελεί... πρωτοφανές γεγονός. Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κύλησε ομαλά, με την αστυνομία να περιφρουρεί τους διαδηλωτές και από τις πύλες που Πολυτεχνείου. Το Reader κάλυψε live τις εκδηλώσεις με τον Νίκο Δεμισιώτη που μετέφερε τις εξελίξεις. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην πορεία συμμετείχαν περισσότερα από 20.000 άτομα που μετά την περσινή αναβολή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έλαβαν μέρος, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας. «Ο Παύλος ζει», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στέλνοντας μήνυμα κατά του φασισμού και υπέρ της Δημοκρατίας! Οι φοιτητές ξεδίπλωσαν τη σημαία της εξέγερσης μπροστά στην είσοδο από όπου το 1973 εισέβαλε το τανκ και φώναξαν συνθήματα όπως «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί».

Ετσι, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από τα Εξάρχεια, η παρουσία της «Αύρας» της ΕΛ.ΑΣ. (το όχημα εκτόξευσης νερού), αλλά και ο σχηματισμός σειράς από κλούβες περιμετρικά της αμερικανικής πρεσβείας που για πρώτη φορά εφάρμοσε η Αστυνομία, ουσιαστικά δεν χρειάστηκαν. Πέρα από κάποια μικρής έντασης επεισόδια στα Εξάρχεια το βράδυ με φωτιά σε κάδους και την αστυνομία να προχωράει σε τουλάχιστον δύο προσαγωγές.

Στην Αμερικανική Πρεσβεία, έφτασε και η αιματοβαμμένη σημαία, με παιδιά να την κρατούν υψωμένη, φοιτητές να απαγγέλλουν τον Εθνικό Ύμνο. «Διότι δε συνεμορφώθην» σε στίχους και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη τραγούδησαν με τη δεύτερη φωνή να κάνει ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Νίκος Μαρκάτος. Μαζί με τους πολίτες που ακολούθησαν μεμονωμένα την πορεία, διαδήλωσαν και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, εργατικά σωματεία του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και πολλών φορέων.

Στην πορεία Τσίπρας, Κουτσούμπας, Βαρουφάκης και Παπαρήγα

Παρόντες στην πορεία ήταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρώην Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα αλλά και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωση.

«Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού». «Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε: «Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο».

Καταθέσεις στεφάνων και συγκίνηση

Οι εορτασμοί για την 48η Επέτειο του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτη 17 Νοέμβρίου. Δεκάδες πολίτες όλων των ηλικιών έχουν επισκεφτεί τον χώρο του Πολυτεχνείου αφήνοντας ένα λουλούδι στον χώρο. Στις 13:00 έγινε το προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και η ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

Ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων, τόσο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και από άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Την παράσταση έκλεψαν για μία ακόμη φορά τα μηνύματα μικρών παιδιών σε όσους έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείo, μέσω ζωγραφιών αλλά και με στοίχους από τραγούδια που έγραψαν ιστορία.

Θεοδωρικάκος: «Ολα κύλησαν ομαλά»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: «Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου 1973 σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Αθήνα ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και με απόλυτη ηρεμία. Θέλω να ευχαριστήσω γι αυτό όλους τους πολίτες, τους συμμετέχοντες στην πορεία και ασφαλώς τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που συνέβαλαν με τον επαγγελματισμό τους στην τήρηση της τάξης».

Μελανά σημεία ο τραυματισμός του Νίκου Μανιού και η επίθεση στο MEGA

Από τα λίγα μελανά σημεία της εφετινής επετείου, ήταν ο τραυματισμός του Νίκου Μανιού. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε λάβει μέρος στην εξέγερση των φοιτητών το 1973 αποχώρησε ελαφρά τραυματίας, όταν απωθήθηκε από φοιτητές, ενώ επιχειρούσε να καταθέσει στεφάνι. Ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ των φοιτητών έξω από τον χώρο του Πολυτεχνείου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστoi επιτέθηκαν σε τηλεοπτικό συνεργείο του MEGA, με αποτέλεσμα να σπάσει και η κάμερα, με την οποία καλύπτονταν τα γεγονότα. Το περιστατικό έγινε έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου, λίγο πριν κλείσει, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εορτασμών με τις καταθέσεις στεφάνων. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκε τραυματισμός του εικονολήπτη ή άλλου μέλους του τηλεοπτικού συνεργείου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA