Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπεγράφησαν και εστάλησαν προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο οι Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες καθορίζονται οι Συντελεστές Βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά ΕΔΩ οι συντελεστές βαρύτητας για ΕΠΑΛ και ΓΕΛ στην ιστοσελίδα του υπουργείου: 

Η ΥΑ για τους συντελεστές βαρύτητας ΕΠΑΛ 

Η ΥΑ για τους συντελεστές βαρύτητας ΓΕΛ 

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ σε μορφή xls 

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια 

Αξίζει να σημειωθεί πως αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ αναμένεται να ισχύσουν στις επόμενες Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2022. Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν οι συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα οι οποίοι θα ορίζονται ξεχωριστά από τα 461 τμήματα των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ομοειδή επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας ένα νέο τοπίο, μία νέα προς επίλυση εξίσωση, στον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων. 

Παραδείγματα: Η Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ δίνει 25% συντελεστή βαρύτητας για όλα τα μαθήματα ενώ η αντίστοιχη του ΑΠΘ όρισε 20% για τη Γλώσσα, 25% για τη Φυσική και τη Χημεία, με πιο απαιτητική τη Βιολογία στο 30%. Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ όρισε 25% για τα Μαθηματικά ενώ το αντίστοιχο της Θράκης τo… αναβαθμίζει σε 28%. Η Νομική Αθηνών επίσης δίνει ένα… διπλωματικό 25% και στα τέσσερα μαθήματα αλλά η Νομική του ΑΠΘ ορίζει 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και «μόλις» 20% σε Ιστορία και Λατινικά. Οι Ιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ ομονοούν. «Ναι» σε όλα από 25%. Στις σχολές του ΕΜΠ η εικόνα των συντελεστών καταγράφεται σαφώς πιο πλουραλιστική.

Όπως εξήγησαν στην εφημερίδα ειδικοί αναλυτές, με τον νέο τρόπο υπολογισμού «ο υποψήφιος θα έχει διαφορετικό αριθμό μορίων εισαγωγής σε κάθε τμήμα του επιστημονικού του πεδίου». Αλαλούμ εκτιμάται ότι θα υπάρξει για τους συντελεστές εισαγωγής σε τμήματα τα οποία ανήκουν σε δύο ή περισσότερα επιστημονικά πεδία. Και αυτό διότι κάθε τμήμα ΑΕΙ οφείλει να ορίζει συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα κάθε επιστημονικού πεδίου από τα οποία εισάγεται ο υποψήφιος.

Επίσης στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2022 θα καταργηθεί η δεύτερη ευκαιρία για όσους υποψηφίους εξετάστηκαν με ένα σύστημα στις πανελλαδικές και την επόμενη χρονιά αυτό άλλαξε. Έτσι, οι υποψήφιοι που θα δώσουν ξανά εξετάσεις το 2022, και εξετάστηκαν στην Κοινωνιολογία το 2021, θα εξεταστούν στα Λατινικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA