Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπάρχουν κάποιοι που βασανίζονται και δεν μπορούν να μιλήσουν. Που αναζητούν φαγητό, κλαίνε στη βροχή και κανείς δεν τους ακούει. Αυτοί που δηλητηριάζονται γιατί πιάνουν χώρο και εγκαταλείπονται χτυπημένοι για να ξεψυχήσουν στις άκρες των δρόμων της Ελλάδας.  Τα αδέσποτα ζώα είναι ένα τιτάνιο ελληνικό (κι όχι μόνο) πρόβλημα, για το οποίο - κατά κύριο λόγο - μεριμνούν άνθρωποι της διπλανής πόρτας που εργάζονται, που έχουν παιδιά, κατοικούν σε σπίτια και γενικά έχουν άλλες υποχρεώσεις.

Ένας από τους ανθρώπους που άφησε την εργασία του και βρέθηκε να φροντίζει αδέσποτα, είναι ο 50χρονος Τάκης Προεστάκης από την Ιεράπετρα της Κρήτης. Πλέον έχει μετατραπεί στον φύλακα-άγγελο των αδέσποτων της πόλης του, καθώς τα τελευταία 8 χρόνια διατηρεί το καταφύγιο «Takis Shelter».  Οκτώ χρόνια μετά τη βοήθεια σε ανυπεράσπιστα ζώα και τόσο θάνατο, ο Τάκης Προεστάκης, μιλώντας στο Reader, αναφέρει πως «έχει γεμίσει η ψυχή μου». «Το έχω πει και ορισμένοι σοκάρονται, πως αν πεθάνω τώρα δεν με νοιάζει. Έχω κάνει κάτι που με γέμισε ψυχικά. Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Είμαι 50 χρόνων και έχω κάνει κάτι που πιστεύω ότι ήταν ακατόρθωτο να το κάνει κάποιος. Τι έγινε, πώς έγινε, ήταν θέλημα Θεού», αναφέρει. 

«Τα πούλησα όλα κι έβγαλα 185.000 ευρώ»

Η σχέση του κ. Τάκη με τα κατοικίδια ξεκίνησε όταν ήταν έφηβος και απέκτησε «μία γατούλα, μετά και άλλη γατούλα και ένα σκυλάκι». Από τα 17 του και για 20 χρόνια εργαζόταν ως DJ σε νυχτερινά μαγαζιά, μέχρι που απέκτησε το δικό του κλαμπ. «Είχα το δικό μου night club στην Ιεράπετρα. Όταν κοιμάσαι όλη μέρα και ξυπνάς το βράδυ δεν ασχολείσαι με τη φύση και τα ζώα, δεν το σκέφτεσαι καν», απαντά ο ίδιος σήμερα.  Η νύχτα τον κούρασε, όπως λέει και κάπως έτσι άλλαξε τελείως η ζωή του. «Ηταν θέλημα Θεού η ζωή μου να γίνει όπως είναι τώρα. Κουράστηκα από τη νύχτα. Με κούρασαν πάρα πολύ οι άνθρωποι... Γνώρισα τόσο κόσμο και ένας φίλος δεν έμεινε... Πούλησα το night club και είχα 185.000 ευρώ». 

Λίγους μήνες μετά το τέλος της νυχτερινής εργασίας και αφού στον τραπεζικό λογαριασμό του είχαν προστεθεί 185.000 ευρώ, του γεννήθηκε η επιθυμία να δει τη χωματερή της Ιεράπετρας. «Όταν πήγα στη χωματερή, είδα ένα σκυλί βαριά τραυματισμένο, το κόκκαλό του ήταν έξω από το σώμα του. Είμαι πονόψυχος και το λυπήθηκα. Το πήγα στον κτηνίατρο και έγινε καλά! Πήγα, λοιπόν, ξανά στη χωματερή γιατί είχα δει και άλλα σκυλάκια και από το ένα, έφτασα να βοηθάω 75! Τα περισσότερα ήταν άρρωστα, τα λυπόμουν... Έμεναν στην χωματερή... Εκεί τα πετούσαν γιατί σκέφτονταν πως θα έβρισκαν κάτι να φάνε από τα σκουπίδια». 

«Με περίμεναν 75 ζωάκια στη χωματερή» 

«Με περίμεναν 75 ζώα στη χωματερή για να τα φροντίσω, να τα ταΐσω. Με είχαν αγαπήσει και τα είχα αγαπήσει», λέει ο κ. Τάκης και συνεχίζει: «Στην αρχή ήταν φοβισμένα αλλά όταν τα έκανα καλά, άρχισαν να υπερασπίζονται την περιοχή τους στη χωματερή. Εκεί υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί σε χωράφια που επισκέπτονται κάποιοι άνθρωποι. Τα σκυλιά έκαναν επιθέσεις. Μου είπαν αυτοί οι άνθρωποι που δέχονταν επιθέσεις από τα ζωάκια της χωματερής πως θα τα σκοτώσουν με δηλητήριο. Ζήτησα προθεσμία ενός μήνα για να βρω ένα χωράφι και να κάνω καταφύγιο. Οι άνθρωποι τήρησαν το λόγο τους και βρήκα χωράφι στα 300 μέτρα από τη χωματερή. Ένα ωραίο πρωινό πήρα τα ζωάκια και πήγαμε στο καταφύγιο». 

«Εφτασα να χρωστάω 50.000 ευρώ»

Το Takis Shelter «πήρε σάρκα και οστά» με 75 εγκαταλελειμμένα ζώα από τη χωματερή. Όμως, υπήρχε πρόβλημα με τη ρευστότητα: «Δεν ήξερα πόσα χρήματα χρειάζονταν, για κτηνιάτρους, για σπιτάκια, για να φέρω νερό. Δεν ήξερα, έδινα... έδινα... και τελείωσαν τα λεφτά. Πούλησα το αυτοκίνητο για να ταΐσω τα ζωάκια και δανειζόμουν χρήματα από όποιον έβρισκα μέσω τηλεφώνου, στον δρόμο, γνωστό μου. Ζητούσα βοήθεια από παντού και κατάντησα να χρωστάω 50.000 ευρώ. Η κατάσταση ξέφυγε, δεν με βοηθούσε κανένας». 

Πώς με μια συνέντευξη στη Daily Mail έσωσε το καταφύγιο και τα ζωάκια του

«Δεν είχα να φάω, αλλά τα ζωάκια είχαν, πάντα έχουν.  Δεν τα παράτησα όμως! Ήμουν έτοιμος να πουλήσω το καταφύγιο για να πάρω 15.000 ευρώ και να ταΐζω τα ζωάκια με την προϋπόθεση ότι θα τα άφηνα στο χωράφι για 2 χρόνια και θα τα έπαιρνα. Το καταφύγιο κόστιζε 50.000 ευρώ και αυτός θα το έπαιρνε με 15.000. Ήμουν έτοιμος να το πουλήσω, είχα βρει κάποιον», λέει ο κ. Τάκης στο Reader. 

«Έβγαζα τη ζωή μου στο Facebook μέσα από το προφίλ μου. Με είχε δει και με πήρε τηλέφωνο μια γυναίκα και μου είπε “γεια σας, είμαι από μία εφημερίδα της Αγγλίας, την Daily Mail”. Εγώ δεν ήξερα ποια ήταν η Daily Mail και έδωσα συνέντευξη. Δύο μέρες πριν πουληθεί το χωράφι, ξύπνησα το πρωί και είδα πολλά μηνύματα στο Facebook και στο κινητό μου “συγχαρητήρια, σε έγραψε η Daily Mail”. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι είχε γίνει. Το συνειδητοποίησα όταν είδα το PayPal μου που είχε πάντα ποσά από 10 μέχρι 70 ευρώ. Το άνοιξα εκείνη τη μέρα και είδα 3.000 ευρώ! Έπαθα ένα μικρό σοκ, αναστατώθηκα... Κοιτάζω έπειτα από λίγα λεπτά και βλέπω 4.000, 5.000, 7.000 ευρώ. Σε δύο εβδομάδες είχαν μαζευτεί τα 50.000 ευρώ για να ξεχρεώσω! Μου πήραν και αυτοκίνητο οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο που με ακολουθούσαν», θυμάται ο κ. Τάκης. 

Όταν έγινε ευρέως γνωστή η ιστορία του μέσα από τη Daily Mail, ο κ. Τάκης είχε 5 στρέμματα καταφύγιο και έμενε σε κοντέινερ. Τώρα έχει 50 στρέμματα καταφύγιο, 400 σκύλους, 50 γάτες, 24 κατσίκες και πρόβατα, 8 εργαζόμενους, έναν κτηνίατρο και ένα σπίτι «που φαίνεται απ' έξω πολυτελές και μέσα έχει ζώα, κουτσά, γέρικα, με προβλήματα υγείας». Πλέον «τον Δήμο τον βοηθάω εγώ, δεν με βοηθάει», λέει ο κ. Τάκης στο Reader και τους κατοίκους της Ιεράπετρας δηλώνει πως «δεν τους βλέπω καν» στο καταφύγιο παρά μόνο «χτυπά το τηλέφωνο για να μου ζητήσουν κάτι, να πάρω κάποιο σκύλο που βρήκαν ή πως δεν έχουν χρήματα για φαγητό και κτηνίατρο. Γενικά βοηθάω πολλούς». 

Πίσω από κάθε όνομα κρύβεται μία ιστορία 

Το Takis Shelter φιλοξενεί 400 σκύλους «και θυμάμαι όλων τα ονόματα! Μπροστά μου αυτή τη στιγμή βλέπω την Ίστερ, τον Τσάρλι, τον Ρούντι, τον Μαξ». Αυτό που για τους άλλους είναι ένα όνομα, για τον κ. Τάκη είναι μια ιστορία: «Τώρα βλέπω την Ίστερ, ένα σκυλάκι κάτω από τον κάδο στη βροχή που ψάχνει να βρει φαγητό. Όλο αυτό σου μένει στο μυαλό...». 

Μία μικρή αδυναμία έχει όμως στην γριούλα, όπως είναι το όνομά της. «Η γριούλα είναι από τα πρώτα ζώα, πρέπει τώρα να είναι 18 ετών», είπε στο Reader. 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=317&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTakisShelterCrete%2Fvideos%2F606434727223078%2F&show_text=false&width=500&t=0

«Δεν υπάρχει φάρμακο για τον τύφο, κάποια ζώα, δυστυχώς, πεθαίνουν»

Ο κ. Τάκης θυμάται και την περίπτωση που τον σόκαρε: «Δύο σκυλάκια, κουταβάκια ήταν. Είχαν πεθάνει αγκαλιασμένα την επόμενη μέρα. Πολλά κουταβάκια... Ζω συνέχεια με τον θάνατο. Προσπαθώ να σώσω όσα περισσότερα μπορώ αλλά πολλά δεν καταφέρνουν να ζήσουν. Συνήθως, τα κουταβάκια που βρίσκουμε στα βουνά και τους κάδους σκουπιδιών είναι άρρωστα από τύφο. Στον τύφο δεν υπάρχει φάρμακο, άλλα ζουν και άλλα πεθαίνουν». Πρόσφατα, η Μάγια διασώθηκε από τα χέρια του ανθρώπου που την κακοποιούσε και είχε τύφο. Ωστόσο, ο κ. Τάκης λέει πως τα κατάφερε και «είναι καλά, τρώει, πίνει». 

Όσο για τη διάσωσή της, ήταν αρκετά δύσκολη: «Κάποιος γνωστός μου βρήκε τα μωρά και όταν μου τα έφερε τον ρώτησα "πού είναι η μαμά". Μου υπέδειξε το σημείο και τη βρήκαμε. Την είχε ένας άνδρας σαν αντικείμενο και τον ρώτησα αν την ταΐζει. Μου απάντησε “ναι και την δένω με την αλυσίδα κάτω από το δέντρο”. Του είπα πως απαγορεύεται αυτό που κάνει και θα πάρουμε τον σκύλο. Αυτός έφερε αντιρρήσεις, ήμασταν έτοιμοι να τσακωθούμε. Του εξηγήσαμε τι συμβαίνει, πως δεν είχε τσιπ και δεν του άνηκε. Ήρθε και η αστυνομία. Του πήρα τη Μάγια από τα χέρια, μπήκα στο αυτοκίνητο και έφυγα!». 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTakisShelterCrete%2Fvideos%2F623176638823784%2F&show_text=false&width=269&t=0

Ο φύλακας... μεταμεσονύχτια 

Όσο για την καθημερινότητά του, ξυπνάει στις 6:30 «βγαίνω στο μπαλόνι, κοιτάζω γύρω-γύρω. Κατεβαίνω κάτω και καθαρίζω περιττώματα από το σπίτι. Καθαρίζω μαζί με το προσωπικό περιττώματα από 50 στρέμματα. Ταΐζουμε, κοιτάζουμε ένα-ένα τα ζωάκια να δούμε αν είναι καλά. Δουλεύουμε ασταμάτητα, εγώ από τις 6:30, τα παιδιά από τις 8:00 μέχρι τις 14:30. Από τις 15:00 μέχρι τις 18:00 είναι οι μόνες ώρες που μπορούμε να χαλαρώσουμε». Το βράδυ ο κ. Τάκης αναλαμβάνει τον ρόλο του φύλακα του καταφυγίου: «Δεν κοιμάμαι το βράδυ γιατί τα σκυλιά είναι πολύ ενεργά και κάποιες φορές τσακώνονται. “Λαγοκοιμάμαι” με κλειστά μάτια και ανοιχτά αυτιά γιατί είμαι φύλακας. Όταν έφτιαξα το καταφύγιο, νόμιζα πως θα βάλω τα ζωάκια και θα είναι όλα καλά. Όταν είναι όμως πολλά μαζί τσακώνονται. Πριν 8 χρόνια δεν έμενα εδώ και ερχόμουν από την Ιεράπετρα. Είδα νεκρά ζώα στο καταφύγιο από καβγάδες και αποφάσισα να μείνω μαζί τους για να τα προσέχω». 

Πλέον, τα ζώα είναι όλα στειρωμένα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τσακώνονται «κυρίως για την κυριαρχία». Όμως ο κ. Τάκης έχει μεριμνήσει και γι' αυτό, δημιουργώντας «γκρουπ» σκύλων: «Το καθένα έχει 7-8 σκυλιά ανάλογα με τον χαρακτήρα και το μέγεθος». Τι κάνει, όμως, σε περιπτώσεις που οι σκύλοι είναι κυριαρχικοί και τσακώνονται; «Δίνουμε προτεραιότητα για να υιοθετηθούν. Τέτοια σκυλιά τα μεταφέραμε σε foster homes σε Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, σε ανάδοχες οικογένειες με κατάλληλους ανθρώπους που δούλευαν με αυτούς τους σκύλους και δεν είχαν επιθετική συμπεριφορά». 

Υιοθεσίες και επισκέψεις από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Το Takis Shelter ενισχύουν κυρίως πολίτες από χώρες του εξωτερικού. «Το 99,9% των υιοθεσιών γίνεται στην Ευρώπη. Για να υιοθετήσει κάποιος πρέπει αρχικά να έρθει στο καταφύγιο και μας επισκέπτονται από όλο τον κόσμο. Φέτος, δώσαμε σε υιοθεσία 211 ζωάκια σε Ευρωπαίους. Οι υιοθεσίες γίνονται με συμβόλαιο με όρο δύο φορές το μήνα να μας στέλνουν update τι κάνουν τα ζωάκια. Έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, έχει έρθει ένας από τον Ειρηνικό Ωκεανό, από το νησάκι Γκουάμ, ούτε θυμάμαι πώς ακριβώς λέγεται! Έρχονται από Καναδά, Ταϊλάνδη, από παντού», λέει ο κ. Τάκης στο Reader.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=308&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTakisShelterCrete%2Fvideos%2F442997087192581%2F&show_text=false&width=560&t=0Σε ερώτηση για το αν προτιμά τις γάτες ή τους σκύλους απαντά: «Και τα δύο, αν έπρεπε να επιλέξω αν θα έκανα καταφύγιο για γάτες ή για σκύλους, θα έλεγα τα σκύλους γιατί είναι πιο δεμένοι με τον άνθρωπο. Η φιλία που μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος με τον άνθρωπο είναι κάτι το διαφορετικό». 

Όσο για τον στόχο του με το Takis Shelter: «Θα ήθελα να μην υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους, να καταλάβει ο κόσμος πόσο υποφέρουν τα ζώα. Αν ο κόσμος καταλάβαινε πόσο υποφέρουν τα ζώα δεν θα τα πετούσε, δεν θα τα έπαιρνε καν για να αναλάβει υποχρεώσεις. Παίρνουν ένα ζωάκι σαν αντικείμενο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA