Μενού
  • Α-
  • Α+

Έφυγε χθες από τη ζωή, μετά από μακρόχρονη και γενναία μάχη με τον καρκίνο, η διάσημη Ελληνίδα μεσόφωνος και αντιπρύτανις της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου, Δάφνη Ευαγγελάτου. Η πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα έγινε σε παραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας με το ρόλο του Συνθέτη στην όπερα «Αριάδνη στη Νάξο» (Φεστιβάλ Αθηνών, 1981).

Έχει συνεργαστεί με μεγάλους μαέστρους όπως οι Carlos Kleiber, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Georges Prêtre, Rafael Kubelík, Wolfgang Sawallisch, Daniele Gatti, Gerd Albrecht, Yehudi Menuhin, Sandor Vegh, Μιλτιάδη Καρύδη, Λουκά Καρυτινό, Βύρωνα Φιδετζή, Μίλτο Λογιάδη, Βασίλη Χριστόπουλο, καθώς και σκηνοθέτες όπως: J.P. Ponelle, P. Ustinov, M. Hampe, H. Kupfer, J. Ljubinov, F. Soleri, K.E. Hermann, A. Everding, G. Rennert, J.C. Penchenat, Γιώργο Μιχαηλίδη και αρκετές φορές με τον αδελφό της Σπύρο Ευαγγελάτο.

Το Νοέμβριο του 2006 τιμήθηκε με το «Μεγάλο Βραβείο Μουσικής» της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Στις 4 Απριλίου 2015 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποφάσισε να τιμήσει την Δάφνη Ευαγγελάτου για την προσφορά της στον χώρο της μουσικής αναγορεύοντάς την επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβε να παρουσιάσει και να αναλύσει δραματουργικά την Μεγαλοψυχία του Τίτου (1791) του Mozart, ένα έργο που γνώριζε καλά και το οποίο είχε ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία (ως Sesto) ήδη από τη δεκαετία του 1980 σε νέους καλλιτέχνες, μια εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής, με στόχο την ενίσχυση των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας.

Συλλυπητήριο μήνυμα από τη Λίνα Μενδώνη

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρει:

«Η ευρύτερη καλλιτεχνική παιδεία της Δάφνης Ευαγγελάτου άρχισε από την παιδική της ηλικία, καθώς η οικογένειά της υπηρέτησε πάντα τη μουσική. Ο πατέρας της, ο συνθέτης Αντίοχος Ευαγγελάτος, η μητέρα της, η αρπίστρια Ξένη Μπουρεξάκη-Ευαγγελάτου, ο αδελφός της Σπύρος Ευαγγελάτος, που σκηνοθέτησε σπουδαίες παραστάσεις στο θέατρο και στην όπερα, δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον για να εξελιχθεί η έξοχη μουσική προσωπικότητά της. Με ένα μεγάλο ρεπερτόριο, το οποίο περιελάμβανε και πολλά ελληνικά έργα, η Δάφνη Ευαγγελάτου ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολύ σημαντικές λυρικές σκηνές. Υπήρξε μια σπουδαία και αγαπητή στους μαθητές της δασκάλα, στους οποίους μεταλαμπάδευσε την αγάπη της για τη μουσική. Με το έργο της και την καριέρα της τίμησε την Ελλάδα και την οικογενειακή της παράδοση. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους φίλους και στους μαθητές της».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA