Μενού
  • Α-
  • Α+

Από σήμερα οι πολίτες που επιθυμούν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν το ραντεβού τους αφού απόψε ανοίγει η πλατφόρμα για τον γενικό πληθυσμό. Μέχρι σήμερα χιλιάδες πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση κατά της Covid-19, καθώς η χορήγησή της ξεκίνησε μέσα Σεπτεμβρίου σε ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και ακολούθησαν άτομα που διαβιούν σε δομές, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και οι υγειονομικοί.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση  του εμβολίου είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση. Η αναγκαιότητα, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χημικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.

Βήμα - βήμα ο τρόπος για το ραντεβού

Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app), στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού.

  • Οι πολίτες συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.
  • Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά.
  • Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες / διορθώσεις.
  • Στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (επιλέγουν το εμβολιαστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού).
  • Τέλος, αποθηκεύουν / εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code.
  • Βάζοντας τον Ταχυδρομικό σας Κώδικα, θα εμφανιστούν τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Μετά την επιλογή εμβολιαστικού κέντρου, δίνεται η δυνατότητα επιλογής ημερομηνίας και ώρας.
  • Ακολουθεί η επιβεβαίωση του ραντεβού εμβολιασμού, ενώ αμέσως μετά θα λάβετε και SMS επιβεβαίωσης στο κινητό.

Γεωργαντάς: Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την τρίτη δόση

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊού, ότι από το βράδυ της Παρασκευής η σχετική πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για να κλείσουν το ραντεβού 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά βέβαια ο εμβολιασμός θα γίνει μετά την πάροδο του εξαμήνου.

Μάλιστα όσοι μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση θα λαμβάνουν ένα μήνυμα υπενθύμισης στα κινητά τους. Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στα ραντεβού που κλείνονται για την τρίτη δόση. Την Κυριακή κλείστηκαν 105.000 ραντεβού, χθες Τετάρτη 55.000 ραντεβού, με τον μέσο ημερήσιο όρο να είναι περίπου στα 70.000 ραντεβού.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε επίσης, ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα περίπου 55.000 εμβολιασμοί και υπάρχει μια ανοδική πορεία, συμπληρώνοντας πως αν χρειαστεί θα υπάρξει μια αναπροσαρμογή στα εμβολιαστικά κέντρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Σχετικά με όσους σπεύδουν τώρα να πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κινητικότητα και καθημερινά πραγματοποιούνται 20 έως 25 χιλιάδες ραντεβού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA