Μενού
  • Α-
  • Α+

Μήνυμα γενναιότητας και θάρρους έστειλε η Σόνια Τσεκίνη που παρά την μάχη με τον καρκίνο του μαστού τερμάτισε στους Μαραθωνίους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συνεχίζοντας τις ακτινοβολίες στο Θεαγένειο και ενώ έχουν περάσει 3 μήνες από τη μαστεκτομή, η 45χρονη μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε με χρόνους 2:52:35 στον κλασσικό μαραθώνιο και πρώτη με 2:54:00 στη Θεσσαλονίκη στέλνει το μήνυμα σε όλους «να μην τα παρατάμε ποτέ» και τονίζει πως το τρέξιμο την έσωσε. 

Διαβάστε ακόμη: Μαραθώνιος: Τερμάτισε ο γηραιότερος συμμετέχοντας - Ο 90χρονος Στέλιος Πρασσάς 

Η Σόνια Τσεκίνη γεννήθηκε στο Ελμπασάν της Αλβανίας και σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία των Τιράνων. Λίγο μετά τα 20 της ήρθε στην Ελλάδα κι από τότε μένει στην Καστοριά, όπου έχει δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Έχει δύο κόρες ηλικίας 11 και 16 ετών. Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της ήταν ο αθλητισμός με τον οποίο ασχολείται από τα 8 της χρόνια, ενώ οι μαραθώνιοι ήταν πάντα η αδυναμία της. Το τρέξιμο αποδείχτηκε ότι ήταν και αυτό μέρος της θεραπείας της Σόνιας Τσεκίνη όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού

«Για εμένα το τρέξιμο είναι τρόπος ζωής και αυτό με έσωσε από τον καρκίνο για να πω την αλήθεια. Δεν υπάρχει... Στη χημειοθεραπεία είναι δύσκολα, εμένα μου έπεσαν τα μαλλιά, τα νύχια και έχω ακόμα δέρμα. Το τρέξιμο με βοήθησε να νιώθω ζωντανή, να νιώθω καλά. Σου κάνει θεραπεία στο μυαλό, είσαι άλλος άνθρωπος και δεν σκέφτεσαι καθόλου την αρρώστια. Λες από μέσα σου “το κυνηγάω και είμαι καλά, δεν τα παρατάω, είμαι δυνατή”», λέει η μαραθωνοδρόμος στο Reader, μία ημέρα μετά την εμφάνισή της στον μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης.  

Σόνια Τσεκίνη: «Στον Μαραθώνιο της Αθήνας δεν είχα κανέναν από την οικογένειά μου» 

Η Σόνια Τσεκίνη πήρε δύναμη για να τρέξει στον Μαραθώνιο της Αθήνας από την οικογένεια και τις φίλες της. «Πήγα χαλαρά και όντως τερμάτισα μια χαρά! Και ο χρόνος ήταν καλός», ανέφερε. Ωστόσο η απόφασή της να τρέξει σε μία τόσο μεγάλη διαδρομή προκάλεσε την έντονη ανησυχία του περίγυρού της: «Ο άνδρας μου φοβόταν, η μεγάλη μου κόρη μου είπε “μαμά, σε παρακαλώ, αν δεν νιώθεις καλά να το αφήσεις”, η πεθερά μου, οι φίλες μου που είμαστε κάθε μέρα στο Θεαγένειο μου έλεγαν “Σόνια σε παρακαλώ”. Στην Αθήνα δεν είχα κανέναν από την οικογένεια και ήταν αγχωμένοι μέχρι που με άκουσαν στο τηλέφωνο». Όσο για τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη, που έχει 3 φορές μικρότερη διαδρομή από αυτόν της Αθήνας, η 45χρονη μαραθωνοδρόμος τερμάτισε πρώτη και φέτος. «Στη Θεσσαλονίκη οι άνθρωποι πάντα με αγκαλιάζουν, έχω νικήσει 3 φορές. Το τρέξιμο είναι όντως κουραστικό αλλά πήγα χαλαρά», είπε. 

«Δεν πίστευα πως θα αρρωστήσω»

«Πριν 3 χρόνια είδα ένα εξόγκωμα στο στήθος που με πονούσε. Πήγα στον γιατρό και εξέτασα τον μαστό. Δεν έδειξε κάτι, αλλά μου είπε να το ψάξω. Εγώ δεν πίστευα πως θα αρρωστήσω και το άφησα. Αυτό μεγάλωνε, μεγάλωνε... Κάποια στιγμή φαινόταν, ήταν 3 – 4 μεγάλα κομμάτια», θυμάται η Σόνια Τσεκίνη. 

Στις αρχές του 2021 πήρε το ποδήλατό της και διένυσε μία απόσταση 15 χιλιομέτρων για να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της στην Καστοριά, προκειμένου να κάνει μία εξέταση. «Του το έδειξα και κατευθείαν είπε πως αυτό δεν είναι κάτι που το ψάχνεις. Του είπα “γιατρέ, πώς μου το λες έτσι;” και μου απάντησε “αν δεν στο πω, θα πεθάνεις, δεν θα κάνεις τίποτα να το κυνηγήσεις”. Όταν άκουσα τη λέξη καρκίνος έκλαιγα. Στον γυρισμό, 15 χιλιόμετρα έκανα ποδήλατο και έκλαιγα», λέει στο Reader. «Μόλις γύρισα σπίτι, ο γιατρός είχε ήδη ενημερώσει τον άνδρα μου στο τηλέφωνο και μου είπε “ηρέμησε, θα πάμε κατευθείαν Θεσσαλονίκη και θα ψάξουμε”. Πήγαμε Θεσσαλονίκη και για μία εβδομάδα πηγαίναμε κάθε μέρα σε έναν γιατρό για να πάρουμε γνώμες. Ο καθένας έλεγε τα δικά του. Ένας γιατρός από την Καστοριά μας βρήκε κάποιον και μας έστειλε. Μετά βρήκα τον δρόμο...», συμπληρώνει. 

Σόνια Τσεκίνη: «Να μην τα παρατήσει καμία γυναίκα που παλεύει με τον καρκίνο»

Η Σόνια Τσεκίνη παλεύει με τον καρκίνο του μαστού από τον Ιανουάριο του 2021: «Είχα ξεκινήσει χημειοθεραπείες και τέλος Αυγούστου έκανα μαστεκτομή. Τώρα είμαι με ακτινοβολίες, έχω ακόμα δύο εβδομάδες. Είμαι σε καλό δρόμο». Όσο για το τι θα έλεγε σε μία γυναίκα που μόλις διαγνώστηκε με καρκίνο: «Nα μην τα παρατήσει ποτέ και να κάνει αυτό που θέλει, που την κάνει να νιώθει καλά. Τους στόχους της να μην τους αφήσει ποτέ, για κανένα λόγο». Όσο για την ευχή που δίνει σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι: «Εύχομαι όλα να περάσουν και να μην θυμώνουν. Να βγουν έξω να περπατήσουν, λίγο τρέξιμο. Να μην τα παρατάνε!». 

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA