Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετ' εμποδίων συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η απογραφή για το 2021 με την άρνηση πολλών να συμμετάσχουν στη διαδικασία να αποτελεί και τη βασικότερη τροχοπέδη στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. Το καινούργιο... φρούτο είναι οι αρνητές απογραφής καθώς εντάσσουν τη διαδικασία σε μία νέα θεωρία συνωμοσίας που θέλει την απογραφή το μέσο ώστε να καταγραφούν για παράδειγμα οι ανεμβολίαστοι. Οι συμπεριφορές μάλιστα των αρνητών οδηγούν πολλούς από τους απογραφείς μέχρι και την παραίτηση!

Διαβάστε ακόμη: Απογραφή 2021: Οι ερωτήσεις για τα καζανάκια - Πόσα σπίτια δεν είχαν τουαλέτα το 2011

Όπως μεταφέρει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Νίκος Μουρτζούχος οι απογραφείς πέφτουν πάνω σε κύμα άρνησης από αρκετούς συμπολίτες, η οποία έχει ως συνέπεια κάποιοι να έχουν παραιτηθεί των καθηκόντων τους λόγω των συμπεριφορών αλλά και των μισθών!

Το κύμα «φυγής» των απογραφέων έχει δύο εξηγήσεις σύμφωνα με τον ίδιο «Αφενός οι αντιδράσεις των πολιτών και αφετέρου ότι οι απογραφείς είχαν παρακινηθεί από τα ΜΜΕ πως θα είχαν πολύ υψηλές αποδοχές που θα έφταναν τα 1.200 ευρώ τον μήνα, όμως η δουλειά δεν είναι απλή και τα χρήματα δεν είναι τόσα» τονίζει. Ενα ακόμα ζήτημα που αντιμετωπίζουν στην ΕΛΣΤΑΤ, που καθυστερεί τη διαδικασία της απογραφής είναι πως οι πολίτες χάνουν τον κωδικό που τους έχει σταλεί ταχυδρομικώς ή οι απογραφείς δεν μοιράζουν σωστά τους φακέλους ή γίνεται λάθος η συμπλήρωση του ειδικού κωδικού στο gov.gr.

Απογραφή 2001: Τι προβλέπεται για τους αρνητές

Μέσα από σχετικές ερωτήσεις / απαντήσεις η ΕΛΣΤΑΤ έχει προβλέψει και το ενδεχόμενο της άρνησης απογραφής απαντώντας σχετικά: 

Δεν θέλω να απογραφώ. Έχω συνέπειες; Θα μου επιβληθεί πρόστιμο;

Η συμμετοχή των κατοίκων της Χώρας στην Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών είναι υποχρεωτική για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα. Η ΕΛΣΤΑΤ προσβλέπει στην ειλικρινή διάθεση και την υποχρέωση των απογραφόμενων να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες.

Γιατί πρέπει να απογραφώ;

Η συμμετοχή των κατοίκων της Χώρας στην Απογραφή είναι υποχρεωτική για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα. Τα στατιστικά δεδομένα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή στο σύνολο της Χώρας, είναι κρίσιμα για τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών (ενδεικτικά αναφέρονται ο τομέας της υγείας, π.χ. λειτουργία νέων δομών υγείας, ο τομέας της εκπαίδευσης, π.χ. αριθμός σχολείων, ο τομέας των μεταφορών, π.χ. σχεδιασμός συγκοινωνιακού έργου κ.λπ.).

Θα είναι ασφαλή τα δεδομένα που παρέχω στην ΕΛΣΤΑΤ;

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν επεξεργάζεται ποτέ προσωπικά δεδομένα για σκοπό άλλο από εκείνον για τον οποίο τα έχει συλλέξει. Τα στοιχεία που συλλέγονται στο πλαίσιο των Απογραφών αξιοποιούνται αποκλειστικά από την ΕΛΣΤΑΤ και μόνο για τις στατιστικές εργασίες που σχετίζονται με την Απογραφή.

Το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, οι ιδιώτες συνεργάτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που χρησιμοποιούνται κατά την Απογραφή για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων ως απογραφείς και μέλη οργάνων των Απογραφών και αποκτούν με οποιονδήποτε τρόπο πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, δεσμεύονται από το απόρρητο και έχουν υποχρέωση χρήσης αυτών των στοιχείων αποκλειστικά για τους στατιστικούς σκοπούς της ΕΛΣΤΑΤ. Απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση αυτών των στοιχείων από τα ανωτέρω πρόσωπα κατά τη διάρκεια ή και μετά τη λήξη των καθηκόντων τους. Η παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων ή/και του στατιστικού απορρήτου από οποιονδήποτε υπάλληλο ή εργαζόμενο στην ΕΛΣΤΑΤ συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος και μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης, καθώς και την επιβολή χρηματικού προστίμου.

Τα στοιχεία των Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού - Κατοικιών καταχωρίζονται σε ειδική ασφαλή βάση δεδομένων. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες της βάσης λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία απαραίτητα και αναγκαία, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να τηρείται το απόρρητο των αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3832/2010. Τα αρχεία της βάσης είναι απροσπέλαστα από οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων ώστε να προστατεύονται από κάθε μη νόμιμη ή χωρίς εξουσιοδότηση επεξεργασία. Στη βάση δεδομένων έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα, περιλαμβανομένων των διαχειριστών αυτών, που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα έντυπα ερωτηματολόγια που θα συμπληρωθούν με στοιχεία των απογραφόμενων φυλάσσονται ασφαλώς σε χώρους φύλαξης έντυπου υλικού της ΕΛΣΤΑΤ, στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Στατιστικής, και διατηρούνται εκεί για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, το έντυπο υλικό καταστρέφεται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πώς συνδέεται η Απογραφή με τις εκλογές;

Με βάση το άρθρο 54 του Συντάγματος, ένα έτος μετά από κάθε Απογραφή Πληθυσμού δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο Νόμιμος Πληθυσμός της Χώρας, βάσει του οποίου πραγματοποιείται η κατανομή των βουλευτικών εδρών. Ο Νόμιμος Πληθυσμός προκύπτει βάσει της δήλωσης του απογραφόμενου, με ελληνική ή ελληνική και άλλη υπηκοότητα, για τον Δήμο και τη Δημοτική Ενότηταόπου είναι εγγεγραμμένος στα σχετικά δημοτολόγια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA