Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην πλήρη αποδόμηση του κυκλώματος εικονικών εμβολιασμών, με έδρα το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, προχωρούν οι Εσωτερικές Υποθέσεις στην 3.776 σελίδων δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των 7 μελών της εγκληματικής ομάδας και των υπολοίπων 41 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη: Πλεύρης: Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία - Ελάχιστα τα ραντεβού για α' δόση εμβολίου στους άνω των 60

Κατά την προανάκριση ελέγχθηκαν τα 6.759 ατομικά ιατρικά ιστορικά που συντάχθηκαν το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου 2021 και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας δεν αναγνώρισαν την υπογραφή και τον γραφικό τους χαρακτήρα σε 115 ατομικά ιατρικά ιστορικά. Κομβικό ρόλο έπαιξε και μία ανώνυμη καταγγελία που έγινε στις 12 Οκτωβρίου στους «Αδιάφθορους», σύμφωνα με την οποία δόθηκαν 500 ευρώ σε άτομα με τα αρχικά Σ.Κ. ως προκαταβολή για τον εικονικό εμβολιασμό τουλάχιστον 5 ατόμων από την ευρύτερη περιοχή.

Ο ρόλος των μελών της εγκληματικής ομάδας

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται αναλυτικά ο ρόλος του κάθε ενός εκ των 7 μελών της εγκληματικής ομάδας, με την ΕΛ.ΑΣ. να αποδίδει ηγετικό ρόλο στην 44χρονη Ι.Κ., η οποία φέρεται να προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση των αδερφών της Σ.Κ., Κ.Κ., Σ.Κ. και Δ.Κ.. Η Ι.Κ., εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως διοικητική υπάλληλος (σ.σ. και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών) του Κ.Υ. Παλαμά, προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά τη λήξη της εμβολιαστικής ημέρας. Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε ή/και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών. Επίσης, η 44χρονη κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρησης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας.  

Κομβικό ρόλο φέρεται να είχε και η 32χρονη Σ.Κ., καθώς φέρεται να λάμβανε κυρίως στον τραπεζικό της λογαριασμό, τα χρηματικά ποσά από την διενέργεια των εικονικών εμβολιασμών είτε απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εικονικά εμβολιαζόμενων ατόμων είτε από τον τραπεζικό λογαριασμό του Κ.Κ. και στη συνέχεια εκταμίευε ένα μέρος τους, το οποίο και - όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας- παρέδιδε δια ζώσης στην Ι.Κ.. Παρόμοια δράση είχε και ο 34χρονος Κ.Κ. ο οποίος φέρεται επίσης να εισέπραττε χρηματικά ποσά από τα εικονικά εμβολιαζόμενα άτομα δια ζώσης και εν συνεχεία τα κατέθετε στον λογαριασμό του ιδίου, μέσω ΑΤΜ και συνήθως τα μετέφερε στην Σ.Κ..

Οι καταθέσεις «κλειδιά» για την υπόθεση

Οι Εσωτερικές Υποθέσεις έλαβαν συνολικά 48 καταθέσεις από εμπλεκόμενα πρόσωπα, εκ των οποίων οι 8 εξ’ αυτών ομολόγησαν (σ.σ. επιπρόσθετα της ομολογίας του εικονικού εμβολιασμού τους) την καταβολή χρηματικών ποσών στην εγκληματική ομάδα, προκειμένου να λάβουν το ψεύτικο πιστοποιητικό. Επίσης, 42 εξ’ αυτών ομολόγησαν την ψευδή - εικονική δήλωση εμβολιασμού τους, άνευ καταβολής χρηματικού αντιτίμου στην εγκληματική ομάδα, ενώ δύο αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κατηγορίες. Όσον αφορά την 44χρονη Ι.Κ. προέβη στην δήλωση εικονικών εμβολιασμών και την σύνταξη των ατομικών ιατρικών ιστορικών επτά συγγενικών της προσώπων, μίας νοσηλεύτριας του Κ.Υ Παλαμά, μίας υπαλλήλου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ - Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» και 32 ακόμη ατόμων.

Προανακριτικά, τέλος, φέρεται να υποστήριξε ότι πάσχει από ψυχολογικά - ψυχιατρικά προβλήματα, ότι το κίνητρο των πράξεων της ήταν καθαρά ανθρωπιστικό - αλτρουιστικό και ανιδιοτελές. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι ενημερώνονταν από την αδερφή της Σ.Κ. για την καταχώρηση των στοιχείων των ατόμων και ότι δεν έλαβε οποιαδήποτε χρηματικό ποσό για την πραγματοποίηση των εικονικών εμβολιασμών αλλά ούτε και γνώριζε ότι η αδερφή της έλαβε χρηματικά ποσά. Όσον αφορά στις μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές, ανέφερε στους «Αδιάφθορους» ότι πραγματοποιούνταν για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των γονέων τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA