Μενού
  • Α-
  • Α+

Μυστήριο επικρατεί με την «εξαφάνιση» του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Ιωνικός και επιχειρηματία, ιδρυτή της Hellenic Coins, Βαγγέλη Τσάπα. Ισχυρίζεται ότι βρίσκεται εκτός Αθηνών για λόγους υγείας, πως έχει πουλήσει την εταιρεία και δεν έχει σχέση με την πτώση του ελληνικού κρυπτονομίσματος και τονίζει πως δεν δίνει «εντολές για να σηκώνονται ή να μπαίνουν λεφτά στο ταμείο» της ομάδας στην οποία «δεν πρόκειται να επιστρέψει». 

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Αντετοκούνμπο: Περίπατος για τους Μπακς κόντρα στους Μάτζικ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις στην υπόθεση της «εξαφάνισής» του. «Από την προηγούμενη Δευτέρα βρίσκομαι εκτός Αθηνών για σοβαρούς λόγους υγείας. Για όποιον ενδιαφέρεται, έχω όλα τα απαραίτητα έγγραφα της μετακίνησής μου, τα οποία μπορώ να προσκομίσω αν χρειαστεί. Αλλά γιατί να χρειαστεί, αφού δεν με ψάχνει κανείς; Φέρ’ ειπείν δεν με έχει καλέσει εισαγγελέας για οποιονδήποτε λόγο. Θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες -είναι θέμα χρόνου- θα είμαι κανονικά πίσω στις υποχρεώσεις μου. Θα μπορούσα να είχα επανέλθει νωρίτερα αν δεν είχε γίνει όλο αυτό το πράγμα που ξεκίνησε από το τίποτα. Η δημοσιότητα μού έχει προκαλέσει προβλήματα. Εχω μιλήσει με τον δικηγόρο μου και μου έχει πει να προστατεύσουμε κάποια πράγματα», είπε ο Βαγγέλης Τσάπας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. 

Al Mirqab 

Εταιρεία συμφερόντων του Βαγγέλη Τσάπα συμμετείχε στη διαχείριση της τεράστιας θαλαμηγού Al Mirqab του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι. Οι μισθοί στους ναυτικούς της θαλαμηγού δεν καταβλήθηκαν από τις εταιρείες διαχείρισης και τελικά το πλήρωμα τελικά πληρώθηκε από καταριανή εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Βαγγέλης Τσάπας φέρεται να είναι ο άνθρωπος πίσω από την εταιρεία Conary Holding με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, η οποία συνεργάζεται με την Alpha Costa Ναυτιλιακές Πρακτορεύσεις. Αυτές οι δύο εταιρείες φέρονται να είχαν αναλάβει για αρκετά χρόνια τη μισθοδοσία και την επιμέλεια των λειτουργικών αναγκών του «Al Mirqab».

Τα μέλη του πληρώματος του «Al Mirqab», το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη μαρίνα Ζέας, δεν είχαν πληρωθεί για περίπου έναν μήνα, ενώ πρόσφατα τους ανακοινώθηκε ότι απολύονται, διότι το σκάφος πρόκειται να μεταφερθεί σε λιμάνι της Κροατίας με απόφαση των Καταριανών. Ήδη στη θέση του Ελληνα κυβερνήτη Βασίλη Σκουρλή τοποθετήθηκε Κροάτης πλοίαρχος, με τους Καταριανούς να έχουν ζητήσει από τις διαχειρίστριες εταιρείες να παραδώσουν, καθώς το πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει σε λίγες ημέρες για Κροατία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ο κ. Σκουρλής μίλησε στην εφημερίδα και υποστήριξε ότι οι οικονομικές διαφορές που είχαν προκύψει λόγω της ξαφνικής απουσίας του επιχειρηματία Βαγγέλη Τσάπα καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από το Κατάρ.

«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αποζημιώθηκε από τους Καταριανούς όλο το πλήρωμα, έστω και με καθυστέρηση. Οσο για τις οικονομικές διαφορές της διαχειρίστριας εταιρείας με τους Καταριανούς, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές», αναφέρει ο κ. Σκουρλής και καταλήγει τονίζοντας ότι «όλοι ψάχνουμε τον Βαγγέλη Τσάπα. Πού είναι; Πρέπει να γυρίσει και να δώσει και σε εμάς εξηγήσεις». Ο Βαγγέλης Τσάπας από την πλευρά του επικαλέστηκε «ρήτρες εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει με τους Καταριανούς», προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να κάνει κάποια δήλωση.

Αποχώρηση από τον Ιωνικό

«Εχουν βγει δημοσιεύματα που λένε ότι “παράγοντας της Basket League αγνοείται”. Ψευδώς, διότι δεν είμαι παράγοντας της Basket League. Είμαι χορηγός στην ομάδα του Ιωνικού», λέει ο κ. Τσάπας και ισχυρίζεται πως μόλις ενημερώθηκε πήρε τηλέφωνο «γιατί είναι αθλητικό το θέμα και οι άνθρωποι του Ιωνικού ανησυχούν. Αμέσως, λοιπόν, παρεμβαίνω σε αθλητική ιστοσελίδα και λέω: Παιδιά, είμαι εδώ, έχω κάποια θέματα, θα επανέλθω, ούτως ή άλλως ο Ιωνικός δεν έχει σχέση με εμένα στην καθημερινότητά του, αυτό είναι πασίγνωστο. Φαντάζομαι πως και εσείς το συζητήσατε και σας το επιβεβαίωσαν και άλλοι άνθρωποι». 

Όσον αφορά το κρυπτονόμισμα HCN που παρουσιάζει μεγάλη πτώση ο κ. Τσάπας σχολιάζει: «βεβαίως και παρουσιάζει πτώση, σωστά. Στην οποία εγώ, βέβαια, δεν έχω καμία εμπλοκή. Διότι δεν έχω πουλήσει ποτέ μου ούτε ένα κρυπτονόμισμα». Σε ερώτηση για το πόσα κρυπτονομίσματα έχει στην κατοχή του απαντά «κανένα» διότι «μεταβίβασα τα πάντα την περασμένη Παρασκευή δωρεάν, όπως έχω δικαίωμα, δίχως να πάρω ούτε ένα ευρώ για να προχωρήσει το project σύμφωνα και με τη δημοσίευση που έκανε η ομάδα η οποία διαχειρίζεται το κρυπτονόμισμα». 

Όσο για το τι θα έλεγε σε όσους επένδυσαν στο κρυπτονόμισμα και ανησύχησαν, απαντά: «ο κόσμος ανησύχησε από τα δημοσιεύματα. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι βασικό όμως: η αγορά κρυπτονομισμάτων -ας την πούμε επένδυση- είναι κάτι τελείως διαφορετικό και εντελώς ψηφιακό. Δεν υπάρχει κάτι σε έγχαρτη μορφή. Μπαίνεις σε μια πλατφόρμα, αποδέχεσαι τους όρους και επενδύεις. Είναι μία πενταετής, μακροπρόθεσμη τοποθέτηση, όπου τα νομίσματα απελευθερώνονται σταδιακά σε βάθος πενταετίας». 

«Σε καμία περίπτωση η απουσία μου δεν έπαιξε ρόλο στον τρόπο που λειτουργεί το κρυπτονόμισμα. Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες, κάποια πράγματα που πρέπει να γίνονται από την ομάδα, τα οποία προχωρούν ανεξαρτήτως της δικής μου παρουσίας. Στην Αθήνα είμαι; Στο Μεξικό είμαι; Στη Γουατεμάλα; Πέθανα; Αυτά προχωρούν. Δεν έχουν να κάνουν με εμένα προσωπικά, δεν δουλεύουν έτσι τα νομίσματα», συμπληρώνει. 

«Ηταν 3-4 άτομα που πήραν τηλέφωνο εσάς ή κάποιον άλλον και προφανώς ξεκίνησε μία πίεση του τύπου “τι έγινε, αυτός εξαφανίστηκε, χάσαμε τα λεφτά μας” κ.λπ. Ομως, υπάρχει κάτι που λείπει μετά από τόσες μέρες; Μεσολάβησε η ανακοίνωση της ομάδας του κρυπτονομίσματος και έγινε η ανάληψη της ευθύνης, ακόμη και αν έλειπε κάτι. Αλλά δεν λείπει το παραμικρό. Η τιμή του Hellenic Coin έπεσε βέβαια και γι’ αυτό υπάρχει ανησυχία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως, όταν βγαίνουν τέτοια δημοσιεύματα, είναι λογικό να πέφτει η τιμή», αναφέρει.

«Εσείς τι λέτε να ευθύνεται, το ότι εγώ πούλησα κάτι; Δεν έχω πουλήσει ούτε επρόκειτο ποτέ στη ζωή μου να πουλούσα το παραμικρό. Ποτέ. Δηλαδή πώς να πουλούσα, ενώ δεν έχουμε καν τα νομίσματα; Τα νομίσματα των βασικών μελών της ομάδας διαχείρισης του Hellenic Coin είναι μπλοκαρισμένα, δεν μπορούν να πουληθούν στο ταμπλό. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Φαίνεται από το white paper, δηλαδή το "καταστατικό" των κρυπτονομισμάτων. Ακόμη και αν ήθελα να “ρίξω την τιμή”, όπως λένε, δεν μπορώ να το κάνω. Δεν είχα τέτοιου είδους πρόσβαση, τα νομίσματα είναι μπλοκαρισμένα», επισημαίνει ο Βαγγέλης Τσάπας

Έχει ήδη ετοιμαστεί για το νέο του επιχειρηματικό deal το οποίο είναι ομάδα και «δεν είναι ένας ο επενδυτής. Μάλιστα, την άλλη βδομάδα θα αποκαλύψουν την ταυτότητά τους δημοσίως, διότι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Απλώς χρειάστηκε να μεσολαβήσουν κάποιες διαδικασίες. Τους κάναμε ορισμένες μεταβιβάσεις κ.λπ. και πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα είναι όλα στα χέρια τους». 

«Θέλω επίσης να σας πω ότι σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου -αν δείτε στο ίντερνετ και την τηλεόραση όσες φορές έχω βγει- έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές πως ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι επένδυση υψηλού κινδύνου και ρίσκου. Δεν βάζουμε χρήματα που δεν περισσεύουν. Σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Και όλοι οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει εκεί -ηλεκτρονικά, το ξαναλέω, γιατί δεν υπάρχει χαρτί- έχουν αποδεχτεί τους όρους ότι είναι μια πενταετής, μακροπρόθεσμη επένδυση, όπου γίνονται κάποια πράγματα, τα οποία όντως γίνονται, δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς οποιονδήποτε πως δεν γίνονται. Ούτε ότι εγώ τα πήρα και έφυγα, ούτε τίποτα τέτοιο. Ολο αυτό ξεκίνησε από μία τρέλα που είπα. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει από πού έχει ξεκινήσει ο θόρυβος. Είναι γιατί εκείνη θέλει να βλέπει τη φάτσα της στην τηλεόραση, στα κανάλια», τονίζει και σε ερώτηση για το αν αναφέρεται στην πρόεδρο του Ιωνικού Νίκαιας απαντά: «δεν θέλω να γράψουμε ονόματα, έχουμε ονόματα, έχουμε νομικά θέματα. Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ζήτημα». 

Την Χριστίνα Σκέντζιου «εγώ την έβαλα, εγώ την προώθησα. Είναι ξεκάθαρο αυτό, ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης μου. Είναι άλλο θέμα το πώς το αντιμετωπίζει η ίδια, δεν με αφορά αυτή τη στιγμή, παραμένει άνθρωπος της εμπιστοσύνης μου». Για τις φήμες πως ο κ. Τσάπας έβαλε την κυρία Σκέντζιου να σηκώσει χρήματα από το ταμείο της ομάδας, γεγονός που η ίδια διαψεύδει, λέει: «ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι ξεκάθαρο απόλυτα. Δεν δίνω εγώ εντολές για να σηκώνονται ή να μπαίνουν λεφτά στο ταμείο της ομάδας. Προσέξτε το αυτό, είναι πολύ κρίσιμο θέμα γιατί επιρρίπτει πολλές ευθύνες στους πάντες». 

Σε ερώτηση γιατί παραιτήθηκε η Χριστίνα Σκέντζιου, ο Βαγγέλης Τσάπας απαντά: «ελα ντε, πείτε μου εσείς. Εγώ προσπαθώ πάντως. Μίλησα με μία φίλη της, η οποία μάλιστα άρχισε να με ηχογραφεί. Τη ρώτησα αμέσως “γιατί, ρε κορίτσι μου, το κάνεις αυτό;”. Εγώ είπα, “ελάτε να τα βρούμε, όποιο πρόβλημα υπάρχει με τη διοίκηση του Ιωνικού να το λύσουμε”. Αλλά εκείνη δεν εμφανίζεται. “Είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση”, γράφουν. Για ποιο λόγο;». 

Όσο για το αν θα επιστρέψει στις υποχρεώσεις του, ο Βαγγέλης Τσάπας απαντά: «μέσα στις επόμενες ημέρες, δεν μπορώ να πω ακριβώς εάν θα είναι π.χ. Δευτέρα ή Τρίτη. Θέλω πρώτα να τελειώσω με αυτά τα θέματα, τα προσωπικά που έχω και να ηρεμήσω. Επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά πως σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, δεν λείπει το παραμικρό. Το νόμισμα λειτουργεί κανονικά, δείτε τις ανακοινώσεις της ομάδας διαχείρισης που τρέχει το νόμισμα, γιατί δεν μπορώ εγώ να τους παρακάμψω. Το νόμισμα από την περασμένη Παρασκευή τρέχει από τους ανθρώπους της ομάδας, άρα λειτουργεί και δεν τίθεται κανένα θέμα. Και όπως γράφει η ανακοίνωση, δεν λείπει το παραμικρό. Κάποιοι άνθρωποι πήραν την ευθύνη να το γράψουν αυτό. Σε ό,τι αφορά τα θέματα του Ιωνικού, η ομάδα συνεχίζει κανονικά, δεν υπάρχει καμία ανάμιξή μου στα θέματα της καθημερινότητας, ο σύλλογος τρέχει κανονικά από τους ανθρώπους του. Δεν έχω κάτι άλλο να πω σε αυτό. Δεν μπορώ να πω λείπει ή δεν λείπει κάτι από το ταμείο». 

«Εγώ στον Ιωνικό δεν πρόκειται να ξαναπατήσω μετά τη ζημιά που μου έκαναν», τονίζει ο κ. Τσάπας και σε ερώτηση για το αν θα φύγει από την ομάδα απαντά: «δεν έχω λόγο να ξανακάνω το παραμικρό. Τι να κάνω; Εδώ με διαπόμπευσαν, είχα ένα σοβαρό θέμα και με έβγαλαν στα μανταλάκια. “Επιστρέφει εσπευσμένα η πρόεδρος του Ιωνικού”, γράφανε. Και τι έγινε που επέστρεψε; Τι έκανε; Να γράψετε ότι θα φύγω από την ομάδα. Να τονίσετε ότι ο τρόπος που το διαχειρίστηκαν οι άνθρωποι της ομάδας μού έκανε τεράστιο κακό και θα φύγω».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA