Μενού
  • Α-
  • Α+

Ημερομηνίες όπως η 23η Νοεμβρίου ξυπνούν στη μνήμη γεγονότα που κάθε ανθρώπινος νους θέλει να ξεχάσει. Γίνεται αφορμή για να έρθουμε τετ-α-τετ με τους δαίμονες που υπάρχουν εκεί έξω, που περπατούν ανάμεσα στους ανθρώπους και που μπορούν να κάνουν ό,τι χειρότερο μπορεί να πράξει ένας άνθρωπος. Να σκοτώσει το ίδιο του το παιδί.

Μια μέρα σαν σήμερα, το 1994, το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια τον Μανώλη Δουρή. Ένα όνομα που έμελλε να μείνει γραμμένο στην ιστορία των εγκλημάτων της χώρας μας και να γίνει συνώνυμο εγκλημάτων που δεν μπορεί κανείς να συγχωρέσει ποτέ. Ο Δουρής είχε ομολογήσει πως βίασε, σκότωσε και έκρυψε το ίδιο του το παιδί σε μία είδηση που πάγωσε την κοινή γνώμη καθώς ανάλογες περιπτώσεις ήταν ελάχιστες μέχρι τότε ή ενδεχομένως ήταν λίγες εκείνες που είχαν διαλευκανθεί και είχε αποδοθεί η τιμωρία στον ένοχο.

Δυστυχώς από τότε, τα περίπου 30 χρόνια που μεσολάβησαν όλο και περισσότερες ανάλογες υποθέσεις έχουν πραγματικά παγώσει την κοινή γνώμη. Η παιδοκτονία παραβαίνει ακόμη και τους άγραφους νόμους του εγκλήματος με εκείνον που τερματίζει τη ζωή του ίδιου του τού παιδιού να κουβαλά μια κατάρα για πάντα.

Έναν χρόνο μετά την καταδίκη του Δουρή -που τον Φλεβάρη του '96 αυτοκτόνησε στις φυλακές- ένα ακόμη έγκλημα συγκλονίζει τη χώρα. Στις 21/11/1995 μία σύγχρονη Μήδεια στο Αιγάλεω, η Καλλιόπη Αναγνωστίδου θα μαχαιρώσει μέχρι θανάτου το 3χρονο παιδί της, ενώ εκείνο έπαιζε ανέμελο στο σαλόνι του σπιτιού τους. Η ίδια, ψυχικά διαταραγμένη, είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν ανάλογη πράξη, μόνο που εκείνη η ημέρα αποδείχθηκε μοιραία. Η ίδια μετά την πράξη της πήγε το παιδί στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε. Έναν χρόνο αργότερα το δικαστήριο έκρινε ότι η κατηγορουμένη είχε το ακαταλόγιστο τη στιγμή του εγκλήματος και διέταξε τον εγκλεισμό της στο ψυχιατρείο.

Έπνιξε τους τρεις γιους του

Η Κρήτη συγκλονίζεται το 1999 από τη δολοφονία τριών ανήλικων αγοριών από τον ίδιο τους τον πατέρα. Ο Γιώργος Μεταξάκης θα πετάξει τους τρεις γιους του ηλικίας 10, 4 και 2 ετών στον ορμητικό Αλμυρό ποταμό στο Ηράκλειο της Κρήτης, για να εκδικηθεί τη μητέρα τους με την οποία ήταν σε διάσταση. Κάποιους μήνες νωρίτερα τα είχε απαγάγει και απειλούσε να τα σκοτώσει ωστόσο όλοι θεώρησαν πως τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Στις 20 Σεπτεμβρίου πήρε τα τέσσερα παιδιά του για να πάνε βόλτα μ το αυτοκίνητο. Έφτασαν κοντά στον Αλμυρό ποταμό και τότε εκείνος έδεσε τα χέρια της 12χρονης κόρης του στον λεβιέ των ταχυτήτων ώστε να μην μπορέσει να αντιδράσει. Πήρε τα αγόρια στην όχθη του ποταμού και τα πέταξε στα κρύα και ορμητικά νερά του ποταμού. Στη συνέχεια έφυγε από το σημείο και εγκατέλειψε την κόρη του σε άλλη περιοχή. Παρότι διέφυγε στα βουνά και προσπάθησε να αλλάξει το παρουσιαστικό του, συνελήφθη την επόμενη ημέρα. Επικαλέστηκε ατύχημα όμως δεν έπεισε κανέναν και καταδικάστηκε σε τρις ισόβια χωρίς ελαφρυντικά.

Η μικρή Αννυ

Η ιστορία που πραγματικά ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία και αποτελεί μία από τις πιο ανατριχιαστικές δολοφονίες είναι της τετράχορνης Άννυ το 2015. Δολοφόνος ο ίδιος της ο πατέρας, ένας 27χρονος Βούλγαρος τοξικομανής που αρχικά έπαιζε θέατρο. Όπως αποδείχθηκε όμως ο ίδιος ήταν εκείνος που σκότωσε -πιθανότατα μετά από ξυλοδαρμό- το μικρό κορίτσι, όμως φρίκη μόλις θα άρχιζε. Τις επόμενες ημέρες έγδερνε, τεμάχιζε και μαγείρευε το άψυχο σώμα και για να καλύψει τα ίχνη του πέταγε τα μέλη στους κάδους σκουπιδιών. Καταδικάστηκε σε ισόβια και παραμένει στη φυλακή απομονωμένος.

Πέταξε το παιδί του σε κάδο σκουπιδιών

Μετά από μαραθώνια ανάκριση γεμάτη με αντιφάσεις ο πατέρας ομολόγησε πως είχε σκοτώσει την 6χρονη κόρη του Στυλιανή Εικοσπεντάκη. Ο θάνατός της είχε προκληθεί από ασφυξία έπειτα από πίεση που της ασκήθηκε. Ο ίδιος είχε περπατήσει 1,5 χιλιόμετρο ώστε να πετάξει τη σορό της κόρης του σε κάδους σκουπιδιών μέσα σε σακούλες απορριμμάτων, στην Αγ. Βαρβάρα. Ο ίδιος είχε πως όλα προκλήθηκαν από μία σφικτή αγκαλιά που της έκανε επειδή έκλαιγε ζητώντας τη μητέρα του. Η ιατροδικαστική έκθεση δεν έδειξε σημάδια από παλιότερα περιστατικά βίας, ενώ ο δράστης έπασχε από κατάθλιψη.

«Το παιδί δεν κατάλαβε τίποτα»

Ένα από τα πιο πρόσφατα τραγικά γεγονότα έγινε στο Χαλάνδρι τον Απρίλη του 2019. Ο πατέρας σκότωσε το 4χρονο παιδί του και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του αφήνοντας μάλιστα ένα σημείωμα με το οποίο επιχειρούσε να επιρρίψει τις ευθύνες για ότι συνέβη στην εν διαστάσει σύζυγό του. «Το παιδί δεν κατάλαβε τίποτα. Δεν έπρεπε να μας παρατήσεις» έγραψε ο 27χρονος, ζητώντας στη συνέχεια «ειλικρινή συγγνώμη» για ότι έκανε.

Σκότωσαν τα παιδιά τους

  • Τον Απρίλιο του 1996, στο Αγρίνιο ο 35χρονος Κώστας Ματσούκας θα πυροβολήσει και θα σκοτώσει μπροστά στα μάτια του αστυνομικού διευθυντή, του αντιδημάρχου Αγρινίου και ενός φίλου του, τον 5χρονο γιο του Γιάννη. Στη συνέχεια θα επιχειρήσει να αυτοκτονήσει δίχως όμως να τα καταφέρει.
  • Το 2004 εκτυλίσσεται στην Κυψέλη μια οικογενειακή τραγωδία, καθώς η 24χρονη Ελένη Καλογήρου η οποία αντιμετώπιζε σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα στραγγάλισε τον 6χρονο αδερφό της και στη συνέχεια τον έβαλε στον φούρνο του σπιτιού τον οποίο και άναψε. Το έγκλημα ανακάλυψε, λίγο αργότερα, ο μεγάλος αδελφός, που επέστρεψε σπίτι και αντίκρισε το φρικτό σκηνικό.
  • Το 2014 ένα αγοράκι που δεν έχει κλείσει ακόμη τα τρία του χρόνια μεταφέρεται νεκρό από την ίδια τη μητέρα του και τον φίλο της στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στο Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση το 2,5 ετών παιδί έφερε εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 70% του σώματος του, με μεγαλύτερο πρόβλημα στην πλάτη, ωστόσο είχε και έντονα σημάδια ξυλοδαρμού. Το δικαστήριο έκρινε και την 19χρονη μητέρα και τον 29χρονο σύντροφό της ένοχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
  • Τον Μάρτιο του 2015 ένα κοριτσάκι 4,5 βρίσκει φρικτό θάνατο όταν ο 26χρονος θείος του, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, το έριξε από μπαλκόνι 4ου ορόφου στον Βύρωνα. Στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και ο ίδιος πέφτοντας από το ίδιο μπαλκόνι.
  • Η θεία ήταν η δράστις και στη δολοφονία ενός παιδιού 4 χρονών -το οποίο είχε μεγαλώσει η ίδια- στα Μέγαρα τον Απρίλιο του 2016. Η 45χρονη θεία της ομολόγησε από την πρώτη στιγμή πως είχε στραγγαλιστεί τη μικρή, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της κόβοντας τις φλέβες της και αυτοτραυματίζοντας τον λαιμό της
  • Λίγες μόλις ώρες πρόλαβε να ζήσει το βρέφος που γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στην Πετρούπολη. Η 19χρονη μητέρα του το γέννησε στην μπανιέρα του σπιτιού της -με οδηγίες που είχε βρει στο διαδίκτυο- και δεν του έδωσε ούτε λίγο χρόνο ζωής. Όπως ομολόγησε του έβαλε χαρτιά στο στόμα ώστε να μην μπορεί να αναπνεύσει και στη συνέχεια τοποθέτησε το άψυχο σώμα σε μία σακούλα την οποία και ζήτησε από τη μητέρα της να την πετάξει στα σκουπίδια

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA