Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τους σκληρούς αριθμούς της πανδημίας του κορονοϊού να συνεχίζουν την ανηφόρα στη χώρα μας, η πίεση σε Αρχές και ειδικούς για επιπλέον κινήσεις προκειμένου να μειωθεί η διασπορά συνεχίζεται. Οι συνολικοί δείκτες τρομάζουν καθώς τις 23 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 1.063 θάνατοι, ενώ το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 597 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Με βάση το κακό σενάριο, η έξαρση θα συνεχιστεί ως και τα Χριστούγεννα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα Υγείας, συνεπώς θα πρέπει να επαναξιολογηθεί και το κοκτέιλ των μέτρων που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: 8.100 κρούσματα καινά και 91 θάνατοι - Τους 600 «άγγιξαν» οι διασωληνωμένοι 

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν το σενάριο του lockdown τύπου Αυστρίας, εξηγώντας ότι δεν έχει πλέον νομιμοποιητική βάση με πάνω από το 70% των ενηλίκων εμβολιασμένο και είναι σαφές ότι δεν θα τηρηθεί και στο ακέραιο. Ετσι η κεντρική εκτίμηση στο Μαξίμου είναι ότι δεν είμαστε πιο κοντά στο «κακό σενάριο» σε σχέση με το πιο «ομαλό». Αν, όμως, ευοδωθεί η πρόβλεψη για το «κακό σενάριο», τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να ενισχύσει έτι περαιτέρω το πακέτο των μέτρων που έχει λάβει και αυτό θα έχει επιπρόσθετες συνέπειες για τους ανεμβολίαστους.

Ένα σενάριο που έχει πέσει ως τώρα στο τραπέζι και δεν υλοποιήθηκε, είναι ο περιορισμός πρόσβασης των ανεμβολίαστων στους εξωτερικούς χώρους εστίασης ακόμα και με rapid test. Οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο θεωρούνται πιο δύσκολοι, ενώ, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να γίνει εκ νέου συζήτηση για την ενίσχυση της τηλεργασίας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν κλειστοί χώροι, συνδυαστικά και με το κλιμακωτό ωράριο. Όλα αυτά, όμως, ως τώρα είναι σενάρια που μπορεί να μην χρειαστεί καν να ενεργοποιηθούν.

Τζανάκης: Γιατί λέω «όχι» σε καθολικό lockdown

«Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης. «Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε» τόνισε.   «Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο».

Σημείωσε πάντως πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε λοκντάουν... Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια». 

Δήλωσε πως «υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί».  «Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι… Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα στη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;» διερωτήθηκε ο κ. Τζανάκης. 

Εξήγησε ότι το καθολικό απαγορευτικό δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά». «Να πάρουμε στοχευμένα μέτρα όπως πήραμε κυκλικό ωράριο υποχρεωτική 3η δόση για θωράκιση στον οργανισμό στους άνω των 60» σημείωσε. 

Από την Παρασκευή (26/11) η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το Open πιθανότατα από την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορονοϊό σε 10 νοσοκομεία της χώρας. Σε ειδική πλατφόρμα οι γιατροί θα θέτουν τα αιτήματα για μονοκλωνικά αντισώματα. Σημειώνεται ότι αρχικά τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγηθούν σε ευπαθείς ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει μόλις 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA