ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/11/2021 13:48

Πέραμα: Δικαιολογεί τις 38 σφαίρες που έριξαν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, ο εκπαιδευτής τους

Στην αναφορά του ο εκπαιδευτής των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ χαρακτηρίζει δικαιολογημένο των μεγάλο αριθμό σφαιρών που χρησιμοποιήθηκαν μετά την καταδίωξη ενώ αναφέρεται και στις εντολές που δεν ακολουθήθηκαν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πέραμα: Δικαιολογεί τις 38 σφαίρες που έριξαν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, ο εκπαιδευτής τους
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Την άποψη πως είναι δικαιολογημένος ο αριθμός των 38 σφαιρών που έριξαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια του περιστατικού στο Πέραμα τον περασμένο Οκτώβριο, διατύπωσε ο βασικός εκπαιδευτής των αστυνομικών της ομάδας. Το βράδυ εκείνο μετά από καταδίωξη κλεμμένου αυτοκινήτου, έχασε τη ζωή του μετά τους πυροβολισμούς ένας 21χρονος Ρομά.

Διαβάστε ακόμη: Αστυνομία: Αλλαγές σε Άμεση Δράση και ΔΙ.ΑΣ. μετά το Πέραμα - Αυτοί είναι οι νέοι διοικητές

Στην κατάθεσή του ο εκπαιδευτής, την οποία φέρνει στο φως η εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρεται και στις εντολές που έλαβαν οι αστυνομική της ομάδας αλλά δεν ακολούθησαν. «Δεν μπορούσαν να ακούσουν τις εντολές του επιχειρησιακού κέντρου λόγω της ταχύτητας τους» αναφέρει στην αναφορά του. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της Αμεσης Δράσης που φέρεται να έδωσε την εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, ήταν στόχος Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, γιατί είχε επιτρέψει άλλο ανθρωποκυνηγητό με οχήματα προ μερικών μηνών στην λεωφόρο Λιοσίων που είχε οδηγήσει σε τροχαίο ατύχημα. Την ΕΔΕ είχε διατάξει ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που φαίνεται να είχε δώσει τέτοιες γενικές κατευθύνσεις περί «αδρανών αστυνομικών σε καταδιώξεις οχημάτων» χωρίς να ελεγχθεί για την υπόθεση του Περάματος.

Όπως σημειώνει ο εκπαιδευτής των αστυνομικών «είμαι πιστοποιημένος εκπαιδευτής από την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών από το έτος 2010 του τομέα της αυτοπροστασίας αυτοάμυνας και οπλοτεχνικής. Από το έτος 2018 μέχρι και σήμερα είμαι εκπαιδευτής στην ομάδα ΔΙΑΣ . Στο κομμάτι της αυτοπροστασίας όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο του 2021 που σας χορηγώ διαπιστώνονται δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ κέντρου και δικύκλων λόγω των φορητών ασυρμάτων και των συνθηκών κίνησης, πολύ δε περισσότερο στις καταδιώξεις με εξαιρετικά δύσκολη ακρόαση και κυρίως διαβίβαση εντολών. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο ο αστυνομικός ενεργεί χρήση ηχητικών και φωτεινών μέσων (σήμα Γ). Από προσωπική εμπειρία αλλά και από τη μελέτη που διενήργησαν στην υπηρεσία μου υπεύθυνοι εταιρείας μοτοσικλετών οι αστυνομικοί όταν κάνουν χρήση ηχητικών όπως είναι υποχρεωμένοι από ταχύτητα 50 – 60 χιλιόμετρα την ώρα δεν ακούγεται καθόλου ασύρματος. Σε άλλα δίτροχα δεν ακούγεται καθόλου ο ασύρματος από τα 80 έως 90 χιλιόμετρα. Είναι πολύ δύσκολο να ακούσουν αλλά και να διαβιβάσουν στο κέντρο λόγω του αέρα. Παρότι από όσο γνωρίζω δεν έχουν χορηγηθεί από την υπηρεσία ακουστικά όσοι εκ των αστυνομικών προμηθευτούν από μόνη τους τέτοια από τα 110 χιλιόμετρα και πάνω μπορούν να ακούσουν όμως δεν μπορώ να διαβιβάσουν».

Στη συνέχεια ο ίδιος εκπαιδευτής των αστυνομικών της ομάδα ΔΙΑΣ αναφέρει «η καταδίωξη τελειώνει όταν για οποιοδήποτε λόγο ακινητοποιηθεί το καταδιωκόμενο όχημα. Εκεί περνάμε στον έλεγχο υψηλού κινδύνου που σημαίνει έλεγχος με αυξημένα μέτρα προστασίας δηλαδή οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται να απαγκιστρώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τις μηχανές τους. Αν ο χώρος το επιτρέπει οι αστυνομικοί παίρνουν θέσεις κάλυψης και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν το ακινητοποιημένο όχημα. Καλούν τους υπόπτους να κατέβουν από το όχημα και να έρθουν προς αυτούς. Σε περίπτωση που το όχημα κινηθεί απειλητικά εναντίον των αστυνομικών τότε οφείλουν να φύγουν από τη νοητή του κατεύθυνση για να προφυλαχθούν. Οι αστυνομικοί κάνουν χρήση του υπηρεσιακού του όπλου τους όταν συντρέχει η περίπτωση του νόμου περί όπλων όταν οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Με βάση το νόμο περί όπλων και την κλίμακα μέσων άσκησης ελέγχου η χρήση του όπλου πρέπει να γίνεται κλιμακωτά. Δηλαδή αέρα, ύστερα τα άκρα (όταν δεν πλήττονται ζωτικά όργανα) και τελικώς πυρά εξουδετέρωσης». Οσον αφορά στον πυροβολισμό στα λάστιχα δεν αποτελεί μέσο ακινητοποίησης του αυτοκινήτου παρά μόνο μέσο εκφοβισμό του οδηγού του έτσι ώστε να σταματήσει το όχημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις τόσο στρεσογόνες ένας άνθρωπος και ένας αστυνομικός έχει τρεις αντιδράσεις: η μία είναι να παγώσει, η άλλη να τρέξει και τρίτη είναι να αμυνθεί. Όταν ένας άνθρωπος μπαίνει σε μία κατάσταση τούνελ (επικέντρωση στο περιστατικό που τον απασχολεί) χάνει την περιφερειακή του όραση και ακοή».

Για να καταλήξει ο εκπαιδευτής πως «τέλος όσον αφορά στον αριθμό των βλημάτων που ρίχτηκαν εκτιμώ ότι δικαιολογείται από τις περιστάσεις διότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν την κλίμακα μέσων άσκηση ελέγχου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΕΡΑΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΡΟΜΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ