Μενού
  • Α-
  • Α+

Γούβες. Ένα χωριό στην Βόρεια Εύβοια με 340 μόνιμους κατοίκους. Ήταν ένα καταπράσινο χωριό, περιτριγυρισμένο από ένα πυκνό δάσος, γεμάτο πεύκα, γεμάτο πουλιά, αλεπούδες, αγριογούρουνα, χελώνες, γεμάτο ζωή. Τώρα είναι απλά ένα πυρόπληκτο χωριό που έγινε viral κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου. Πατάς  «Γούβες» στο google και το μόνο που βλέπεις πια είναι φωτιές. Πρέπει να φτάσεις πολύ πιο κάτω για να βρεις ότι στις Γούβες υπάρχει ο Πύργος του ποιητή Γεώργιου Δροσίνη ή ότι εδώ βρίσκονται τα ιστορικά Οχυρά του Μεταξά.

Viral οι Γούβες! Από μια φωτογραφία! Την φωτογραφία της κυρίας Παναγιώτας που έκανε τον γύρο του κόσμου και σήμερα είναι στο εξώφυλλο του περιοδικού Time ως μια από τις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς! Η καλύτερη φωτογραφία στην χειρότερη στιγμή ενός ανθρώπου! Η κυρία Παναγιώτα από τις Γούβες!  Τώρα που την ξαναείδα, 4 μήνες μετά την καταστροφή, με έπιασε το στομάχι μου, σφίχτηκε η καρδιά μου. Δεν ήταν εφιάλτης, ήταν αλήθεια. Ξανάρθαν μπροστά μου οι εικόνες του πανικού, της απόγνωσης, της απελπισίας. Το 98% του δάσους μας κάηκε μέσα σε λίγες μέρες. Μου φάνηκε αιώνας αλλά ήταν 2-3 μέρες.

Ένα καταπράσινο δάσος έγινε στάχτη μέσα σε λίγες μέρες. Και τώρα γύρω μας στέκονται μόνο οι όρθιοι καμένοι κορμοί, χωρίς να υπάρχει πια ζωή, σαν σκηνικό από θρίλερ.  Όλοι το βλέπουμε, κάθε μέρα γύρω μας, αλλά κανένας δεν το έχει χωνέψει. Και βάζω πρώτο τον εαυτό μου όπου σε μια συζήτηση για τα Χριστούγεννα, είπα στην παρέα μου ότι φέτος θα κόψουμε το πιο μεγάλο και φουντωτό δέντρο για να το στολίσουμε. Με άφησαν να μιλάω χωρίς να με διακόπτουν. Κι όταν με ρώτησαν από που θα το κόψω τους είπα ότι θα πάω μαζί με κάποιον στο δάσος. Γύρισα το κεφάλι μου για να τους δείξω το σημείο. Είδα τα καμένα.

Ξαναγύρισα στο κεφάλι μου και είπα σαστισμένη: «Φέτος θα βρούμε ένα μεγάλο καταπράσινο... ψεύτικο δέντρο!» Και τότε συνειδητοποίησα ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του χωριού δεν έχουμε πιά δέντρο, ούτε για τα Χριστούγεννα. Και τα λιγοστά που έχουν μείνει θα τα κοιτάμε για να θυμόμαστε πως ήταν κάποτε το δάσος. Άλλαξαν όλα, άλλαξαν και τα Χριστούγεννα. 

Αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω! Κι αν οι μεγάλοι έχουν βυθιστεί στα προβλήματά τους κι αν δεν έχουν όρεξη για στολισμούς και διακοσμήσεις... εγώ θα το κάνω για τα παιδιά! Αρκετά έζησαν, αρκετά άκουσαν και είδαν. Φτάνει. Τους αξίζει μια πλατεία στολισμένη με πράσινες γιρλάντες και λαμπιόνια και στολίδια. Κι ένα δέντρο, ψεύτικο μεν αλλά σίγουρα εντυπωσιακό! Και δώρα και γλυκά! Και τα Χριστούγεννα θα είναι σίγουρα διαφορετικά γιατί το φροντίζουν κάποιοι μεγάλοι που νιώθουν ακόμα παιδιά!

Εδώ και καιρό, έχουμε βρει όλα όσα χρειαζόμαστε και προσπαθούμε μέσω γνωστών κι εταιριών να μας προσφέρουν ότι μπορούν από τα είδη τους για να το καταφέρουμε. Και θα το καταφέρουμε μόνο και μόνο για να δούμε τα παιδιά να ξαναχαμογελούν!

  • Το κείμενο γράφτηκε από την Νάταλι που εδώ και 2 χρόνια μένει μόνιμα στις Γούβες με τον αδερφό της τον Γιώργο. Άφησαν την Αθήνα κι έκαναν το εξοχικό τους μόνιμη κατοικία. Νιώθουν ντόπιοι, αν και δεν είναι από τις Γούβες!
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA