Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Aνοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα

Σε 10 νοσοκομεία θα ξεκινήσει η διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων - Η πλατφόρμα για τα αιτήματα ανοίγει σήμερα, Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου - Ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα στην χορήγησή τους

(Πηγή: shutterstock)
(Πηγή: shutterstock)

Ανοιξε σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. «Αρχίζει η διάθεση για 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, αυτά που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία», δήλωσε η κα. Γκάγκα και πρόσθεσε ότι μία πενταμελής ομάδα γιατρών θα ελέγχει τα αιτήματα που υποβάλλονται.

Διαβάστε επίσης: Για πόσο θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ - Τα τελευταία δεδομένα με 54.000 τα ενεργά κρούσματα

Προτεραιότητα, με βάση τα κριτήρια, έχουν οι:

  • ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς
  • καρκινοπαθείς
  • μεταμοσχευμένο
  • έγκυες που βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο

Η Μίνα Γκάγκα επισήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε» και πως είναι σημαντικό να μειώσουμε τη διασπορά του ιού με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει όσοι έχουν συμπτώματα να πηγαίνουν έγκαιρα στον γιατρό.

Η διαδικασία

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή Αίτηση Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • ​Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
  • ​Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
  • ​Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#μονοκλωνικά αντισώματα #Μίνα Γκάγκα #Κορονοϊός

Best of Internet