Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ελευθέριος Βενιζέλος: 6 συλλήψεις για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με «ταρίφα» 5.000 ευρώ το άτομο

Βίντεο ντοκουμέντο από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε αποθηκευτικό χώρο των συλληφθέντων - Πώς γίνονταν οι πληρωμές μεγάλων ποσών χωρίς την εμπλοκή τράπεζας

Ηχηρό πλήγμα στα κυκλώματα κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και διακίνησης παράνομων μεταναστών σημείωσε το Τμήμα Ασφαλείας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προχωρώντας σε συνολικά εφτά συλλήψεις αλλοδαπών ηλικία από 24 έως 57 ετών. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας αξιοποίησαν σχετικές πληροφορίες και μετά από επιχείρηση στους χώρους του «Ελ. Βενιζέλος» και σε διάφορες περιοχές της Αθήνας προχώρησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος. Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, και πλαστογραφία. Το Reader φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο ντοκουμέντο από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε χώρο που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για να αποθηκεύει τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το κύκλωμα αναλάμβανε τη διευκόλυνση εξόδου του εκάστοτε αλλοδαπού, υποστηρίζοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την κατάρτιση πλαστών εγγράφων για τον ίδιο ή την ανεύρεση γνησίου εγγράφου ατόμου που προσομοιάζει με το υπό διακίνηση άτομο (μέθοδος look alike), τη μεταφορά του στον χώρου του «Ελ. Βενιζέλος» και την υποστήριξη αυτού σε όλα τα επίπεδα ελέγχων εντός του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων, μέχρι την επιβίβαση του στο αεροσκάφος.

Image
Image
Image

Πληρωμή με «Hawala»

Οι αλλοδαποί, για τις ανωτέρω «υπηρεσίες», κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, με μεταφορά χρημάτων με τη μέθοδο «Hawala», αποφεύγοντας δηλαδή τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Το κύκλωμα είχε διακριτούς ρόλους και δρούσε με επαγγελματική μεθοδικότητα. Ο 24χρονος αλλοδαπός ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος και μέσω γνωστής πλατφόρμας μηνυμάτων καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη. Οι 57χρονος, ο 27χρονος και ένας εκ των 26χρονων εξασφάλιζαν τη μεταφορά των υπό διακίνηση αλλοδαπών στον Αερολιμένα, την παράδοση των απαραίτητων εγγράφων και τη καθοδήγηση των αλλοδαπών για τη διέλευση τους στα διάφορα σημεία ελέγχων. Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του έτερου 26χρονου στην αποθήκευση των ταξιδιωτικών εγγράφων, στις οικίες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι κινείτο με ηλεκτρικό πατίνι, εκμεταλλευόμενος την ευελιξία που παρέχει το συγκεκριμένο μέσο.

Από τις έρευνες στις συσχετιζόμενες οικίες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 8 διαβατήρια διαφόρων χωρών, 26 δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών, 3 άδειες διαμονής, 24 άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών, 94 ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών, Visa, δελτίο αιτήσαντος ασύλου κ.ά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#αστυνομικοί #αστυνομία #Ελευθέριος Βενιζέλος

Best of Internet