Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Νοέμβριος φεύγει και αφήνει πίσω του μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε ό,τι αφορά τους κρίσιμους, σκληρούς δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας. Ο Δεκέμβριος έρχεται και δυστυχώς κανείς δεν είναι αισιόδοξος πως η κατάσταση αυτή θα αλλάξει δραματικά. Όλοι οι ειδικοί πιστεύουν πως θα διασωληνωμένοι και θάνατοι από τον κορονοϊό θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα (ίσως και παραπάνω από αυτά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή) και ίσως τα κρούσματα μόνο, που βρίσκονται σε μια φάση σταθεροποίησης έστω και στα... ύψη, να δώσουν μια ελπίδα.

Διαβάστε ακόμη: Για πόσο θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ - Τα τελευταία δεδομένα με 54.000 τα ενεργά κρούσματα

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, άλλωστε, είναι που θα κρίνουν και τα νέα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων. Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείτε η συνεδρίαση των ειδικών την ερχόμενη εβδομάδα όπου παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, θα εξετάσουν αφενός το πόσο απέδωσαν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και αφετέρου αν θα χρειαστεί να πάμε σε ακόμα σκληρότερα πριν και κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών.

Στην κυβέρνηση, πάντως, σε κάθε ευκαιρία επιμένουν πως η χώρα δεν πρόκειται να πάει σε ένα νέο lockdown. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τονίσει πολλές φορές, άλλωστε, πως η κοινωνία και η οικονομία θα παραμείνουν ανοιχτές ενόψει των Χριστουγέννών. Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν πως αποκλείεται η πιθανότητα, ειδικά αν δεν υπάρξει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα, να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα που, όμως, θα είναι εστιασμένα στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όπλο ο εμβολιασμός

Η στρατηγική πάνω στην οποία κινείται όλο το πλάνο ανάσχεσης της πανδημίας, έχει έναν κωδικό, τον εμβολιασμό. Αυτό επαναλαμβάνουν σε κάθε τόσο από την κυβέρνηση καλώντας όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενισχυθεί και το μήνυμα για την πρώτη αλλά και την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών που αποτελούν και την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μονοκλωνικά αντισώματα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως διανέμονται για συγκεκριμένες περιπτώσεις που υποδεικνύουν οι γιατροί. Δεν είναι πανάκεια, σημειώνεται χαρακτηριστικά.Έως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα ο αριθμός των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών που πείστηκαν να κάνουν την 3η δόση του εμβολίου καθώς και ο αριθμός των ανεμβολίαστων οι οποίοι από την πίεση που ασκούν τα μέτρα έλαβαν τελικά την απόφαση να εμβολιαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο αριθμός όσων προγραμμάτιζαν ραντεβού πρώτης δόσης ήταν έως 7.000 άτομα την ημέρα. Τώρα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί. Το σύστημα, έχει εφεδρείες έτσι ώστε εάν παρατηρηθεί καθυστέρηση στα ραντεβού να αναπτυχθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Ραντεβού για τρίτη δόση μπορεί να κλειστεί μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας και για πρώτη δόση και νωρίτερα.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με την πιθανότητα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, τόνισε πως «τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, που λέει ότι αν υπάρχει ηπιότερο μέτρο, ακολουθείται το ηπιότερο μέτρο», αναφέροντας ότι εγείρεται και ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων, λέγοντας ενδεικτικά «τι θα κάνουμε; Θα βάζουμε τον άλλον με το ζόρι στο κρεβάτι, θα του τραβάμε το χέρι και θα του κάνουμε το εμβόλιο; Η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους κύρωση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA